Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Για όσους θέλουν να δημιουργούν backup των αρχείων τους και να αισθάνονται ασφαλείς για τα δεδομένα τους, μέχρι πρόσφατα η μοναδική επιλογή ήταν η αγορά ενός αποθηκευτικού μέσου, όπως οι σκληροί δίσκοι, οι SSD, οι κάρτες μνήμης και τα memory sticks. Ωστόσο, οι λύσεις αυτές έχουν σαφείς περιορισμούς και μειονεκτήματα, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που καταστρέφονται και τα δεδομένα χάνονται.

Η σύγχρονη τεχνολογία και κυρίως η εξέλιξη του Ιnternet προσφέρει πολλές εναλλακτικές, με τη μορφή υπηρεσιών αποθήκευσης, συγχρονισμού, αλλά και διαμοίρασης τεράστιου όγκου δεδομένων. Η μεγάλη επιτυχία της υπηρεσίας Dropbox τους τελευταίους μήνες, κατ΄ αρχάς στο εξωτερικό και πλέον και στη χώρα μας, αλλάζει ριζικά τις συνήθειές μας σχετικά με την αποθήκευση αρχείων.

Οn-line συγχρονισμός
Ο συγχρονισμός δεδομένων είναι μια πολύ χρήσιμη διαδικασία για όσους επιθυμούν να έχουν αποθηκευμένες τις τελευταίες εκδόσεις των αρχείων τους και τις αλλαγές που κάνουν σε κείμενα, λογιστικά φύλλα ή όποια άλλα δεδομένα δουλεύουν. Το Ιnternet έχει διευκολύνει πάρα πολύ τα πράγματα σε σχέση με τον συγχρονισμό δεδομένων που βρίσκονται σε διαφορετικούς υπολογιστές ή άλλου τύπου συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητά ΜΡ3 players ή σκληροί δίσκοι. Το στοιχείο που άνοιξε τις υπηρεσίες αυτές στο ευρύ κοινό ήταν η παροχή των σχετικών υπηρεσιών δωρεάν ή έναντι μιας μικρής συνδρομής. Αρχικά, για τη αποθήκευση χρησιμοποιούνταν εφαρμογές FΤΡ, σταδιακά όμως αντικαταστάθηκαν από απλές σελίδες web και σήμερα η όλη διαδικασία γίνεται τόσο απλά όσο η μεταφορά ενός αρχείου από έναν φάκελο του υπολογιστή σε άλλον.

Μάλιστα, τα αρχεία που αποθηκεύονται στο Ιnternet είναι πολύ πιο ασφαλή από ό,τι σε έναν απλό σκληρό δίσκο και δεν κινδυνεύουν από βλάβες, κλοπή ή απώλεια. Εκτός από την αποθήκευση αρχείων, μέσω των εφαρμογών αυτών μπορεί κανείς να μοιράζεται αρχεία με συνεργάτες του ή να συγχρονίζει τα δεδομένα σε διάφορους υπολογιστές.

