09 Απριλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Σπείρα κυβερνοκατασκόπων που δρα από το έδαφος της Κίνας κατάφερε να υποκλέψει διαβαθμισμένα έγγραφα για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας καθώς και 1.500 email από το γραφείο του Δαλάι Λάμα, ο οποίος κατηγορείται από το Πεκίνο ότι εργάζεται για την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ.
Την αποκάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι παρακολουθούσαν εδώ και οκτώ μήνες τη δραστηριότητα των χάκερ από τις πόλεις Τσεγκντού και Τσονκίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας.
Η έκθεση διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή της κινεζικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. «Ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα αναλάβει δράση» για την εξουδετέρωση των χάκερ.
Το θέμα της κυβερνοκατασκοπίας ήρθε στο προσκήνιο φέτος τον Ιανουάριο όταν η Google κατηγόρησε εμμέσως το Πεκίνο για σειρά επιθέσεων κυβερνοκατασκοπίας εναντίον χρηστών του Gmail και δεκάδων άλλων αμερικανικών υπηρεσιών. Η κινεζική κυβέρνηση διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν επιδίδεται σε κυβερνοεπιθέσεις.
Στο νέο περιστατικό, οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν έγγραφα του ινδικού υπουργείου Αμυνας τα οποία έφεραν την ένδειξη «απόρρητο» και «εμπιστευτικό» και αφορούν μεταξύ άλλων θέματα ασφάλειας της βορειοανατολικής Ινδίας που συνορεύει με την Κίνα. Αλλα έγγραφα αφορούν τις σχέσεις της Ινδίας με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία.
Οι Καναδοί ερευνητές κατάφεραν επίσης να ανακτήσουν 1.500 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν υποκλαπεί από το γραφείο του Δαλάι Λάμα το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009.
Οι χάκερ χρησιμοποίησαν διευθύνσεις IP από τη νοτιοδυτική Κίνα και αξιοποίησαν λογαριασμούς σε δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Twitter, το Yahoo Mail και το Google Groups. Κατάφεραν έτσι να εισβάλλουν σε υπολογιστές που βρίσκονταν διασκορπισμένοι στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα κλεμμένα email του Δαλάι Λάμα θα επέτρεπαν στους χάκερ να παρακολουθούν τις επαφές του Θιβετιανύ πνευματικού ηγέτη, ο οποίος κατηγορείται από το Πεκίνο ότι τροφοδοτεί αποσχιστικές τάσεις.
Στη σύνταξη της νέας έκθεσης συμμετείχαν και ορισμένοι από τους Καναδούς ερευνητές που είχαν προειδοποιήσει πέρυσι για κινεζικό δίκτυο κυβερνοκατασκοπίας, το οποίο είχε εισβάλλει σε υπολογιστές του Δαλάι Λάμα και άλλων κυβερνητικών και ιδιωτικών οργανισμών σε τουλάχιστον 100 χώρες.
07/04/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV