Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Microsoft live labs logoΗ εμφάνιση και η λειτουργικότητα των δικτυακών τόπων θα αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια αν ευοδωθούν οι προσπάθειες και οι προβλέψεις των εργαστηρίων της Microsoft. Στο μέλλον δεν θα χρειάζεται να πηδάμε από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα, απλά θα κάνουμε ζουμ στις πληροφορίες που μας ενδιαφέρουν.

Τα «Microsoft Live Labs», λίγα χιλιόμετρα από τα κεντρικά γραφεία της Microsoft κοντά στο Σιάτλ, αναπτύσσουν νέους τρόπους πλοήγησης που βασίζονται σε τρεις διαφορετικές αλλά αλληλοσυμπληρούμενες τεχνολογίες:

  • logo pivotTo «Photosynth», ένα σύστημα που δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα και χάρτες συνδυάζοντας φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από διαφορετικές εικόνες λήψης.

  • Το «Pivot», μια πλατφόρμα που οργανώνει μεγάλες συλλογές δεδομένων και

  • Το «Seadragon», ένα σύστημα συνδυασμού και προβολής φωτογραφιών εξαιρετικά μεγάλης ανάλυσης.

SeaDragon LogoΟ δικτυακός τόπος Monday Note, που ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια επίδειξη των τεχνολογιών αυτών στις εγκαταστάσεις των Live Labs.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Monday Note, η εμφάνιση των δικτυακών τόπων του αύριο θα μπορούσε να βασιστεί στην κεντρική ιδέα που κρύβεται πίσω από το Seadragon: το απεριόριστο ζουμ.

Photosynth logoΠαράδειγμα της αξιοποίησης του Seadragon ως interface για πλοήγηση δίνει ο πειραματικός δικτυακός τόπος του Εθνικού Πάρκου Γιόσεμαϊτ στις ΗΠΑ: Ολόκληρος ο δικτυακός τόπος απεικονίζεται ως μια και μόνο εικόνα γιγαντιαίων διαστάσεων. Για να δει αυτό που τον ενδιαφέρει, ο χρήστης μπορεί να κάνει ζουμ σε μια περιοχή της εικόνας. Για να επιστρέψει στην αρχική σελίδα, απλά απομακρύνεται για να δει το γενικό πλάνο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πειραματική ψηφιακή συλλογή της εφημερίδας Seattle Post-Intelligencer. H Microsoft κατάφερε να συγκεντρώσει σε μία μόνο σελίδα όλες τις ειδήσεις που δημοσίευσε η εφημερίδα σε διάστημα ενός έτους.

Η πρώτη οθόνη εμφανίζει μόνο ακατάληπτα εικονίδια. Με το πρώτο κλικ, τα εικονίδια ταξινομούνται ανά μήνα, με ένα δεύτερο κλικ μπαίνουν στη σειρά ανά εβδομάδα. Όταν ο χρήστης φτάσει στο φύλλο που τον ενδιαφέρει, μπορεί να περιηγείται στα άρθρα χρησιμοποιώντας μόνο το ροδάκι του ποντικιού για να κάνει ζουμ και ζουμ-άουτ.

Η απεικόνιση πληροφοριών ή ολόκληρων δικτυακών τόπων σε μια μόνο σελίδα θα μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε πληροφορίες, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των διαδικτυακών διαφημίσεων.

Οι σημερινές καταχωρήσεις παροτρύνουν το χρήστη να τις κλικάρει και να οδηγηθεί σε μια άλλη διεύθυνση για να μάθει περισσότερα. Στο μέλλον, όλες οι πληροφορίες που μπορεί να περιλαμβάνουν οι διαφημίσεις θα βρίσκονται στα «ψιλά γράμματα» της ίδιας της αρχικής σελίδας, στα οποία ο χρήστης θα μπορεί να κάνει ζουμ εφόσον το επιθυμεί.

 

18/03/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;