Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Γονείς, συγγενείς και φίλοι που προωρίζουν τίτλους παιχνιδιών για δώρο σε ανηλίκους θα πρέπει να ελέγχουν τις ενδείξεις για την καταλληλότητά του. Συντριπτική η παρουσία της βίας.
Δείτε αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των σημάνσεων.

Τα περισσότερα παιχνίδια στην αγορά έχουν πλέον σήμανση PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information), που εφαρμόζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες 28 ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει:

  • κατάταξη σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD.
  • χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τζόγος, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει λάβει κάποιο χαρακτηρισμό, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD.
  • λεπτομερή περιγραφή: η ένταση κάθε χαρακτηρισμού διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι, π.χ. ο χαρακτηρισμός της βίας στα παιχνίδια που απευθύνονται σε επτάχρονα παιδιά, μπορεί κάλλιστα να αναφέρεται σε διασκεδαστική (αλλά επιθετική) συμπεριφορά χαρακτήρων καρτούν, ενώ αντίστοιχα στα παιχνίδια για τους δεκαεξάχρονους να υποδεικνύει πιστή αναπαράσταση φόνων και άλλων βίαιων πράξεων.

Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα παιχνίδια που παίζονται σε σύνδεση με το διαδίκτυο και άλλους χρήστες, όπου εφαρμόζεται το "PEGI Online". Πρόκειται για ένα εικονίδιο που αν το συναντήσουμε στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, γνωρίζουμε ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

Ενδιαφέροντα είναι και τα στατιστικά στοιχεία από τον οργανισμό ISFE (Interactive Software Federation of Europe), αναφορικά με τα χαρακτηριστικά 13.761 παιχνιδιών που έχουν χαρακτηριστεί από το PEGI στο διάστημα από 1/3/2003 έως και 10/12/2009:

  • 62,46% έχει χαρακτηριστεί ως το περιεχόμενό του
  • ο χαρακτηρισμός "Βία" βρίσκεται στην πρώτη θέση, με 44,84% επί συνόλου
  • 83,77% των παιχνιδιών για ηλικίες 7+ περιέχουν αναπαραστάσεις βίας,
  • 84,31% για ηλικίες 12+,
  • 97,88% για ηλικίες 16+ και
  • 95,57% για ηλικίες 18+

 

18/12/2009 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;