Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Tα ελληνικά κανάλια, το ένα μετά το άλλο, μεταδίδουν τα προγράμματα και μέσω ΙντερνετH σχέση του Διαδικτύου με τις εφημερίδες αποδεικνύεται τελικά πολύ καλύτερη απ΄ ό,τι προβλεπόταν. Κάτι ανάλογο φαίνεται ότι ισχύει και για τις σχέσεις της τηλεόρασης με το Ιντερνετ. Οπως αποδεικνύεται σε Αμερική και Ευρώπη, οι συζητήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook ή επικοινωνίας όπως το Twitter οδηγούν πολλούς πολίτες στο να αναζητήσουν τηλεοπτικά σίριαλ ή θέματα που προκάλεσαν αίσθηση- και πού αλλού μπορούν να προστρέξουν, παρά στις διαδικτυακές εκδοχές των καναλιών που τα πρόβαλλαν.

Σιγά σιγά φαίνεται ότι και στην Ελλάδα τα κανάλια, τα οποία μέχρι πρότινος διατηρούσαν απλές ιστοσελίδες, προσανατολίζονται στη δημιουργία Web TV όπου παρέχουν το σύνολο ή μέρος του προγράμματός τους. Μερικά μεταδίδουν ζωντανά τις εκπομπές τους στο Ιντερνετ, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν και υπηρεσία video on demand, με τη βοήθεια της οποίας ο καθένας μπορεί μέσα από τον υπολογιστή του να παρακολουθήσει μια εκπομπή που μεταδόθηκε πριν από ημέρες.

Ο ΑΝΤ1 διαθέτει όλο το πρόγραμμά του σε web ΤV και ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες όσοι προστρέχουν και στο video on demand, ενώ δοκιμαστικά επιχείρησε την απευθείας μετάδοση αγώνα της Φόρμουλα 1 επί πληρωμή, για ένα τριήμερο. Το Mega ανανεώνει καθημερινά τα δελτία ειδήσεων στο Ιντερνετ και σύμφωνα με πληροφορίες από την επόμενη σεζόν σχεδιάζει να παρέχει όλο το πρόγραμμά του σε web ΤV. Μέσα στον μήνα αναμένεται και η δημιουργία μικρότερων σάιτ για κάθε σίριαλ, στα οποία θα περιέχονται όλα τα επεισόδια. Στο Μega και στον ΑΝΤ1 οι περισσότερες επισκέψεις γίνονται στα κεντρικά δελτία ειδήσεων. Ο Σκάι ήδη μεταδίδει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του σε web ΤV και διαθέτει και την υπηρεσία video on demand, ενώ το Star έχει ανακοινώσει και αυτό ότι θα προχωρήσει σε ανάλογο εγχείρημα χωρίς όμως να υπάρχει χρονικός προσδιορισμός για το πότε θα είναι έτοιμο.


Πρωτιά χωρίς διαφημίσεις στην Ισπανία

Ο Θαπατέρο ακολούθησε το παράδειγμα του Νικολά Σαρκοζί και «έκοψε» τις διαφημίσεις στη δημόσια τηλεόραση, κίνηση που έφερε την πρωτιά στην τηλεθέαση
Υπάρχει και μια άλλη δημόσια τηλεόραση από αυτήν που γνωρίζουμε εμείς. Η νέα κρατική ισπανική τηλεόραση βγήκε κερδισμένη από τη μεγάλη αναδυόμενη πρόκληση σε όλη την Ευρώπη: την κατάργηση των διαφημίσεων, την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση Θαπατέρο, ακολουθώντας την αντίστοιχη πρωτοβουλία που πήρε στη Γαλλία ο Νικολά Σαρκοζί. Τον Μάρτιο, το TVE1, ένα από τα δύο δημόσια κανάλια της Ισπανίας, ήταν πρώτο σε τηλεθέαση με ποσοστό τηλεθέασης 16,6%, ενώ τα δελτία ειδήσεών του είχαν μέσο όρο τηλεθέασης 19,9%. Ο σημαντικότερος αντίπαλος της Πριμέρα, όπως αποκαλούν οι Ισπανοί το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, το δίκτυο Telecinco (που ανήκει στην ιταλική εταιρεία Mediaset, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 14,5%.

Οπως αποδείχθηκε, η κατάργηση των διαφημίσεων από το κρατικό κανάλι αύξησε το ποσοστό τηλεθεατών που προτίμησε το πρόγραμμά του. Η απόφαση για την πλήρη απαγόρευση μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων από την κρατική τηλεόραση τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου και μόνο μέσα στον πρώτο μήνα του χρόνου το TVE1 κέρδισε 10 μονάδες τηλεθέασης και σταθεροποίησε το προβάδισμά του. Βέβαια, τα αντίπαλα κανάλια δεν παραπονέθηκαν ιδιαίτερα, καθώς βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές των διαφημίσεών τους κατά 20%. Οι τηλεθεατές πάντως δηλώνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν ταινίες ή σίριαλ χωρίς καμιά διακοπή...


Google ΤV στα... σκαριά


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση της Google ότι σε συνεργασία με τις εταιρείες Sony και Intel σκοπεύει να δημιουργήσει το δικό της τηλεοπτικό δίκτυο, το Google TV. Προς τούτο ήδη ετοιμάζεται νέα γενιά τηλεοπτικών συσκευών και αποκωδικοποιητών με τους οποίους από το σαλόνι μας θα μπορούμε να παρακολουθούμε τα τηλεοπτικά αλλά και τα διαδικτυακά δίκτυα, ενώ μέσω της σύνδεσης με το Ιντερνετ θα παρακολουθούμε βίντεο από ιστοσελίδες και θα παίζουμε βιντεοπαιχνίδια.

 

10/04/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;