27 Μαρτιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Το εμπόριο στο Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα υπό εξαφάνιση είδη, τροφοδοτώντας το παράνομο εμπόριο και καθιστώντας εύκολη την αγορά και εκμετάλλευση τους.
Στη συνάντηση των μελών της διεθνούς Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο των Απειλούμενων Ειδών (CITES), οι συμμετέχοντες υπερψήφισαν την απαγόρευση του εμπορίου της κοινής σαλαμάνδρας, ο πληθυσμός της οποίας έχει υποστεί καταστροφικές συνέπειες λόγω του διαδικτυακού εμπορίου. Ωστόσο, αντίστοιχη πρόταση των ΗΠΑ και της Σουηδίας για τη νομοθέτηση του εμπορίου κοραλλιών απορρίφθηκε, κυρίως λόγω ανησυχίας ότι κάτι τέτοιο θα έχει οικονομικές επιπτώσεις σε φτωχές κοινότητες που ζουν από την αλιεία.
Το εμπόριο στο Διαδίκτυο είναι «μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η CITES», δήλωσε ο Πολ Τόντ, στέλεχος του Διεθνούς Ταμείου Άγριων Ζώων. «Το ίντερνετ γίνεται ο κυρίαρχος παίχτης στο παγκόσμιο εμπόριο προστατευόμενων ειδών», σχολίασε.
Το Ταμείο έχει πραγματοποιήσει διάφορες έρευνες για το παράνομο εμπόριο στο Διαδίκτυο. Μία από αυτές βρήκε περισσότερα από επτά χιλιάδες είδη, η συνολική αξία των οποίων έφτανε τα 3,8 εκατομμύρια δολάρια, στα διάφορα sites δημοπρασιών. «Ο παγκόσμιος χαρακτήρας του Ίντερνετ προκαλεί διάφορα νέα προβλήματα σχετικά με την προστασία των ειδών υπό εξαφάνιση», αναφέρει μια άλλη έρευνα της οργάνωσης.
Πρόταση που υποβλήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση από την επιτροπή του CITES, ζητά από τις εθνικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα ελέγχου του εμπορίου στο Διαδίκτυο και να δημιουργήσουν ειδικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στο συγκεκριμένο θέμα. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη προχωρήσει στον περιορισμό του παράνομο εμπορίου. Το eBay, που θεωρείται η κύρια πηγή εμπορίου ελεφαντόδοντου, ανέφερε σε σχετική δήλωση ότι έχει εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση του από το 2008.
Η σαλαμάνδρα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί σε ένα είδος που εμπορεύεται στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με μελέτη της WWF, η καφέ και κόκκινη σαλαμάνδρα με λευκές βούλες είναι από τα κύρια είδη που εμπορεύονται στο Ίντερνετ. Ο αριθμός τους μόλις που ξεπερνά τις 1.000 και ζει σε βουνά του Ιράν. Περίπου 200 έχουν πουληθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσα από ιστοσελίδα κάπου στην Ουκρανία. «Το Ίντερνετ καθαυτό δεν είναι η απειλή, αλλά είναι ένας ακόμη τρόπος εμπορίου», δήλώσε ο Έρνι Κούπερ, επικεφαλής της έρευνας για το εμπόριο της σαλαμάνδρας στον Καναδά. «Οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 300 δολάρια για μια σαλαμάνδρα. Ωστόσο, μέσα στη θάλασσα χρηστών του Διαδικτύου, αυξάνονται οι πιθανοί αγοραστές».
Τα κόκκινα και ροζ κοράλια, που αποτελούνται από 32 συνολικά είδη, εντοπίζονται στα νερά της Μεσογείου και μετατρέπονται σε κοσμήματα είτε στην Ιταλία ή σε φθηνότερες χώρες όπως η Κίνα και η Ταϊβάν. Είναι το είδος που εμπορεύεται περισσότερο από όλα τα πολύτιμα κοράλλια, χωρίς όμως να προστατεύεται από κάποια διεθνή σύμβαση. Η αντίδραση στην πρόταση που υποβλήθηκε στη συνάντηση της CITES προήλθε κυρίως από την Ιαπωνία αλλά και άλλες χώρες όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και η Ισλανδία, που επιχειρηματολόγησαν υπέρ της επιβίωσης τοπικών κοινοτήτων που ζουν από το συγκεκριμένο εμπόριο.
22/03/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες Associated Press
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV