Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Εφαρμογή κινητού τηλεφώνου καταγράφει τον καρδιακό παλμό, τον αναλύει και τον αποστέλλει ηλεκτρονικά!

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=13211935&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

Η εφαρμογή iStethoscope μπορεί να εγκατασταθεί στο iΡhone και επιτρέπει στον κάθε χρήστη της συσκευής να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς του και να δει στην οθόνη τον καρδιακό παλμό του

Ενα από τα πιο πολύτιμα ιατρικά «εργαλεία», ηλικίας 200 ετών, το στηθοσκόπιο,... εκμοντερνίστηκε τόσο ώστε να αποτελεί πλέον εφαρμογή ενός κινητού τηλεφώνου! Το iStethoscope, περί ου ο λόγος, αποτελεί «τέκνο» του Πίτερ Μπέντλεϊ, ενός ερευνητή της επιστήμης των υπολογιστών στο University College του Λονδίνου και συγγραφέα πολλών βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ο Μπέντλεϊ ανέπτυξε ένα πρόγραμμα το οποίο μετατρέπει το iΡhone της Αpple σε στηθοσκόπιο στο πλαίσιο ενός πειράματος που, όπως ο ίδιος λέει, ξεκίνησε «για πλάκα». Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η εφαρμογή του ερευνητή έκανε μεγάλη αίσθηση τόσο στους ειδικούς όσο και στο κοινό. Δεν είναι τυχαίο ότι εκατομμύρια χρήστες έχουν «κατεβάσει» το πρόγραμμα στο τηλέφωνό τους.

Καρδιολόγοι αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει σώσει ζωές, κυρίως ατόμων που ζουν σε απομακρυσμένα μέρη. Οι καρδιακοί παλμοί μπορούν να καταγραφούν και να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε έναν γιατρό οπουδήποτε στον κόσμο. Ο δημιουργός του iStethoscope αναφέρει ότι η όλη ιδέα ξεκίνησε ως ένα πείραμα το οποίο δεν είχε πάρει στα σοβαρά. «Εμεινα άναυδος όμως όταν είδα ότι εκατομμύρια άτομα από ολόκληρο τον κόσμο κατέβασαν το πρόγραμμα μέσα στους πρώτους έξι μήνες. Στη συνέχεια άρχισα να λαμβάνω e-mail, τηλεφωνήματα αλλά και να δέχομαι επισκέψεις από καρδιολόγους οι οποίοι ανέφεραν ότι το στηθοσκόπιο του κινητού ήταν καλύτερο από τα ψηφιακά στηθοσκόπια που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας γιατρός ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο μόνο για να συζητήσει το θέμα μαζί μου».

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις των ειδικών ο κύριος Μπέντλεϊ βελτίωσε την εφαρμογή του, η οποία καταγράφει πλέον τον καρδιακό παλμό, τον αναλύει και τον αποστέλλει ηλεκτρονικά. Η εφαρμογή κοστίζει 0,65 ευρώ για να την κατεβάσει κάποιος. Ο ερευνητής εργάζεται τώρα επάνω στην ανάπτυξη περισσότερων εφαρμογών στο iΡhone, όπως ένα πρόγραμμα που θα κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα. «Αυτό είναι το μέλλον» υποστηρίζει ο βρετανός επιστήμονας.

Πώς λειτουργεί το iStethoscope
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δημιουργού του iStethoscope, το συγκεκριμένο πρόγραμμαεπιτρέπει στον κάθε χρήστη iΡhone να ακούσει τους χτύπους της καρδιάς του και να δει στην οθόνη τον καρδιακό παλμό του. Ο κ. Μπέντλεϊ συνιστάστους χρήστες να χρησιμοποιούν για καλύτερα αποτελέσματα συμβατικά ακουστικά κεφαλής και να πιέζουν το κάτω μέρος του iΡhone 3G όπου βρίσκεται το μικρόφωνο του τηλεφώνου στο στέρνο τους. Ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει εναλλακτικά τα ακουστικά-ψείρες που μπαίνουν μέσα στα αφτιά και να πιέσει ελαφρώς το μικρόφωνο που είναι ενσωματωμένο στα ακουστικά στην καρωτίδα του λαιμού ώστε να ακούσει καθαρά τους χτύπους της καρδιάς του (το μικρόφωνο πρέπει να ακουμπά σε κάθε περίπτωση στο δέρμα και να μην παρεμβάλλεται ούτε ένα λεπτό ύφασμα). Είναι επίσης διαθέσιμη άλλη μία εφαρμογή του iStethoscope: ο χρήστης μπορεί να ταρακουνήσει το iΡhone του και με αυτόν τον τρόπο να ακούσει την καταγραφή των τελευταίων οκτώ δευτερολέπτων του καρδιακού παλμού του αλλά και να δει παράλληλα στην οθόνη του το φωνοκαρδιογράφημά του.

 

15/12/2009 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;