Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ACTA

Στο «σκαμνί» του Ευρωδικαστηρίου είναι αποφασισμένο να «κάτσει» την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ε.Ε. το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν τα δύο θεσμικά όργανα της Ενωσης εξακολουθήσουν να μην επιτρέπουν την πρόσβαση σε έγγραφα, αποκαλυπτικά των μυστικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ Ε.Ε. και άλλων 38 χωρών, για το «πέρασμα» του ελέγχου του Διαδικτύου σε ιδιώτες.

STOP Persecution

Η σχετική απειλή περιλαμβάνεται σε ψήφισμα που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και στο οποίο οι ευρωβουλευτές τονίζουν ρητά ότι «θα σύρουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν τους δοθεί πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων».

Αντικείμενο της διαμάχης είναι ότι εδώ και καιρό το Συμβούλιο της Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύονται, με άκρα μυστικότητα, την εμπορική συμφωνία ACTA για την καταπολέμηση της πειρατείας και των παραποιημένων προϊόντων, στην οποία, όπως έχουν καταγγείλει οι ευρωβουλευτές, φαίνεται ότι υπάρχουν διατάξεις που πλήττουν ευθέως βασικά θεμελιώδη δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, όπως της ελεύθερης έκφρασης, της ιδιωτικότητας και, ευρύτερα, της ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει τρεις φορές παρόμοιες νομοθετικές προτάσεις και μέσω της υιοθέτησης της Εκθεσης Λαμπρινίδη για την «Ασφάλεια και Πολιτικές Ελευθερίες στην Ηλεκτρονική Εποχή» τον Ιούνιο του 2009, ενώ ανησυχίες για τις «κρυφές» προβλέψεις τής υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας έχει εκφράσει και ο Ευρωπαίος επόπτης Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (EDPS), Πίτερ Χιούστινξ, σε πρόσφατη γνωμοδότησή του.

«Ξέπλυμα νόμων»

Σε δηλώσεις του στην «Ε» ο κ. Λαμπρινίδης χαρακτηρίζει την όλη υπόθεση ως απόπειρα «ξεπλύματος νόμων», δηλαδή μια εν κρυπτώ εισαγωγή νομοθετικών διατάξεων, μέσω μιας διεθνούς συμφωνίας, που διαφορετικά δεν θα γίνονταν αποδεκτές ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε και από τα περισσότερα Εθνικά Κοινοβούλια.

Το Κοινοβούλιο πιστεύει ακράδαντα πως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να προστατεύονται, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με την παράδοση σε ιδιωτικές εταιρείες του ολοκληρωτικού δικαιώματος να παρακολουθούν αδιακρίτως τις δραστηριότητες κάθε πολίτη στο Διαδίκτυο και να επιβάλλουν ποινές δυσανάλογης βαρύτητας, όπως το να αποκόβουν ολόκληρα νοικοκυριά από την πρόσβαση των μελών τους στο Διαδίκτυο, τόνισε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Λογοκρισία από χώρες «εχθρούς του ίντερνετ»

Την αυξανόμενη λογοκρισία στο Διαδίκτυο καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) στην ετήσια έκθεσή της, όπου κατονομάζει τις χώρες «εχθρούς του Ιντερνετ» και τις «χώρες υπό επιτήρηση» λόγω της τάσης τους να οριοθετούν ή να εμποδίζουν τη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο.

Αν και σε πρώτο χρόνο, επισημαίνει η οργάνωση, τα αυταρχικά καθεστώτα ξεπεράστηκαν από την κινητοποίηση των πολιτών στο Ιντερνετ, σήμερα έχουν πια περάσει στην αντεπίθεση, πολλαπλασιάζοντας τους μηχανισμούς λογοκρισίας ή και καταστολής. Μέσα στο 2009 οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέγραψαν κάποιας μορφής λογοκρισία σε περίπου 60 χώρες, σχεδόν διπλάσιες από την προηγούμενη χρονιά. Η λογοκρισία μπορεί να πάρει διάφορες τεχνικές μορφές - π.χ. φιλτράρισμα ή κλείσιμο ιστοσελίδων της αντιπολίτευσης, φακέλωμα και παρακολούθηση της ον-λάιν δραστηριότητας πολιτών- αλλά και να καταλήξει σε φυσική παρέμβαση των αρχών, με τη σύλληψη ή τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και μπλόγκερ. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Ιντερνετ βρίσκονται στη φυλακή σχεδόν 120 μπλόγκερ, κυβερνο-διαφωνούντες και απλοί χρήστες επειδή εκφράστηκαν ελεύθερα ον-λάιν. Μεταξύ των «εχθρών του Ιντερνετ» περιλαμβάνονται η Σ. Αραβία, η Βιρμανία, η Κίνα, η Β. Κορέα, η Κούβα, η Αίγυπτος, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, η Συρία, η Τυνησία, το Τουρκμενιστάν και το Βιετνάμ. Ορισμένες εξ αυτών (Βιρμανία, Β. Κορέα, Κούβα και Τουρκμενιστάν) επιδιώκουν να εμποδίσουν την πρόσβαση των πολιτών τους στο Ιντερνετ με κάθε τρόπο. Στις «χώρες υπό επιτήρηση» δεν περιλαμβάνονται μόνον αυταρχικά καθεστώτα, αλλά και πολλές Δημοκρατίες, όπως η Αυστραλία, που αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ένα τεράστιο σύστημα φιλτραρίσματος, και η Νότια Κορέα που επιδιώκει να ποινικοποιήσει την ανωνυμία στο Ιντερνετ. Δύο χώρες μπαίνουν για πρώτη φορά σ' αυτή τη λίστα, η Ρωσία και η Τουρκία. Οσον αφορά την πρώτη, οι RSF επικαλούνται τις στενές σχέσεις μεταξύ παρόχων του Ιντερνετ και εξουσίας (γεγονός που διευκολύνει το μπλοκάρισμα των σάιτ της αντιπολίτευσης), τις απόπειρες ον-λάιν ή φυσικού εκφοβισμού, και τις κυβερνο-επιθέσεις εναντίον εφημερίδων και μπλογκ της αντιπολίτευσης. Στην περίπτωση της Τουρκίας, επισημαίνεται το σύστημα φιλτραρίσματος, που μπλοκάρει σήμερα περίπου 3.700 σάιτ, και ο πολλαπλασιασμός των διώξεων εναντίον δημοσιογράφων που εργάζονται σε δικτυακές ιστοσελίδες.

 

13/03/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;