Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Dante's Divine ComedyΣυμφωνία για την ψηφιοποίηση ενός εκατομμυρίου βιβλίων χωρίς δικαιώματα από τις εθνικές βιβλιοθήκες της Ρώμης και της Φλωρεντίας υπέγραψαν η αμερικανική μηχανή αναζήτησης Google και το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

«Η Google θα αναλάβει το κόστος της ψηφιοποίησης των έργων αυτών και θα εγκαταστήσετε ένα κέντρο ψηφιοποίησης στην Ιταλία», αναφέρει σε ανακοινωσή της η Google, διευκρινίζοντας ότι τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Google Books.

«Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία μας με το Υπουργείο Πολιτισμού μιας κυβέρνησης», δήλωσε ο επικεφαλής των παγκόσμιων πωλήσεων της Google, Νίκες Αρόρα, σε συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύουμε ότι το σχέδιο αυτό θα ανοίξει το δρόμο και για άλλα πιθανά σχέδια στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία έχει μια ισχυρή πολιτική σημασία (...) η Ιταλία τίθεται έτσι στην πρώτη γραμμή στον τομέα αυτό, με την πεποίθηση ότι εμπλουτίζει σημαντικά την πολιτιστική κληρονομιά που είναι δωρεάν διαθέσιμη στο διαδίκτυο», σημείωσεο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι.

Σύμφωνα με την Google, ένα μέρος από τις συλλογές αυτές θα είναι εύκολα διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Επιπλέον, η μηχανή αναζήτησης δεσμεύεται να παρέχει στις βιβλιοθήκες ψηφιακά αντίγραφα των βιβλίων αυτών, επιτρέποντάς τους έτσι να τα κάνουν προσβάσιμα στους αναγνώστες σε άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Europeana.

Ήδη έχουν καταχωρηθεί σε καταλόγους 285.000 βιβλία που συνοδεύονται από τα μετα-δεδομένα τους (metadata) από την Εθνική Υπηρεσία Βιβλιοθηκών (SBN), διευκρινίζει η Google.

Ο κατάλογος των βιβλίων που έχουν επιλεγεί για να ψηφιοποιηθούν από την Google θα ολοκληρωθεί στα επόμενα δύο χρόνια.

 

10/03/2010 - naftemporiki.gr με πηγές από Γαλλικό Πρακτορείο ΑΠΕ - ΜΠΕ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;