Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα πανάκριβα υπολογιστικά «τέρατα» που γεμίζουν ολόκληρες αίθουσες. Ο νέος υπερ-υπολογιστής Fastra II του βελγικού πανεπιστημίου της Αμβέρσας, που διαθέτει την εντυπωσιακή ισχύ των 12 Teraflops (12 τρισεκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο), κοστίζει μόλις 6.000 ευρώ και μοιάζει με έναν απλό επιτραπέζιο (desktop) υπολογιστή, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Οι περισσότεροι επιτραπέζιοι υπολογιστές προσφέρουν πλέον επεξεργαστική ισχύ της τάξης των gigaflops (δισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο), ενώ οι ταχύτεροι υπερ-υπολογιστές στο Top500 του κόσμου έχουν φθάσει στη γκάμα των petaflops (πεντάκις εκατομμύρια υπολογισμοί ανά δευτερόλεπτο).

Ο Fastra II διαθέτει έξι γραφικές κάρτες NVIDIA GTX295 dual-GPU και μια κάρτα GTX275 single-GPU και δουλεύει με λειτουργικό σύστημα Linux. Ο υπολογιστής βρίσκεται ακόμα σε φάση ανάπτυξης και δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν να δημιουργηθούν πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα μικρού μεγέθους.

O υπολογιστής αποτελεί προϊόν της ερευνητικής ομάδας Astra του εργαστηρίου Vision Lab του πανεπιστημίου της Αμβέρσας και δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί στον ιατρικό τομέα (τομογραφίες).

 

15/12/2009 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;