Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Πιο κοντά, λόγω κόστους, στη στρατηγική του ΟΤΕ, σε ό, τι αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς που βασίζονται σε οπτικές ίνες, έρχεται η κυβέρνηση. Η προκήρυξη που δημοσιοποίησε τη Μεγάλη Πέμπτη το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την πρόσληψη συμβούλου στο έργο ανάπτυξης των οπτικών ινών στην Ελλάδα, φανερώνει ότι η κυβέρνηση «συζητεί» και το ενδεχόμενο ανάπτυξης δικτύου οπτικής ίνας που θα φτάνει στις γειτονιές των πόλεων (fiber to the Curb-FTTC) και όχι αποκλειστικά δικτύων ινών που θα φτάνουν στα σπίτια (fiber to the home-FTTH) όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών, η λύση του δικτύου FTTC πιθανόν να επιλεγεί σε περιοχές μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος, όπως είναι μικρές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας ή οι αραιοκατοικημένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων. Βασικός στόχος, υπογράμμιζαν, είναι η δημιουργία ενός δικτύου νέα γενιάς που θα προάγει την ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα θα είναι βιώσιμη η ανάπτυξή του.

Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης υποκρύπτει την αδυναμία του Δημοσίου να εξασφαλίσει την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση στο μεγαλεπήβολο σχέδιο των δύο δισ. ευρώ της Ν. Δ., που προέβλεπε οπτικές ίνες να φτάνουν σε δύο εκατομμύρια σπίτια στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι, εφόσον δεν θα υπάρξουν οι κατάλληλοι πόροι, το υπουργείο Υποδομών πιθανόν να πραγματοποιήσει και νέα στροφή και να μην αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών, αλλά δίκτυο σωληνώσεων οπτικών ινών. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόστος απόθεσης των οπτικών ινών μέσα στο δίκτυο σωληνώσεων θα αναλάβουν οι ίδιοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που ενδιαφέρονται.

Ο ΟΤΕ εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία του ιδιόκτητου δικτύου του και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει λάβει το «πράσινο φως» του υπουργείου Υποδομών. Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης με στελέχη του υπουργείου, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αναπτύξει δίκτυο FTTC σε τέσσερις περιοχές της χώρας, λαμβάνοντας παράλληλα το «πράσινο φως» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού πρόσληψης συμβούλου για το έργο καθυστέρησε περισσότερο από τρεις μήνες. Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης είχε υποσχεθεί ότι ο σύμβουλος του έργου θα είχε προσληφθεί μέχρι το τέλος του περασμένου Μαρτίου.


08/04/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;