Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Υπό τον εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού, Τιμ Μπέρνερς Λι

Τιμ Μπέρνερς ΛιΟ άνθρωπος που έχει πιστωθεί την εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού το 1990, ο Bρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, αναλαμβάνει επικεφαλής ενός νέου βρετανικού Ινστιτούτου για την Επιστήμη του Ιστού (Institute of Web Science), όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην χώρα του και καθώς ο ηγέτης των Εργατικών αναλαμβάνει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες.

Το Ινστιτούτο, που θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με περίπου 34 εκατ. ευρώ (30 εκατ. λίρες), θα οργανωθεί και θα στεγάζεται από κοινού στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης (το οποίο επίσης διαθέτει το Oxford Internet Institute) και του Σαουθάμπτον, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ωθήσει τη Βρετανία στην αιχμή της διεθνούς έρευνας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες του διαδικτύου (Web 3.0 ή «σημασιολογικού Ιστού») και να διευκολύνει την εμπορική αξιοποίησή τους.

Το Web 3.0 βασίζεται στη λογική ότι οι υπολογιστές στο μέλλον δεν θα μπορούν μόνο να αντλούν πληροφορίες από το διαδίκτυο, αλλά επίσης να τις «καταλαβαίνουν», διασφαλίζοντας έτσι π.χ. ότι μια αναζήτηση ενός χρήστη θα αποφέρει τα αποτελέσματα ακριβώς που επιθυμεί.

Το Ινστιτούτο έχει επίσης εξουσιοδοτηθεί να «ανοίξει» πολλά από τα κρατικά αρχεία και να προσφέρει για δημόσια χρήση μια σειρά από χρήσιμα κυβερνητικά δεδομένα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών λογισμικού, όπως π.χ. για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.


Ο Μπέρνερς Λι θα διευθύνει το νέο Ινστιτούτο μαζί με τον καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης Νάιτζελ Σάντμπολτ της Σχολής Ηλεκτρονικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.


Η βρετανική κυβέρνηση προσβλέπει στη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να έχουν όλοι οι Βρετανοί πολύ γρήγορο (ευρυζωνικό) Ίντερνετ μέχρι το 2020.


Σύμφωνα με τον Μάικλ Φόρμαν της Σχολής Πληροφορικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σήμερα η ποσότητα νέων δεδομένων (data) που παράγονται παγκοσμίως, διπλασιάζεται χονδρικά κάθε 18 μήνες, δηλαδή περίπου με τον ρυθμό αύξησης της υπολογιστικής ισχύος.

 

23/03/2010 - enet.gr

 

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πρωτιά στη διαδικτυακή διάθεση δημόσιας πληροφορίας

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;