Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η αμερικανική μηχανή αναζήτησης βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποχώρησή της από την Κίνα. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο έχουν οι τελικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών.

http://sup.kathimerini.gr/kathimerini/theNews/cn.jpg

Aν και οι περισσότερες ενδείξεις θέλουν την Google να αποχωρεί από την Κίνα εξαιτίας της λογοκρισίας που υφίσταται από την κυβέρνηση της χώρας, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες που ενδεχομένως να παρατείνουν την εκεί λειτουργία της.

O επικεφαλής της εταιρείας Έρικ Σμιτ είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων που αφορούν μια χώρα με 384 εκατομμύρια χρήστες του Ιντερνετ. Αρκετά στελέχη της αγοράς έχουν ανοιχτά εκφράσει τις αμφιβολίες τους για τις προθέσεις και την πολιτική βούληση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος ενώ σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times αναφέρθηκε πως η Google ήταν 99,9% σίγουρη ότι θα σταματήσει την λειτουργία της.

Δηλώσεις, μάλιστα, στελέχους της Google που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του είναι ενδεικτικές της στάσης που τηρεί η εταιρεία σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης στα αποτελέσματα αναζήτησης. «Είμαστε σε συζητήσεις με την κινεζική κυβέρνηση αλλά δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία σχολιασμού», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε λογοκρισία στα αποτελέσματα αναζήτησης μας».

Από την άλλη πλευρά, δηλώσεις από κύκλους της κυβέρνησης φανερώνουν την αδιαλλαξία από την οποία διακατέχεται το κυβερνών κόμμα. «Ο πλανήτης δεν θα σταματήσει να γυρνάει επειδή φεύγει η Google. Oι Κινέζοι χρήστες του Ιντερνετ θα παραμείνουν οnline και χωρίς την Google», αναφέρεται σε σχετική δήλωση. «Και στο παρελθόν η ανάπτυξη του Διαδικτύου στην Κίνα προχώρησε χωρίς τη συνδρομή της Google».

 

17/03/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;