Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ning logoΤι σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα ιντερνετικά κοινωνικά δίκτυα; Συνήθως τα μεγαθήρια του χώρου, πασίγνωστα site όπως το Facebook ή το MySpace. Κι όμως, ανερχόμενη δύναμη στον χώρο των social networks θεωρούνται τα «αυτοσχέδια» sites κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι αφιερωμένα σε ένα εξειδικευμένο θέμα: σε κάποιον συγκεκριμένο μουσικό ή καλλιτεχνικό ρεύμα, σε κάποιο επάγγελμα ή στο ίδιο χόμπι. Ο λόγος; Κατ’ αρχάς, επειδή η δημιουργία τέτοιων δικτύων σήμερα είναι πιο εύκολη από ποτέ. Χάρις στο διαδικτυακό εργαλείο Ning, οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει εύκολα και απλά ένα «μικρό Facebook», το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από ένα επαγγελματικό site social networking.

Ετσι, με μία απλή εγγραφή στο Ning, ο χρήστης καθορίζει το προσωπικό του nickname, αποκτώντας τη δυνατότητα όχι μόνο να συμμετάσχει στα ήδη υπάρχοντα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και να δημιουργήσει το δικό του. Και μάλιστα δωρεάν, τουλάχιστον στη βασική εκδοχή του, αφού το Ning «προικοδοτεί» κάθε νέο χρήστη με αποθηκευτικό χώρο 5 GBytes στους servers του, αρκετό για να φιλοξενήσει στο κοινωνικό του δίκτυο 5.000 φωτογραφίες και 500 βίντεο.

Κατά συνέπεια, υπολογίζεται ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 850.000 τέτοια «μικρά Facebook», τα οποία αυξάνονται καθημερινά κατά 3.000. Και βέβαια, αυτή η τάση έχει φτάσει και στη χώρα μας, αφού το Ning είναι πλήρως εξελληνισμένο: με μία απλή αναζήτηση για «δίκτυα ning», θα βρείτε τέτοια δίκτυα social networking αφιερωμένα στην εκπαίδευση των ενηλίκων (adulteducation.ning.com), σε νέους καλλιτέχνες (amillagr.ning.com), στις αεροφωτογραφίες (airphotos.ning.com) ή στη μουσειολογία (greekmuseologists.ning.com). Ισως όμως η δυναμικότερη παρουσία στο νεοεμφανιζόμενο «δικτυακό κίνημα» είναι αυτή των εκπαιδευτικών: ιστοσελίδες από καθηγητές που απευθύνονται στους συναδέλφους τους –με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, αλλά και σημειώσεων ή ασκήσεων–, ακόμη και «ηλεκτρονικά φροντιστήρια». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το site που έχει στήσει καθηγητής του 8ου Λυκείου Ιωαννίνων για τους μαθητές του σχολείου (physics8th.ning.com), το οποίο τους προσκαλεί να μην προσθέσουν μόνο αρχεία χρήσιμα στα μαθήματα, αλλά και «οτιδήποτε διαβάσατε και σας έκανε εντύπωση, κείμενα δικά σας, φωτογραφίες, βίντεο, τραγούδια, συνομιλία-chat και συζητήσεις στο Φόρουμ», όπως γράφει στην αρχική του ιστοσελίδα, αφού «δεν είμαστε μονοδιάστατοι».

«Ξεκινήσαμε τον περασμένο Ιούνιο, όταν διαπιστώσαμε πως στα ιστολόγιά μας ασχολούμασταν πάνω-κάτω με τα ίδια θέματα», μας λέει ο Βαγγέλης Κολτσάκης, φυσικός και ένας από τους δύο ιδρυτές του δικτύου «Διδάσκοντας τις φυσικές επιστήμες». Ετσι, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία κοινή ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα λειτουργούσε πιο συμμετοχικά: στο site αυτό (scienceteachersnet.ning.com) οποιοσδήποτε συμμετέχων μπορεί να διατυπώσει απορίες παιδαγωγικού ή επιστημονικού χαρακτήρα, να «ανεβάσει» εκπαιδευτικό υλικό ζητώντας τη γνώμη των συναδέλφων του και να χρησιμοποιήσει ό, τι βρίσκεται αναρτημένο εκεί, ώστε να το προσαρμόσει στις ανάγκες της δικής του τάξης.

