Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
http://www.tvxs.gr/images/stories_photos/027000_027999/027371_0911302146.jpgΠροφανώς γνωρίζετε πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία σας, εκτός και αν βρεθήκατε τώρα στον πλανήτη γη! Ξέρατε όμως, πως το κάπνισμα βλάπτει και τον υπολογιστή σας επίσης; Και όμως είναι αλήθεια, τουλάχιστον όπως διατείνεται η εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple.

Δύο αναγνώστες της ιστοσελίδας «The Consumerist», από διαφορετικές χώρες ο καθ’ ένας, ισχυρίζονται πως ακυρώθηκαν οι εγγυήσεις Applecare, λόγω καπνίσματος. Και οι δυο άσκησαν εφέσεις που έφτάσαν μέχρι το γραφείο του συν-ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Apple, Steve Jobs, αλλά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

Τον περασμένο Απρίλιο σε mail που έστειλε στο «The Consumer» ο Dereck, ένας εκ των δύο διαμαρτυρόμενων, έλεγε τα εξής:

«Το Σάββατο 25 Απριλίου , επισκέφθηκα το κατάστημα Apple στο West Des Moines στην Αϊόβα, γιατί αντιμετώπιζα προβλήματα με το ανεμιστηράκι του macbook μου, με συνέπεια να υπερθερμαίνεται. Μετά από κάποιες αρχικές δοκιμές, πήραν τον υπολογιστή για επισκευή, όπου και έμεινε για πάνω από έναν χρόνο.

Σήμερα, 28 Απριλίου του 2008, με κάλεσαν από την Apple και με ενημέρωσαν ότι αρνούνται να φτιάξουν τον υπολογιστή, λόγω των κινδύνων «από το παθητικό κάπνισμα», αφού ο υπολογιστής είχε χρησιμοποιηθεί σε σπίτι καπνιστή.

Το θέμα είναι πως δεν μπορώ να βρω κάποια σχετική με το κάπνισμα νύξη στις προϋποθέσεις εγγύησης της Apple, και πως επηρεάζει το περιβάλλον ενός καπνιστή την εγγύηση».

Το γραφείο του Job δεν βοήθησε ιδιαίτερα τον Dereck, o οποίος έλυσε το πρόβλημα μόνος του συναρμολογώντας τον υπολογιστή και καθαρίζοντας το κουτί με τον πεπιεσμένο αέρα.

Λίγους μήνες αργότερα, η αναγνώστρια Ρουθ έγραψε στο «The Consumer», για την προσπάθεια της να επισκευάσει τον iMac του γιου της, σε ένα τοπικό εξουσιοδοτημένο κέντρο επισκευών.

«Αγόρασα ένα iMac για το γιο μου μαζί με την εκτεταμένη εγγύηση AppleCare. Πριν από ένα μήνα, σταμάτησε να δουλεύει. Ο γιος μου τον πήγε στο εξουσιοδοτημένο κέντρο υπηρεσιών Mac. Από εκεί τον ενημέρωσαν ότι θα είναι έτοιμο σε 48-72 ώρες. Αφού πέρασαν πέντε ημέρες, χωρίς να έχουμε κάποια πληροφόρηση αποφάσισα να επικοινωνήσω. Τότε ενημερώθηκα πως ο υπολογιστής δεν θα επισκευάζονταν γιατί είναι «μολυσμένος». Όταν ζήτησα εξηγήσεις, μου είπαν πως ο υπολογιστής είχε βρεθεί σε περιβάλλον καπνιστή, και αποτελεί βιο-κίνδυνο, λόγω της μόλυνσης από το καπνό του τσιγάρου. Έλεγξα την εγγύηση της AppleCare , όπου δεν αναφέρεται τίποτα για ακύρωση της εγγύησης σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι καπνιστής. Ο εκπρόσωπος της AppleCare δήλωσε ότι απευθύνθηκαν στον τεχνικό και ο υπολογιστής του γιου μου, δεν μπορεί να επισκευαστεί σε κανένα τεχνικό υποκατάστημα της Apple, λόγω του ότι έχει καταγραφεί ως βιο-κίνδυνος.

Το συνολικό κόστος του υπολογιστή, μαζί με την εκτεταμένη εγγύηση, φτάνει τα 3.000 δολάρια. Είμαι κατά του καπνίσματος και των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά το να χαρακτηρίζεται ένας υπολογιστής ως βιο-κίνδυνος είναι λίγο υπερβολικό και ειδικά σε σχέση με την εγγύηση. Δεν πρέπει να υπάρξει κάποια προειδοποίηση για τους καπνιστές;».

Η Ruth απευθύνθηκε στο γραφείο του Steve Job, για να πάρει αρνητική απάντηση. Σε ένα άλλο της γράμμα έγραψε τα εξής:

«Με ενημέρωσαν πως η νικοτίνη είναι στον κατάλογο επικίνδυνων ουσιών της OSHA και πως η Apple δεν θα ζητούσε από κανέναν εργαζόμενο της να επισκευάσει κάτι που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την υγεία του. Ωστόσο, η OSHA στην λίστα της περιλαμβάνει το ανθρακικό ασβέστιο (που βρίσκονται σε δισκία ασβεστίου), την ισοπροπυλική αλκοόλη (που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό τραυμάτων), το χλωρίο (που χρησιμοποιείται στις πισίνες), το υπεροξείδιο του υδρογόνου (που χρησιμοποιείται επίσης για τον καθαρισμό τραυμάτων), τη σακχαρόζη (ένα σάκχαρο), και το τάλκ (σε σκόνη), κλπ. ως επικίνδυνες ουσίες.

Μου είπαν ότι θα τραβήξουν φωτογραφίες του υπολογιστή - τόσο μέσα όσο και έξω, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το πρόβλημα βρισκόταν στην οπτική συσκευή, και σ’ αυτή τη περίπτωση θα γινόταν άμεση αντικατάσταση. Τελικά με ενημέρωσαν ότι ο υπολογιστής δεν μπορεί να επισκευαστεί λόγω της πίσσας από τον καπνό των τσιγάρων! Ενημερώθηκα ότι ο σκληρός δίσκος θα καταστραφεί, η οπτική συσκευή έχει ήδη καταστραφεί και επομένως δεν είναι δυνατή η επισκευή του υπολογιστή στα οικονομικά πλαίσια της εγγύησης. Μα αυτός ο υπολογιστής είναι λιγότερο από 2 χρόνων! Μόνο ένα άτομο στην οικογένειά μου καπνίζει – ένας 21χρόνος φοιτητής κολεγίου. Μου είπαν ωστόσο πως με δική μου επιβάρυνση μπορώ να φτιάξω τον υπολογιστή, και όταν ρώτησα γιατί η εγγύηση μου δεν καλύπτει την επισκευή, μου είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι παραβίαση του OSHA».

Τη Δευτέρα μια άλλη κάτοχος MAC, η Jennifer έγραψε για μια ανάλογη εμπειρία της:

« Έχω ένα mac και ζω στην Οκλαχόμα. Πρόσφατα ο υπολογιστής σταμάτησε να λειτουργεί. Έχουμε AppleCare γι 'αυτό πριν από δυο μέρες το πήγαμε για επισκευή. Λάβαμε μόνο μια κλήση σήμερα, όπου μας δήλωσαν πως αρνούνται να τον επισκευάσουν λόγω των κινδύνων «παθητικού καπνίσματος», κάτι το οποίο αποτελεί και του OSHA».

Το site «The Consumerist», έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να λάβει κάποια απάντηση σχετικά με αυτές τις δύο περιπτώσεις μέσα από την υπηρεσία επικοινωνίας της Apple, και δεν πήρε καμιά απάντηση μετά από μήνες αναμονής. Το πιο περίεργο όμως σε όλο αυτό το θέμα είναι το τι μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα σε έναν υπολογιστή, και γιατί δεν αναφέρεται κάτι σχετικό στα συμβόλαια της AppleCare.

01/12/2009 - tvxs.gr με πηγή από το "The Consumerist"

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;