27 Μαρτιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Υπό τον εφευρέτη του Παγκόσμιου Ιστού, Τιμ Μπέρνερς Λι
Ο άνθρωπος που έχει πιστωθεί την εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού το 1990, ο Bρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, αναλαμβάνει επικεφαλής ενός νέου βρετανικού Ινστιτούτου για την Επιστήμη του Ιστού (Institute of Web Science), όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στην χώρα του και καθώς ο ηγέτης των Εργατικών αναλαμβάνει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες.
Το Ινστιτούτο, που θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με περίπου 34 εκατ. ευρώ (30 εκατ. λίρες), θα οργανωθεί και θα στεγάζεται από κοινού στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης (το οποίο επίσης διαθέτει το Oxford Internet Institute) και του Σαουθάμπτον, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ωθήσει τη Βρετανία στην αιχμή της διεθνούς έρευνας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες του διαδικτύου (Web 3.0 ή «σημασιολογικού Ιστού») και να διευκολύνει την εμπορική αξιοποίησή τους.
Το Web 3.0 βασίζεται στη λογική ότι οι υπολογιστές στο μέλλον δεν θα μπορούν μόνο να αντλούν πληροφορίες από το διαδίκτυο, αλλά επίσης να τις «καταλαβαίνουν», διασφαλίζοντας έτσι π.χ. ότι μια αναζήτηση ενός χρήστη θα αποφέρει τα αποτελέσματα ακριβώς που επιθυμεί.
Το Ινστιτούτο έχει επίσης εξουσιοδοτηθεί να «ανοίξει» πολλά από τα κρατικά αρχεία και να προσφέρει για δημόσια χρήση μια σειρά από χρήσιμα κυβερνητικά δεδομένα, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών λογισμικού, όπως π.χ. για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Ο Μπέρνερς Λι θα διευθύνει το νέο Ινστιτούτο μαζί με τον καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης Νάιτζελ Σάντμπολτ της Σχολής Ηλεκτρονικών και Επιστήμης των Υπολογιστών του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.
Η βρετανική κυβέρνηση προσβλέπει στη δημιουργία 250.000 νέων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να έχουν όλοι οι Βρετανοί πολύ γρήγορο (ευρυζωνικό) Ίντερνετ μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με τον Μάικλ Φόρμαν της Σχολής Πληροφορικής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σήμερα η ποσότητα νέων δεδομένων (data) που παράγονται παγκοσμίως, διπλασιάζεται χονδρικά κάθε 18 μήνες, δηλαδή περίπου με τον ρυθμό αύξησης της υπολογιστικής ισχύος.
23/03/2010 - enet.gr
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Πρωτιά στη διαδικτυακή διάθεση δημόσιας πληροφορίας
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV