Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Τα σύντομα μηνύματα του Twitter χρησιμοποιούνται ήδη από τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ για να έχει μια άμεση εικόνα των αντιδράσεων του κοινού μετά από ένα σεισμό. Η υπηρεσία, για να έχει μια καλύτερη και γρήγορη εικόνα σχετικά με τη σοβαρότητα και το εύρος ενός περιστατικού, αποφάσισε να αναλύει τα μηνύματα για να ανακαλύπτει τι ένιωσαν οι άνθρωποι στη διάρκεια του σεισμού και κατά πόσο στην περιοχή τους «κουνήθηκαν» αρκετά ή όχι.

Έχει παρατηρηθεί ότι μετά από ένα σεισμό κορυφώνεται η ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter και οι αμερικανοί γεωλόγοι θεωρούν ότι μπορούν να βγάλουν χρήσιμες πληροφορίες από την αυξομείωση του αριθμού των μηνυμάτων (των “tweets”) και από το περιεχόμενό τους, σύμφωνα με το BBC.

Η αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία φρόντισε να διευκρινίσει φυσικά ότι η αξιοποίηση του Twitter δεν είναι παρά ένα συμπληρωματικό «εργαλείο» στις ήδη υπάρχουσες επιστημονικές μεθόδους παρακολούθησης και ανάλυσης των σεισμών.

«Είναι ζήτημα να υπάρχει ταχύτητα έναντι ακρίβειας. Τα μηνύματα του Twitter αρχίζουν μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά το σεισμό, ενώ, ανάλογα με την περιοχή, οι επιστημονικές πληροφορίες μας μπορεί να χρειαστούν δύο έως 20 λεπτά», δήλωσε ο δρ Πολ Έρλ εκ μέρους της Υπηρεσίας.

Η νέα πρωτοβουλία, με την επίσημη ονομασία «Ανίχνευση Σεισμών μέσω Twitter», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, που είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση γεω-επιστημόνων στον κόσμο.

Η Γεωλογική Εταιρία των ΗΠΑ έχει βάλει ένα φίλτρο με τη λέξη-κλειδί «σεισμός» στo Twitter και παρακολουθεί τη ροή των μηνυμάτων σε 24ωρη βάση, όλη την εβδομάδα.

Κάθε φορά που το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων των ΗΠΑ ανιχνεύει κάποιο σεισμό, το νέο σύστημα «τσεκάρει» το Twitter, μήπως εντοπίσει κάποια σημαντική αύξηση των μηνυμάτων και από ποιες περιοχές.

Δυστυχώς η ροή του “Twitter” περιλαμβάνει και πολύ ενοχλητικό και παραπλανητικό «θόρυβο», όπως για παράδειγμα μια πληθώρα μηνυμάτων που αφορούν το ομώνυμο δημοφιλές βιντεοπαιγνίδι «Σεισμός» ή ένα παγωτό με την ίδια εμπορική ονομασία!

Μια επιστημονική εργασία που θα παρουσιάζει την πρωτοβουλία «Ανίχνευση Σεισμών μέσω Twitter», πρόκειται να παρουσιαστεί στο σεισμολογικό περιοδικό “Seismological Research Letters”.

 

16/12/2009 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;