Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

BroadbandΟι ΗΠΑ αποκάλυψαν τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες ενός φιλόδοξου σχεδίου που έχει στόχο την εγκαθίδρυση της χώρας στις πρώτες θέσεις ευρυζωνικής πρόσβασης και διείσδυσης του μέσου στον πληθυσμό, παγκόσμίως.

Το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη στο Κογκρέσο από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, θέτει τον στόχο σύνδεσης 100 εκατομμυρίων νοικοκυριών στη χώρα με ταχύτητες που θα φτάνουν τα 100 mbps, σε βάθος δεκαετίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει θέσει σαφή στόχο της κυβέρνησης την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για κάθε νοικοκυριό, ενώ έχει προγραμματίσει κονδύλια επτά δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επέκταση του Διαδικτύου σε περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνται αποκλεισμένες.

Οι ΗΠΑ υστερούν σε σχέση με πολλές χώρες στην πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων σύνδεσης, με το σχέδιο να κάνει λόγο για ταχύτητες έως και 25 φορές μεγαλύτερες από τον εθνικό μέσο όρο. Οι ταχύτητες πρόσβασης στη χώρα είναι κατά μέσο 4 Mbps, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Akamai, που τοποθετούν τις ΗΠΑ στη 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω από χώρες όπως η Νότια Κορέα (14,6 Mbps) και η Ιαπωνία (7,9 Mbps). Περίπου 24% του πληθυσμού διαθέτει πρόσβαση με ταχύτητα 5 Mbps, την ώρα που στην Κορέα αυτή η ταχύτητα αντιστοιχεί στο 74% του συνόλου του πληθυσμού και στο 60% των Ιαπώνων.

«Το Εθνικός Σχέδιο Ευρυζωνικότητας είναι η κατεύθυνση του 21ου αιώνα προς την οικονομική ανάπτυξη, για τη δημιουργία επενδύσεων, νέων θέσεων εργασίας, εκπαίδευσης των παιδιών μας, προστασίας των πολιτών και αναβάθμισης της δημοκρατίας», δήλωσε ο πρόερδος της FCC, Τζούλιους Τζενακόφσκι. «Είναι ένα σχέδιο δράσης, και η δράση είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις τις παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και την εκμετάλλευση της ευρυζωνικής δύναμης για την αντιμετώπιση τόσων κρίσιμων εθνικών θεμάτων», ανέφερε ο Τζενακόφσκι σε σχετική δήλωση.

Σύμφωνα με την FCC, 93 εκατομμύρια Αμερικανοί, δηλαδή το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας, δε διαθέτουν οικιακή ευρυζωνική πρόσβαση. Το σχέδιο της επιτροπής ζητά την παροχή πρόσβασης σε ταχύτητες του 1 Gigabit για τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ζητάει ακόμη περισσότερο ανταγωνισμό ανάμεσα στους παρόχους υπηρεσιών και στη διάθεση του φάσματος των 500 MHz για ευρυζωνική πρόσβαση, περιλαμβανομένου του φάσματος 300 MHz για τις ασύρματες κινητές ευρυζωνικές συνδέσεις. Η πρόταση της FCC δεν αναμένεται να συναντήσει αντίδραση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που προς το παρόν διαθέτουν τα δικαιώματα για το φάσμα των 120 MHz.

Η πλήρης εφαρμογή του σχεδίου, που προβλέπεται να φτάσει σε κόστος τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια, απαιτεί σημαντικές δεσμεύσεις τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ και οι εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης – που είναι οι βασικοί πάροχοι Ίντερνετ στη χώρα – έχουν εφκράσει τις δικές τους ανησυχίες για το προτεινόμενο σχέδιο δράσης, θεωρώντας ότι ευνοεί τη μεγάλη κυβερνητική παρέμβαση.

Η πρόταση του σχεδίου χαιρετίστηκε από την άλλη από τον πρόεδρο της Ένωσης της Αγοράς Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών, Έντ Μπλάκ. «Το σχέδιο της FCC αναγνωρίζει ότι έχουμε λίγους παρόχους, παρά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που πραγματοποιούν. Δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός και στην ουσία έχουμε τοπικά μονοπώλια που απαιτούν την είσοδο νέων πρωταγωνιστών αν θέλουμε να περάσουμε στην επόμενη γενιά ασύρματης πρόσβασης».

Κάποιες εταιρείες έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους στο σχέδιο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ, συνέκρινε την πρόοδο της ευρυζωνικότητας με τον αγώνα του διαστήματος μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο παρελθόν. «Τα δίκτυα σε πολλές χώρες, από τη Δυτική Ευρώπη μέχρι την Ανατολική Ασία, είναι ταχύτερα και πιο εξοπλισμένα από τα δικά μας», ανέφερε σε δημοσίευμα blog. «Αυτό το κενό θα είναι βάρος για της αμερικανικές επιχειρήσεις, εκτός αν δράσουμε άμεσα».

«Όπως με τον διαστημικό αγώνα στη δεκαετία του 1960, η Αμερική χρειάζεται την εθνική προσπάθεια από επιστήμονες, μηχανικούς, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυβερνητικές υπηρεσίες», κατέληξε ο Σμιντ.

 

16/03/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;