870 μέλη

Κι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που ο συγκεκριμένος ιστότοπος αριθμεί ήδη 870 μέλη: «με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε ουσιαστικά να προσελκύσουμε και καθηγητές που δεν ήταν και τόσο εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να δημιουργήσουν το δικό τους blog ή site», συμπληρώνει.

Το ίδιο όφελος βρίσκει στα «δίκτυα ning» και ο Αντώνης Βασιλούδης, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το get-green.ning.com, ένα δίκτυο αφιερωμένο σε περιβαλλοντικά θέματα το οποίο ξεκίνησε από «καθαρή περιέργεια», όπως παραδέχεται ο ίδιος, «διαπιστώνοντας με έκπληξη πως γρήγορα κατακλύσθηκε από σχόλια χρηστών, κυρίως με πρακτικές συμβουλές οικολογικού χαρακτήρα, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη». «Τα δίκτυα ning είναι όντως η νέα μόδα στο Ιντερνετ», συμφωνεί ο Νάσσος Κεραντζόγλου, ιδρυτής του designersingreece.ning.com για Ελληνες γραφίστες, στο οποίο επαγγελματίες του κλάδου παρουσιάζουν τις νέες τους δουλειές και «ανεβάζουν» σχετικές ειδήσεις.

Πιο ευέλικτο

Ποιες τεχνικές δυνατότητες δίνει το Ning σε κάθε επίδοξο διαχειριστή ενός νέου δικτύου; «Να δημιουργήσει ένα site social networking όπου τα μέλη του θα μπορούν να φτιάχνουν groups, να ανταλλάσσουν μηνύματα, να δημιουργούν ιστολόγια ή να χρησιμοποιούν υπηρεσίες chat», λέει ο κ. Κεραντζόγλου. Από κάποιες απόψεις, μάλιστα, ένα τέτοιο site είναι καλύτερο από υπηρεσίες σαν το Facebook, αφού επιτρέπει στους χρήστες να «ανεβάζουν» δικά τους αρχεία, όπως παρουσιάσεις, μουσική, φωτογραφίες και βίντεο. «Επίσης, το δίκτυο προσαρμόζεται απόλυτα στη φιλοσοφία των διαχειριστών του, αφού μπορεί να είναι “δημόσιο” ή “ιδιωτικό”, δηλαδή να συμμετέχει κάποιος σε αυτό μόνον κατόπιν πρόσκλησης», προσθέτει.

«Και όλα αυτά μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά και με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις», σημειώνει ο κ. Κολτσάκης, «καθώς οποιοσδήποτε γνωρίζει να “σερφάρει” μπορεί να δημιουργήσει τη δική του εφαρμογή». Αλλωστε, με μικρές μηνιαίες χρεώσεις υπάρχει η δυνατότητα να αφαιρέσει κανείς τις διαφημίσεις από τις ιστοσελίδες του, να αυξήσει τον αποθηκευτικό χώρο, να αφαιρέσει το όνομα Ning από τις διευθύνσεις Web και να έχει πλήρη τεχνική υποστήριξη. Χρεώσεις οι οποίες μπορεί να μην ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 60 δολάρια για κάθε επιμέρους δίκτυο, όμως μεταφράζονται σε διόλου ευκαταφρόνητα κέρδη για την επιχείρηση η οποία ανέπτυξε το Ning.

 

21/03/2010 - kathimerini.gr


Φτιάξτε λοιπόν το δικό σας κοινωνικό δίκτυο, blog, ιστολόγιο -πείτε το όπως θέλετε- στο Ning.com...

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;