04 Απριλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
...σύμφωνα με το World Economy Forum
Η Σουηδία πήρε τη σκυτάλη από τη Δανία, ως η ψηφιακά πιο προηγμένη οικονομία του πλανήτη, σύμφωνα με το “The Global Information Technology Report 2009-2010” και τον πίνακα των 10 προηγμένων τεχνολογικά οικονομιών του κόσμου. Συνολικά, ο πίνακας απαρτίζεται από 133 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% του παγκόσμιου ακαθάριστου προϊόντος. Ακολουθούν οι Σιγκαπούρη, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Φινλανδία, Καναδάς, Χονγκ Κονγκ, Ολλανδία και Νορβηγία. Κίνα και Ινδία ηγούνται της τεχνολογικής ανάπτυξης στην περιοχή των χωρών BRIC, όπως συνηθίζεται να λέγονται. Η έκθεση συντάσσεται από το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ σε συνεργασία με τη Διεθνή Οικονομική Σχολή INSEAD και τονίζει τη σημασία των ΤΠΕ στην ανταγωνιστικότητα των κρατών, στις στρατηγικές ανάπτυξης τους, καθώς και ότι οι ΤΠΕ αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ιθύνοντες και την κοινωνία, ώστε να παρακολουθούν την εθνική πρόοδο και τα παραδείγματα καλύτερων πρακτικών και πολιτικών δικτυωμένης ετοιμότητας.
Σύμφωνα με την Irene Mia, Senior Economist του παγκόσμιου δικτύου ανταγωνιστικότητας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, η απόδοση της Σουηδίας, της Σιγκαπούρης και της Δανίας στηρίζεται στο κοινό όραμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και τη διάχυσή τους. Πρόκειται για ένα κοινό όραμα μιας ολόκληρης κοινωνίας, προκειμένου να εκμεταλλευθεί πλήρως τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών στην καθημερινή ζωή και την οικονομία. Σύμφωνα με τον κ.Robert Greenhill, Chief Business Officer του World Economic Forum, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να βγαίνει από μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις εδώ και δεκαετίες, ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι αναγκασμένος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη μιας ανανεωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης. Οι ΤΠΕ θα συνεχίσουν να εκσυγχρονίζουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες, να βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης και να δίνουν ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο. Ο ρόλος του κλάδου των νέων τεχνολογιών είναι ακόμη πιο κρίσιμος όχι μόνο για τις αναπτυγμένες χώρες για τη στήριξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους, αλλά και για τις μεσαίου εισοδήματος χώρες που στόχο έχουν την ενθάρρυνση των διαρθρωτικών τους αλλαγών, καθώς επίσης και τη μείωση του ψηφιακού, οικονομικού, και κοινωνικού χάσματος που παρατηρείται στις χώρες αυτές. Ο κλάδος της πληροφορικής και των επικοινωνιών και η βιομηχανία ΤΠΕ πρέπει τώρα να απαντήσουν στην πρόκληση».
Ευρώπη και Ελλάδα
Η Ευρώπη παραμένει μία από τις πιο δικτυωμένες περιοχές του κόσμου, με τη Σουηδία να ηγείται στη λίστα των 133 χωρών του “Networked Readiness Index 2009-2010”. Στις πρώτες είκοσι θέσεις υπάρχουν άλλες 11 ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα: η Δανία (3η), η Ελβετία (4η), η Φινλανδία (6η), οι Κάτω Χώρες (9η), η Νορβηγία (10η), η Ισλανδία (12η), η Γερμανία (14η), το Ηνωμένο Βασίλειο (13η), το Λουξεμβούργο (17η), η Γαλλία (18η) και η Αυστρία (20ή). Η εικόνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις επιδόσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που δείχνουν να χάνουν το τραίνο της ανταγωνιστικότητας της ψηφιακής οικονομίας. Ο λόγος αφορά την Ελλάδα που βρέθηκε στην 56η θέση (σε σύνολο 133 χωρών) από 55η που ήταν το 2008-2009, σε σύνολο 134 χωρών και από την 56η θέση που ήταν το 2007-2008 μεταξύ 127 χωρών και την Ιταλία που βρέθηκε στην 48η θέση από την 45η θέση που ήταν πέρυσι στη λίστα “Networked Readiness Index” του World Economy Forum. Για μία ακόμη χρονιά η χώρα μας εμφάνισε μεγάλες αδυναμίες στην αφομοίωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για το οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Σύμφωνα με τους αναλυτές του World Economy Forum, παίρνουμε ικανοποιητικό βαθμό όσον αφορά τις επιδόσεις της χώρας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, το νομικό πλαίσιο της ψηφιακής οικονομίας, τη διασύνδεση του Ίντερνετ στα σχολεία, τις δαπάνες για καινοτομία, τις δαπάνες των επιχειρήσεων σε έρευνα και τεχνολογία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την πολυνομία, αλλά και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και τη σχέση πανεπιστημίων και αγοράς εργασίας.
© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ 2008 - 2010
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV