Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://s.enet.gr/resources/2010-04/ebay-logo-thumb-medium.jpgΟι ηλεκτρονικές δημοπρασίες έχουν τους κινδύνους τους. Αυτό το συνειδητοποίησε με οδυνηρό τρόπο ένας Αυστριακός, ο οποίος αγόρασε μέσω του eBay χρυσό, που ποτέ δεν του εστάλη. Το αποτέλεσμα ήταν αυστριακό δικαστήριο να επιβάλει πρόστιμο 16.463 ευρώ στο αμερικανικό site, γιατί δεν προστάτεψε τον πελάτη του. Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση στον κόσμο με τέτοιο αντικείμενο, που πλήττει το eBay.

Ο εξαπατηθείς Αυστριακός αγόρασε ένα κιλό χρυσού από τη γερμανική εταιρία ML Agentur το Σεπτέμβριο του 2007, μέσω του eBay, όμως ποτέ δεν παρέλαβε τις ράβδους χρυσού μετά την πληρωμή τους.

Η ML Agentur, που έχει προϊστορία με απάτες και διαθέτει σχετικό φάκελο στη γερμανική αστυνομία, έχει έκτοτε χρεοκοπήσει και ο πελάτης δεν μπορεί να διεκδικήσει πίσω τα χρήματά του.


Το eBay διαφήμιζε τη γερμανική εταιρία ως ιδιαίτερα «αξιόπιστο πωλητή», σύμφωνα με τα κριτήρια της επιχείρησης online δημοπρασιών, παρόλο που είχε δεχτεί και στο παρελθόν παράπονα αγοραστών, ιδίως για καθυστερήσεις στην παραλαβή των εμπορευμάτων που είχαν αγοράσει από την ML Agentur.


Το αυστριακό δικαστήριο επέβαλε το πρόστιμο κρίνοντας ότι το site των δημοπρασιών γνώριζε την προϊστορία της γερμανικής εταιρίας, πριν γίνει η συναλλαγή με τον χρυσό, και παραμέλησε να προστατεύσει τον ανυποψίαστο αγοραστή.


Η ML Agentur, πριν κλείσει, είχε παρουσιάσει μηνιαίες πωλήσεις άνω των 400.000 ευρώ το 2007 και το eBay είχε εισπράξει ένα ποσοστό από αυτά τα έσοδα. Οι επικριτές του eBay κατέκριναν το site ότι έχει χαλαρή πολιτική προστασίας των αγοραστών, επειδή παίρνει ποσοστά από τους πωλητές.

 

08/04/2010 - enet.gr

 


δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;