Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=14288646&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=450&h=Θέλετε το παιδί σας να μάθει από μικρό να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες του Ίντερνετ, ανησυχείτε όμως ταυτόχρονα και για τους κινδύνους που κρύβει το μέσο αυτό; Ακόμα και για τους γονείς που δεν θεωρούν ότι το Ίντερνετ είναι γεμάτο παγίδες για τα παιδιά, λίγη προσοχή είναι σίγουρα απαραίτητη και είναι εύκολο να ενεργοποιήσει κανείς τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα παιδιά κάτω των 16 ετών έρχονται σε επαφή με κακόβουλους χρήστες και με σεξουαλικού περιεχομένου εικόνες, βίντεο και κείμενα και οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για να τα προστατεύσουν. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται ενημέρωση, λίγο διάβασμα στις κατάλληλες ιστοσελίδες, αλλά κυρίως εκπαίδευση και πληροφόρηση των ίδιων των παιδιών.

Προγράμματα

Τα καλά νέα είναι ότι τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ειδικές λειτουργίες γονικού ελέγχου της χρήσης που κάνουν τα παιδιά όταν ανοίγουν τον υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα, στα Windows 7 μέσα από τη λειτουργία Parental Controls μπορεί κανείς να ορίσει τις ώρες της ημέρας και τη διάρκεια χρήσης του υπολογιστή, το ποιες εφαρμογές επιτρέπεται να εκτελούν και ποιες όχι ή ακόμα και το ποια βιντεογκέιμ μπορούν να παίζουν. Επίσης, η ίδια η εφαρμογή Windows Media Center διαθέτει ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με το τι είδους τηλεοπτικό ή βίντεο περιεχόμενο μπορεί να ανοίξει το παιδί σας.

Ειδικά για το σερφάρισμα στο Ίντερνετ υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα προγράμματα, με τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά να είναι τα Safe Εyes, CyberΡatrol και Νet Νanny. Μέσω αυτών μπορεί να εισαγάγει κανείς φίλτρα σε σχέση με το ποιοι διαδικτυακοί τόποι είναι προσβάσιμοι σε ένα παιδί και ποιοι όχι, αλλά και να ορίσει ακόμα πιο συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες από αυτούς που επιτρέπει το εκάστοτε λειτουργικό σύστημα. Τα προγράμματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα σε έναν γονιό να ορίσει τις κατηγορίες ιστοσελίδων που μπορεί το παιδί του να επισκεφθεί, ενώ παράλληλα επιτρέπουν τον έλεγχο του chat ή των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης (σε sites όπως το Ηi5, το Facebook κ.ά.). Επίσης, ο γονιός έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την πρόσβαση σε online πλατφόρμες παιχνιδιών (ολοκληρωτικά ή για συγκεκριμένες ώρες). Πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχει και λειτουργία καταγραφής όλων των κινήσεων ενός παιδιού στο Ίντερνετ, με δυνατότητα ελέγχου και απαγόρευσης πρόσβασης ακόμα και από απόσταση, π.χ. όταν ο γονιός λείπει από το σπίτι. Παρόμοιες ρυθμίσεις μπορούν φυσικά να γίνουν και μέσω του αντιικού λογισμικού που χρησιμοποιεί κανείς, μόνο που στην περίπτωση αυτή απαιτείται μεγαλύτερη εξοικείωση από την πλευρά του γονιού.

Περιορισμοί

Φυσικά, επικίνδυνο περιεχόμενο δεν συναντά κανείς μόνο στο Ίντερνετ, αλλά και σε άλλες εφαρμογές (όπως λ.χ. τα βιντεογκέιμ) και δεν είναι προσβάσιμο μόνο μέσω του υπολογιστή. Για παράδειγμα, όλες οι κονσόλες νέας γενιάς, αλλά και πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις υποστηρίζουν το σερφάρισμα στο Ίντερνετ και το κατέβασμα ταινιών και βίντεο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κινητά τηλέφωνα και για την ώρα μόνο το iΡhone της Αpple έρχεται με εξειδικευμένη λύση για τέτοιου τύπου προβλήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η προσοχή των γονιών θα πρέπει να μην περιορίζεται στον υπολογιστή, ούτε φυσικά μόνο μέσα στο σπίτι, καθώς τα παιδιά με μια φορητή κονσόλα παιχνιδιών μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ σχεδόν από οπουδήποτε.

Λογισμικό γονικού ελέγχου

Ενημέρωση για γονείς

 

ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;