Τι είναι το Dropbox
Το Dropbox είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες της την αποθήκευση, τον συγχρονισμό και το μοίρασμα αρχείων μεταξύ υπολογιστών, με πολύ απλό τρόπο και μεγάλη ασφάλεια. Βασικό πλεονέκτημα της εν λόγω υπηρεσίας είναι ότι είναι συμβατή με κάθε πιθανή πλατφόρμα (Windows, ΜacΟS, Linux, iΡhone ΟS κ.ά.) και δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις για την αξιοποίησή της. Ουσιαστικά, ο κάτοχος ενός λογαριασμού Dropbox δημιουργεί έναν φάκελο στον υπολογιστή του, τον οποίο συγχρονίζει μέσω σύνδεσης Ιnternet με τον απομακρυσμένο χώρο στον σκληρό δίσκο που του έχει διατεθεί. Ο φάκελος αυτός είναι προσβάσιμος από κάθε υπολογιστή στον οποίο έχουν δοθεί δικαιώματα και συγχρονισμένος με όλους τους αντίστοιχους φακέλους.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς όχι μόνο να κρατάει backup των αρχείων του και να τα συγχρονίζει, αλλά αυτό να γίνεται αυτόματα σε όλους τους υπολογιστές που χρησιμοποιεί, στο σπίτι ή τη δουλειά. Επίσης, μπορεί κανείς να ενημερώνεται για τις αλλαγές που γίνονται από άλλους υπολογιστές, αλλά και να έχει πρόσβαση σε παλιότερες εκδόσεις των αρχείων, σε βάθος χρόνου 30 ημερών.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και περιλαμβάνει αποθηκευτικό χώρο 2 GΒ (ο οποίος μπορεί να επεκταθεί είτε μέσω κάποιας μικρής συνδρομής είτε με την πρόσκληση νέων χρηστών). Υποστηρίζεται η μεταφορά και αποθήκευση αρχείων μεγέθους μέχρι 300 ΜΒ και το κοινό έχει μείνει πολύ ικανοποιημένο από την ποιότητα λειτουργίας της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα η συνδρομητική βάση του Dropbox να έχει ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια μέσα σε έναν χρόνο λειτουργίας.

 

infoΤip

Tα αρχεία που αποθηκεύονται στο Ιnternet είναι πολύ πιο ασφαλή από ό,τι σε έναν απλό σκληρό δίσκο και δεν κινδυνεύουν από βλάβες, κλοπή ή απώλεια.

 

Λύσεις από Μicrosoft και Αpple

Φυσικά, εκτός από το Dropbox, παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν ή έναντι κάποιου τιμήματος και από άλλες εταιρείες. Για παράδειγμα, η Μicrosoft προτείνει την υπηρεσία Windows Live SkyDrive, η οποία εντάσσεται στο Windows Live ΙD και προσφέρει μέχρι 25 GΒ αποθηκευτικού χώρου με περιορισμό 50 ΜΒ μέγεθος το κάθε αρχείο. Για την ενεργοποίηση της υπηρεσίας η διαδικασία είναι εξίσου απλή με το άνοιγμα ενός λογαριασμού email και παρ΄ ότι δεν προσφέρει μεγάλες συνεργατικές δυνατότητες, το γεγονός ότι επιτρέπει το μοίρασμα αρχείων σε τρίτους και παρέχεται δωρεάν είναι σίγουρα πολύ ελκυστικό.

Από τους πρωτοπόρους στον χώρο της online αποθήκευσης δεδομένων είναι και η Αpple με την υπηρεσία mac, η οποία πλέον ακούει στο όνομα MobileMe. Μέσω της υπηρεσίας, αποκτά κανείς τη δυνατότητα να συγχρονίζει όχι μόνο αρχεία, αλλά και e-mail, επαφές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες και λίστες τηλεφώνων. Η υπηρεσία προσφέρει 20 GΒ αποθηκευτικού χώρου, υπηρεσίες email και δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων όγκου 200 GΒ τον μήνα και το ετήσιο κόστος της είναι 99 δολάρια ετησίως.

Άλλες παρόμοιες υπηρεσίες είναι το ZumoDrive της εταιρείας Ζecter (με λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας) που προσφέρει επίσης δωρεάν 2 GΒ αποθηκευτικού χώρου, αλλά και το πιο παλιό στον χώρο Box.net. Το τελευταίο έχει περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια συνδρομητές και επιτρέπει την αποθήκευση και το μοίρασμα δεδομένων, όχι όμως και τον συγχρονισμό τους. Τον τελευταίο καιρό, στην υπηρεσία έχουν ενσωματωθεί και λειτουργίες απευθείας προβολής του περιεχομένου των αρχείων, χωρίς να χρειαστεί κανείς να τα κατεβάσει στον υπολογιστή του.

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=14097708&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=450&h=

 

16/03/2010 - ndigital.tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;