Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

XXL οθόνες στα κινητάΜε τα κινητά τηλέφωνα να είναι όλο και λιγότερο... τηλέφωνα και περισσότερο να αντιμετωπίζονται ως φορητά κέντρα ψυχαγωγίας, τα χαρακτηριστικά που τραβούν την προσοχή των καταναλωτών είναι πλέον διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. Ένα βασικό κριτήριο είναι πλέον το μέγεθος, η φωτεινότητα και η ποιότητα της οθόνης των κινητών και αυτός είναι ο λόγος που στην αγορά βλέπουμε μοντέλα με οθόνη όχι δύο, ούτε τριών, αλλά τεσσάρων ιντσών.

Αν αναρωτιέστε τι χρειάζεται μια τόσο μεγάλη οθόνη, αρκεί να σκεφθείτε τις χρήσεις που έχει σήμερα ένα κινητό τηλέφωνο: φωτογραφικές λήψεις, εγγραφή βίντεο, προβολή ταινιών, πλοήγηση σε χάρτες, σερφάρισμα στο Ίντερνετ και εφαρμογές γραφείου είναι μερικές μόνο από τις λειτουργίες που απαιτούν την ύπαρξη μιας μεγάλης οθόνης. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι επί της οθόνης βρίσκεται συνήθως το πληκτρολόγιο του κινητού τηλεφώνου, τότε γίνεται κατανοητό γιατί οι κατασκευαστές προτείνουν συσκευές με όλο και μεγαλύτερες οθόνες.

Η τεχνολογία

Φυσικά, για να μπορέσει ένα κινητό τηλέφωνο να «σηκώσει» μια τόσο μεγάλη οθόνη, πολλά έχουν αλλάξει και στην τεχνολογία, κυρίως σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας. Για να μη στερεύει η μπαταρία του κινητού κάθε φορά που ανάβει η οθόνη, η τεχνολογία ΟLΕD και ΑΜΟLΕD αποτελεί προαπαιτούμενο σε μια οθόνη που πλησιάζει ή ξεπερνά τις 4 ίντσες. Άλλωστε, το μέγεθος δεν είναι το μόνο στοιχείο που μετράει στην περίπτωση αυτή και οι πιο πάνω τεχνολογίες εξασφαλίζουν πολύ καλύτερη φωτεινότητα, αλλά και μεγαλύτερο βάθος χρωμάτων, ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθεί ευχάριστα ταινίες ή να βλέπει φωτογραφίες, ακόμα και όταν υπάρχει πολύ φως.

Μεγάλη ώθηση στην κυκλοφορία κινητών τηλεφώνων με οθόνη 4 ιντσών δίνει και η εξέλιξη της τεχνολογίας αφής και της μεγάλης βελτίωσης των εφαρμογών που επιτρέπουν τον χειρισμό του τηλεφώνου με απλές κινήσεις επί της οθόνης. Οι λειτουργίες πολλαπλής αφής, αλλά και το ειδικό λογισμικό για τη διαχείριση περιεχομένου εντείνει την ανάγκη για ύπαρξη μεγάλης οθόνης, καθώς όλες οι λειτουργίες εκτελούνται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

Ο ανταγωνισμός
Τα πρωτεία, όπως είναι αναμενόμενο, στη μάχη των μεγάλων μεγεθών έχουν οι ασιατικές εταιρείες, οι οποίες κυριαρχούν ούτως ή άλλως στον χώρο της κατασκευής ΟLΕD και ΑΜΟLΕD οθονών. Η Samsung, που είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής, μαζί της όμως και η LG και η ΗΤC αυτήν τη στιγμή διαθέτουν τις πιο εντυπωσιακές προτάσεις. Στην ιαπωνική αγορά παρόμοιες προτάσεις διαθέτει και η Sharp, η οποία όμως στην Ευρώπη δεν έχει μεγάλη παρουσία. Από κοντά πάντως αναμένονται και παραδοσιακά μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η Sony Εricsson και η Νokia, που δεν θα αφήσουν την πρόκληση αναπάντητη.

Τρεις συσκευές

Samsung Omnia II i8000

Διαθέτει μια τεράστια οθόνη 3,7 ιντσών τεχνολογίας ΑΜΟLΕD η οποία προσφέρει ανάλυση WVGΑ (480x800 pixels). Τρέχει σε Windows Μobile 6.5 και προσφέρει κάθε είδους ευκολίες (εφαρμογές Οffice, πλοήγηση, καλή φωτογραφική μηχανή κ.ά.). Ωστόσο, το δυνατό χαρτί του συγκεκριμένου μοντέλου είναι σίγουρα το πολύ εύχρηστο και εντυπωσιακό περιβάλλον εργασίας που υποστηρίζει 3D απεικονίσεις.
Τιμή: 448 ευρώ


HTC HD2
Διαθέτει τη μεγαλύτερη οθόνη στην αγορά, με διαγώνιο 4,3 ιντσών και ανάλυση 800x480 pixel. Χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα Windows Μobile 6.5 Ρrofessional και τον πολύ γρήγορο επεξεργαστή Snapdragon στο 1 GΗz, ενώ υπόδειγμα ευχρηστίας είναι το περιβάλλον εργασίας ΤouchFLΟ 3D.
Τιμή: 695 ευρώ


LG BL40 New Chocolate
Ο πρωτότυπος σχεδιασμός του ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά. Πρόκειται για ένα πολύ κομψό κινητό τηλέφωνο, το οποίο διαθέτει μια εντυπωσιακή οθόνη αφής τεσσάρων ιντσών η οποία προσφέρει ανάλυση 800x345 pixels για βέλτιστη αναπαραγωγή βίντεο και φωτογραφιών. Στα εξεζητημένα έξτρα του, εντύπωση προκαλεί ο αισθητήρας προσέγγισης,αλλά και η λειτουργία αναγνώρισης κινήσεων (που επιτρέπει τον χειρισμό του χωρίς πλήκτρα).
Τιμή: 398 ευρώ

 

16/03/2010 - ndigital.tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;