25 Μαρτιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Το Διαδίκτυο έχει κατηγορηθεί πολλάκις ως αιτία πολλών δεινών... Οτι προωθεί τη μαζική υποκουλτούρα, ότι συνήθως ασχολείται με το ευτελές και το πρόσκαιρο. Κι όμως στο Διαδίκτυο οφείλεται εν μέρει και η αναβίωση τεχνών και μουσικών, που για πολλές δεκαετίες θεωρούνταν, αν όχι νεκρές, τουλάχιστον προνόμιο μιας μικρής ελίτ. Οπου με τον όρο ελίτ υποδεικνύεται φυσικά η μικρή ομάδα και τίποτα περισσότερο… Από online εγκυκλοπαίδειες, όπως η Wikipedia, που θα μας δώσουν ό,τι στοιχεία επιθυμούμε γύρω από την κλασική μουσική, την αφηρημένη τέχνη ή τον πουαντιγισμό, για παράδειγμα, έως εξειδικευμένες ιστοσελίδες και blogs ατόμων που ασχολούνται επαγγελματικά με το αντικείμενο για το οποίο γράφουν στο Διαδίκτυο. Και φυσικά υπάρχει και το YouTube στο οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει συναυλίες κλασικής μουσικής και παραστάσεις μπαλέτου με ονόματα όπως ο Νουρέγιεφ και ο Μπαρίσνικοφ.
O διαδικτυακός τόπος των απανταχού avant-garde θιασωτών, γνωστός και ως UbuWeb, προσφέρει, εκτός από το συμβατικό «χειρόγραφο» τρόπο ανάγνωσης, και ηχητικά ποιήματα -δηλαδή απαγγελίες ποιημάτων- ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει φιλμάκια και αρχεία mp3. Εάν πάλι προτιμάτε να αποκρυπτογραφήσετε τα μυστικά της κλασικής μουσικής, τότε η ιστοσελίδα ClassicalArchives.com, η οποία μάλιστα διαθέτει και δωρεάν διαδικτυακό ραδιόφωνο, θα σας βοηθήσει. Επίσης, τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης παγκοσμίως -όπως το MOMA- διαθέτουν ιστοσελίδες με online καταλόγους και επεξηγηματικά κομμάτια.
Oπως λέει ο κ. Αργύρης Γραμπάς, φοιτητής στο ΤΕΙ Μουσικών Οργάνων στην Κρήτη, «ανέκαθεν με ενδιέφερε περισσότερο αυτή που αποκαλούμε ελληνική έντεχνη μουσική και η κλασική ροκ. Ποτέ δεν ασχολήθηκα με την κλασική μουσική. Δεν ενδιαφέρθηκα και δεν έτυχε και ποτέ να έρθω σε επαφή. Μέχρι που άρχισα τις σπουδές μου και εκ των πραγμάτων έπρεπε να ασχοληθώ έστω και λίγο, να αποκτήσω εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Ετσι, λοιπόν, στράφηκα στο Διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες όπως η Wikipedia και η Classical.com και από τότε η κλασική μουσική έχει γίνει το χόμπι μου».
Πληροφορίες σχετικά με…
Την κλασική μουσική: Στην ιστοσελίδα Classical.net θα βρείτε έναν οδηγό για αρχάριους. Θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα σχετικά με όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε και να ακούσετε σχετικά με την κλασική μουσική. Φυσικά, μπορείτε να επισκεφτείτε και την επίσημη ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής, Megaron.gr.
Το θέατρο: Στην ιστοσελίδα TheatreHistory.com θα βρείτε πληθώρα πληροφοριών γύρω από το θέατρο και τα θεατρικά έργα από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Αλλά και η ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου, N-T.gr, είναι αρκετά κατατοπιστική.
Τις εικαστικές τέχνες: Εάν πληκτρολογήσετε στο Google το όνομα οποιουδήποτε μουσείου του είδους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, θα μπορέσετε να περιηγηθείτε σ’ αυτό και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας.
Το χορό: Στην ιστοσελίδα Ballet.co.uk θα βρείτε τα πάντα γύρω από το μπαλέτο και το χορό στη Βρετανία, αλλά και παγκοσμίως. Πληροφορίες για παραστάσεις, την ιστορία του χορού κ.λπ. Επίσης και στην ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, NationalOpera.gr, θα βρείτε πληθώρα πληροφοριών για χορό και οπερέτες.
e-typos.com
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV