Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Θύμα κυβερνοκατασκόπων ο πνευματικός ηγέτης του ΘιβέτΣπείρα κυβερνοκατασκόπων που δρα από το έδαφος της Κίνας κατάφερε να υποκλέψει διαβαθμισμένα έγγραφα για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας καθώς και 1.500 email από το γραφείο του Δαλάι Λάμα, ο οποίος κατηγορείται από το Πεκίνο ότι εργάζεται για την ανεξαρτητοποίηση του Θιβέτ.

Την αποκάλυψη έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι παρακολουθούσαν εδώ και οκτώ μήνες τη δραστηριότητα των χάκερ από τις πόλεις Τσεγκντού και Τσονκίνγκ της νοτιοδυτικής Κίνας.

Η έκθεση διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή της κινεζικής κυβέρνησης, χωρίς όμως να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. «Ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το κατά πόσο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα αναλάβει δράση» για την εξουδετέρωση των χάκερ.

Το θέμα της κυβερνοκατασκοπίας ήρθε στο προσκήνιο φέτος τον Ιανουάριο όταν η Google κατηγόρησε εμμέσως το Πεκίνο για σειρά επιθέσεων κυβερνοκατασκοπίας εναντίον χρηστών του Gmail και δεκάδων άλλων αμερικανικών υπηρεσιών. Η κινεζική κυβέρνηση διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν επιδίδεται σε κυβερνοεπιθέσεις.

Στο νέο περιστατικό, οι χάκερ κατάφεραν να υποκλέψουν έγγραφα του ινδικού υπουργείου Αμυνας τα οποία έφεραν την ένδειξη «απόρρητο» και «εμπιστευτικό» και αφορούν μεταξύ άλλων θέματα ασφάλειας της βορειοανατολικής Ινδίας που συνορεύει με την Κίνα. Αλλα έγγραφα αφορούν τις σχέσεις της Ινδίας με τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία.

Οι Καναδοί ερευνητές κατάφεραν επίσης να ανακτήσουν 1.500 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν υποκλαπεί από το γραφείο του Δαλάι Λάμα το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2009.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν διευθύνσεις IP από τη νοτιοδυτική Κίνα και αξιοποίησαν λογαριασμούς σε δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Twitter, το Yahoo Mail και το Google Groups. Κατάφεραν έτσι να εισβάλλουν σε υπολογιστές που βρίσκονταν διασκορπισμένοι στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα κλεμμένα email του Δαλάι Λάμα θα επέτρεπαν στους χάκερ να παρακολουθούν τις επαφές του Θιβετιανύ πνευματικού ηγέτη, ο οποίος κατηγορείται από το Πεκίνο ότι τροφοδοτεί αποσχιστικές τάσεις.

Στη σύνταξη της νέας έκθεσης συμμετείχαν και ορισμένοι από τους Καναδούς ερευνητές που είχαν προειδοποιήσει πέρυσι για κινεζικό δίκτυο κυβερνοκατασκοπίας, το οποίο είχε εισβάλλει σε υπολογιστές του Δαλάι Λάμα και άλλων κυβερνητικών και ιδιωτικών οργανισμών σε τουλάχιστον 100 χώρες.

 

07/04/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;