08 Απριλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Ο ανταγωνισμός αναγκάζει τις εταιρείες παροχής ADSL να συμπεριλάβουν την ιντερνετική τηλεόραση και το βίντεο κατ΄ επιλογήν στα πακέτα τους
Τηλεόραση χωρίς τη χρήση εξωτερικής κεραίας και κινηματογραφικές ταινίεςακόμα και πρώτης προβολής- στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να πάνε σινεμά ή στο βιντεοκλάμπ της γειτονιάς τους, έχουν ήδη στη διάθεσή τους περίπου 100.000 Έλληνες χρήστες του γρήγορου Ίντερνετ (ΑDSL)!
Με τα νέα τηλεπικοινωνιακά πακέτα και κυρίως τα προγράμματα triple play, που κοστίζουν έως 30-35 ευρώ τον μήνα, μέσα από την ίδια τηλεφωνική γραμμή παρέχονται πλέον υπηρεσίες σταθερής- κινητής τηλεφωνίας, Ίντερνετ πολύ υψηλών ταχυτήτων και τηλεοπτικά προγράμματα και κινηματογραφικές ταινίες!
Η εξάπλωση των νέων υπηρεσιών του γρήγορου Ίντερνετ και κυρίως του triple play, αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, με τον ΟΤΕ να ετοιμάζεται να δώσει τις υπηρεσίες αυτές και μέσω του δορυφόρου του Hellas Sat, σε κάθε σπίτι, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
Ήδη, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η διείσδυση των συνδέσεων ΑDSL στον ελληνικό πληθυσμό, όπως και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι συνδέσεις ΑDSL ήταν συνολικά 1.916.630 (διείσδυση 17,02% στον πληθυσμό), ενώ εκτιμάται ότι ήδη έχουν ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια.
Σήμερα, η απόκτηση μιας σύνδεσης ΑDSL μέσω του πακέτου triple play, έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο ελκυστική για τον συνδρομητή, καθώς πάνω στην ίδια γραμμή παρέχονται πιο πολλές υπηρεσίες. Μέχρι τώρα ήταν διαθέσιμα στην αγορά κυρίως πακέτα double play (τηλεφωνία, Ίντερνετ).
Η παροχή υπηρεσιών triple play, σύμφωνα με τα στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, αποτελεί πλέον μονόδρομο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να επιβιώσουν στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που δημιουργείται. Και αν η παροχή σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ αποτελεί σχετικά εύκολη υπόθεση, τα πράγματα δυσκολεύουν στην παροχή τηλεόρασης- video, καθώς χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές και περιεχόμενο (παραγωγές κ.λπ.) και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο.
Εκτιμάται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά που είναι συνδρομητές σε μία από τις διαθέσιμες υπηρεσίες IPTV ξεπερνούν τα 90.000, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 4,5% των συνολικών ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.
Οι βασικοί παίχτες
Μέχρι στιγμής το πάνω χέρι στην υπόθεση της τηλεόρασης μέσω του Διαδικτύου έχουν ο ΟΤΕ, η Hellas On Line (HOL) και η On Telecoms. Οι συγκεκριμένοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιδιώκουν να αυξήσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων συνδρομητών για τις υπηρεσίες triple play, διευρύνοντας συνεχώς τις περιοχές στις οποίες προσφέρουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων (ΙΡΤV).
Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι το Conn-X TV, όπως ονομάζεται η δική του υπηρεσία, διατίθεται πλέον σε ακόμη 10 περιοχές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 60. Πρακτικά, ο ΟΤΕ καλύπτει αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, κάτι που αποτελούσε και τον στόχο του όταν άρχισε τη διάθεση του Conn-Χ ΤV πριν από έναν χρόνο. Από πλευράς συνδρομητών, ο ΟΤΕ έχει πετύχει και τον δεύτερο στόχο του που ήταν να φτάσει τις 20.000 συνδέσεις Conn-Χ ΤV.
Την πρώτη θέση στις συνδέσεις ΙΡΤV έχει η Οn Τelecoms, η οποία μετά και τη συγχώνευσή της με τη Vivodi εκτιμάται ότι έχει περί τους 70.000 συνδρομητές στις δικές της υπηρεσίες. Μέχρι πρόσφατα η Οn Τelecoms παρείχε υπηρεσίες ΙΡΤV μόνο στην περιοχή της Αττικής. Πριν από μερικές εβδομάδες, όμως, ανακοίνωσε την επέκτασή της και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Από τους υπόλοιπους παρόχους, μόνο η Ηellas Οn Line προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες μέσω του ΗΟL ΤV. Στρατηγική της εταιρείας είναι η προώθηση των υπηρεσιών της συνδρομητικής τηλεόρασης «με αργά και σταθερά βήματα». Εντός του 2010 η Ηellas Οn Line θα επιδιώξει να ενισχύσει την παρουσία της στον συγκεκριμένο χώρο χάρη στη συνεργασία της με τη Vodafone, αλλά και με ξένους παρόχους δορυφορικής ψηφιακής τηλεόρασης.
Όσον αφορά την εταιρεία Forthnet, φαίνεται να καλύπτεται στο κομμάτι της συνδρομητικής τηλεόρασης από τη Νova. Πάντως, στελέχη της εταιρείας είχαν ανακοινώσει παλιότερα ότι το 2010 θα παρουσίαζαν μία «υβριδική» πρόταση που θα συνδυάζει ΙΡΤV και δορυφορική τηλεόραση.
Ο πελάτης φτιάχνει το πρόγραμμα
Τα πακέτα που συνδυάζουν δύο ή και περισσότερες υπηρεσίες, τα αποκαλούμενα και multi play, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην υπόλοιπη Ευρώπη εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια. Στη χώρα μας, έντονη κινητικότητα υπάρχει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο.
Μέσω των υπηρεσιών ΙΡΤV είναι δυνατή η παρακολούθηση μίας ταινίας τη στιγμή που το επιθυμεί ο συνδρομητής ή ακόμη και η παρακολούθηση μιας εκπομπής προηγούμενης ημέρας, χωρίς να έχει προγραμματιστεί από πριν κάποια ειδική συσκευή.
Συγκεκριμένα, οι νέες υπηρεσίες περιλαμβάνουν μετάδοση ψηφιακής τηλεόρασης μέσω Διαδικτύου ή βίντεο κατ΄ επιλογήν (video on demand) που απαιτούν τη σύνδεση της τηλεόρασης με την τηλεφωνική γραμμή.
Οι συνδρομητές προμηθεύονταισυνήθως δωρεάν- ένα μόντεμ για τη γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο και έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ της τηλεόρασης και της τηλεφωνικής γραμμής για τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων και την αγορά κινηματογραφικών ταινιών από το σπίτι. Μέσω του τηλεκοντρόλ, οι χρήστες μπορούν να διαλέξουν τι θα παρακολουθήσουν (τηλεόραση ή βίντεο).
Η ιντερνετική τηλεόραση τρέχει με... 7 Μbps
Oι ταχύτητες σύνδεσης με το γρήγορο Ίντερνετ (ΑDSL) θεωρούνται κομβικής σημασίας προκειμένου να έχει κάποιος συνδρομητής στο σπίτι του αξιόπιστες υπηρεσίες τηλεόρασης μέσω Διαδικτύου (ΙΡΤV). Κι αυτό όταν οι θεωρητικές ταχύτητες που διαφημίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι (συμπεριλαμβανομένου του ΟΤΕ) απέχουν σημαντικά από τις πραγματικές, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Η τεχνολογία ΙΡΤV, σύμφωνα με τους τεχνικούς, βασίζεται στην απλή τηλεφωνική γραμμή του πελάτη και στο ΑDSL. Απαιτείται όμως ταχύτητα γύρω στα 7 Μbps, η οποία εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα της γραμμής και την απόστασή της από το κοντινότερο Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο του ΟΤΕ.
Η περιφέρεια αναστενάζει...
Το Λεκανοπέδιο θεωρείται η πιο προνομιούχος περιοχή για το γρήγορο Ίντερνετ στην Ελλάδα, καθώς ακόμα και λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, οι γραμμές, οι υπολογιστές και οι χρήστες... αναστενάζουν. Τα αίτια είναι πολλά και τεχνικής φύσεως. Η πραγματική ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων στο Διαδίκτυο εξαρτάται από την απόσταση που ο συνδρομητής απέχει από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ. Η ποιότητα του καλωδίου παίζει επίσης ρόλο, όπως και η ποιότητα της εγκατάστασης στο κτίριο του συνδρομητή.
Έτσι, αν βρίσκεστε κοντά στο τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ, μπορεί σχετικά εύκολα να έχετε ταχύτητες της τάξης των 8, 16 ή 24 Μbps, με την προϋπόθεση ότι στη γραμμή σας δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα. Εφόσον τα λεγόμενα επίπεδα θορύβου της γραμμής είναι σε χαμηλά επίπεδα, μπορείτε να «παίξετε» και με τις νέες υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεόρασης (ΙΡΤV). Αν όμως η απόσταση από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ είναι μεγάλη και η καλωδίωση παλιά, ξεχάστε το ΙΡΤV. Βέβαια, αυτό σημαίνει πως πολλές φορές ο συνδρομητής πληρώνει για κάτι που δεν μπορεί να απολαύσει.
Δυστυχώς, εξηγούν οι τεχνικοί, οι τεχνολογίες τύπου ΑDSL δεν παρέχουν εγγυημένη ταχύτητα, γι΄ αυτό και στις καταχωρίσεις των εταιρειών θα δείτε φράσεις όπως «ταχύτητες ώς και 24 Μbps». Θεωρητικά, όταν γίνεται λόγος για ταχύτητες της τάξεως των 24 Μbps, στην πράξη πρόκειται για ταχύτητες συνήθως λίγο πάνω από τα 10-12 Μbps, στην καλύτερη περίπτωση.
Μέτρια ποιότητα δικτύου
Στην Ελλάδα, η ποιότητα των ευρυζωνικών συνδέσεων βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη έρευνα σε 42 χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, η ποιότητα των συνδέσεων στην Ελλάδα μόλις που καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Την πρώτη θέση στην κατάταξη κατέχει η Ιαπωνία, η οποία είναι η μόνη χώρα με τις κατάλληλες υποδομές για να προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες στους πολίτες της όσον αφορά μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας, τηλεδιάσκεψη και ανταλλαγή μεγάλων αρχείων δεδομένων.
02/04/2010 - tanea.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV