25 Μαρτιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Ο ακτιβισμός του… καναπέ φαίνεται ότι αποδεικνύεται η πιο προσφιλής μορφή διαμαρτυρίας για τις νεότερες γενιές, που αρνούνται να βγουν στους δρόμους για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις, όπως έκαναν οι γονείς τους...
Σε αυτόν το λόγο ενδεχομένως οφείλεται και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ακτιβιστές στρέφονται πλέον στον κυβερνοχώρο για να «πολεμήσουν» για τις ιδέες τους. Αποτέλεσμα της νέας τάσης είναι οι επονομαζόμενοι «χακτιβιστές», ένας νέος όρος ο οποίος προέρχεται από το πάντρεμα των λέξεων «χάκερ» και «ακτιβιστής».
Πολλές οργανώσεις χακτιβιστών δραστηριοποιούνται ήδη σε διάφορες χώρες της Δύσης, οι οποίες επιλέγουν να αγωνιστούν γι’ αυτό που θεωρούν καλό για την κοινωνία, άλλοτε με θεμιτά και άλλοτε με αθέμιτα μέσα. Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του είδους στην Ευρώπη είναι η «Chaos Computer Club». Παρά το… χάος που υποδηλώνει το όνομά της, η γερμανική αυτή οργάνωση επιχειρεί να φέρει πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, εκπαιδεύοντας ταλαντούχους εφήβους στην ευγενή τέχνη του χάκινγκ. Μια από τις πιο έξυπνες φάρσες της οργάνωσης είχε στηθεί το 2008. Είχε αποκτήσει τα αποτυπώματα του τότε Γερμανού υπουργού Εσωτερικών -και νυν Οικονομικών- Βόλφγκαγκ Σόιμπλε από ένα ποτήρι και εν συνεχεία τα πρόσθεσε σε μια λίστα του υπουργείου με αποτυπώματα υπόπτων. Στόχος τους ήταν να δείξουν την αδυναμία των συστημάτων βιομετρικής ταυτοποίησης.
Σαφώς πιο… ζόρικη προσέγγιση στο θέμα έχει η οργάνωση «Anonymous». Συχνά οι επιθέσεις της θέτουν εκτός λειτουργίας επίσημες ιστοσελίδες κυβερνήσεων, όπως έκαναν πρόσφατα στην Αυστραλία. Με ομαδικές επισκέψεις από Η/Υ που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους, πραγματοποίησαν μαζικές «επιθέσεις» σε κρατικές ιστοσελίδες, με αποτέλεσμα αυτές να τεθούν εκτός λειτουργίας από το φόρτο εργασίας. Στόχος του χτυπήματος ήταν να διαμαρτυρηθούν για την πρωτοβουλία της αυστραλιανής κυβέρνησης να μπλοκάρει την πρόσβαση σε ορισμένες πορνογραφικές ιστοσελίδες.
Οπως είναι αναμενόμενο, οι πράξεις των οργανώσεων που βρίσκονται στη… λάθος πλευρά του νόμου συχνά δεν έχουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ δεν είναι με το μέρος τους.
18/03/2010 - e-typos.com
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV