16 Δεκεμβριου 2009
Posted in
Επικαιρότητα
Η εταιρεία λογισμικού διαδικτυακής ασφάλειας, Symantec, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις τάσεις στην ασφάλεια των χρηστών στο Ίντερνετ, περιλαμβάνοντας χρήσιμες συμβουλές αλλά και όσα πρόκειται να απασχολήσουν τον τομέα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο το 2010.
- Το Antivirus δεν είναι αρκετό. Με την αύξηση των πολυμορφικών απειλών και την έκρηξη των μοναδικών παραλλαγών κακόβουλου λογισμικού το 2009, η βιομηχανία αναγνωρίζει ότι οι παραδοσιακές προσεγγίσεις στον τομέα της προστασίας από ιούς δεν αρκούν για την προστασία από τις σύγχρονες απειλές. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο καμπής, όπου νέα κακόβουλα προγράμματα δημιουργούνται με υψηλότερο ρυθμό από τα καλά προγράμματα.
- To Social Engineering ως κύριος φορέας επιθέσεων. Ολοένα και συχνότερα οι εισβολείς επιτίθενται απευθείας στον τελικό χρήστη και επιχειρούν να τον εξαπατήσουν προκειμένου να λάβει κακόβουλο λογισμικό ή να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες, δίνοντας την εντύπωση ότι κάνουν κάτι εντελώς αθώο. H δημοτικότητα του social engineering προωθεί εν μέρει το γεγονός ότι το λειτουργικό σύστημα και το πρόγραμμα περιήγησης στο Web που έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή του χρήστη είναι κατά κύριο λόγο άσχετα, αφού ο ίδιος ο χρήστης αποτελεί στόχο και δεν αποτελούν απαραίτητα ευπαθή σημεία στον υπολογιστή.
- Οι προμηθευτές παραπλανητικού λογισμικού ασφάλειας θα κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους. Το 2010, θα πρέπει να αναμένουμε κλιμάκωση των προσπαθειών όσων προωθούν παραπλανητικό λογισμικό ασφάλειας με απόπειρες ακόμη και παρείσφρησης σε υπολογιστές χρηστών, τους οποίους θα αχρηστεύουν και θα ζητούν λύτρα ως αντάλλαγμα. Μια λιγότερο δραματική εξέλιξη, ωστόσο, θα είναι ένα λογισμικό που δεν μπορεί να θεωρηθεί κακόβουλο ή επικίνδυνο με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά σίγουρα αμφίβολο.
- Οι εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης τρίτων θα αποτελέσουν μέσο εξαπάτησης. Με τη διάδοση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες για ακόμα ένα χρόνο παρουσιάζουν άνευ προηγουμένου ανάπτυξη, θα πρέπει να περιμένουμε ότι οι απόπειρες εξαπάτησης των χρηστών των εν λόγω ιστοσελίδων θα αυξάνονται ανάλογα. Για τον ίδιο λόγο, θα πρέπει να αναμένουμε τη λήψη περισσότερων προληπτικών μέτρων από τους ιδιοκτήτες αυτών των δικτυακών τόπων ώστε να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.
- Τα Windows 7 θα βρεθούν στο επίκεντρο των επιτιθέμενων. Η Microsoft έχει ήδη κυκλοφορήσει τις πρώτα security patches για το νέο λειτουργικό σύστημα. Όσο οι άνθρωποι δημιουργούν κώδικες υπολογιστών, θα παρατηρούνται σφάλματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των δοκιμών που πραγματοποιούνται πριν από την κυκλοφορία των προϊόντων λογισμικού, ενώ όσο πιο σύνθετος είναι ο κώδικας, τόσο αυξημένη είναι η πιθανότητα ύπαρξης τρωτών σημείων που δεν έχουν ανακαλυφθεί. Το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft δεν αποτελεί εξαίρεση και όσο τα Windows 7 θα κερδίζουν έδαφος μέσα στο 2010, οι εισβολείς είναι βέβαιο ότι θα βρίσκουν τρόπους να εκμεταλλεύονται τους χρήστες του νέου λειτουργικού συστήματος.
- Αύξηση του Malware σε υπολογιστές Mac και smart phones κινητά. Ο αριθμός των επιθέσεων που έχουν σχεδιαστεί για ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα ή πλατφόρμα σχετίζεται άμεσα με το μερίδιο αγοράς που κατέχει η πλατφόρμα, διότι οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού αποσκοπούν στο να κερδίσουν χρήματα και καταδιώκουν πάντα τα πιο διαδεδομένα συστήματα για μεγαλύτερο κέρδος. Το 2009 παρατηρήθηκε μια αύξηση των επιθέσεων σε υπολογιστές Mac και σε smart phones από δημιουργούς κακόβουλου λογισμικού, όπως για παράδειγμα το botnet Sexy Space που είχε ως στόχο το λειτουργικό σύστημα Symbian κινητών τηλεφώνων, και τον δούρειο ίππο OSX.Iservice που είχε ως στόχο τους χρήστες υπολογιστών Mac.
- Spam σε προγράμματα άμεσων μηνυμάτων (instant messaging). Καθώς οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται νέους τρόπους παράκαμψης των τεχνολογιών CAPTCHA, οι επιθέσεις σε προγράμματα άμεσων μηνυμάτων θα αυξάνονται. Οι απειλές για αυτά τα προγράμματα θα συμπεριλαμβάνουν ανεπιθύμητα μηνύματα spam, τα οποία θα περιέχουν κακόβουλους και επικίνδυνους συνδέσμους και κυρίως επιθέσεις με στόχο την παραβίαση γνήσιων λογαριασμών σε προγράμματα άμεσων μηνυμάτων. Μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Symantec, ένα στα 200 μηνύματα θα περιέχουν μια διεύθυνση URL. Επίσης, το 2010, η Symantec προβλέπει ότι συνολικά ένα στα 12 hyperlink θα συνδέεται με domain που θα φιλοξενεί κακόβουλο λογισμικό.
16/12/2009 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV