Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
eett-broadband-9-2009

Τις 1.794.295 έφτασε ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2009, αυξημένος μόλις κατά 2,3% το φετινό καλοκαίρι. Αν και ο αριθμός των γρήγορων συνδέσεων στην Ελλάδα αυξάνεται σχετικά πολύ γρήγορα μεταξύ των 27 ευρωπαϊκών κρατών (με τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό), η ευρυζωνική διείσδυση στη χώρα μας παραμένει από τις χαμηλότερες (πέμπτη από το τέλος). Ωστόσο, είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των ενεργών συνδρομητών που χρησιμοποίησαν 3G για να μπουν στο Ίντερνετ.

 

Πέμπτοι, από το τέλος, στην Ε.Ε. στην ευρυζωνικότητα

H Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων εξέδωσε έκθεση για την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με αυτή, ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων στο τέλος του Σεπτέμβρη έφτασε τις 1.794.295. Μέσα σε ένα τρίμηνο, προστέθηκαν 40.861 νέες συνδέσεις, αριθμός μικρός ο οποίος αποδίδεται στη μειωμένη ζήτηση που παρατηρείται παραδοσιακά τους καλοκαρινούς μήνες (αν και το 2008, δόθηκαν περισσότερες, 65.247 γραμμές).

Διαβάστε την αναφορά της ΕΕΤΤ (αρχείο PDF).

 

6 στους 10 μέσω OTE

Ένα ακόμα εύρημα της αναφοράς είναι ότι 4 στις 10 ευρυζωνικές γραμμές παρέχεται μέσω αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο, δηλαδή από τα δίκτυα των εναλλακτικών παρόχων (το λεγόμενο LLU). Οι υπόλοιποι συνδέονται μέσω γραμμών ΑΡΥΣ (δηλαδή με γραμμές που ανήκουν στον ΟΤΕ και είτε παρέχονται στον τελικό χρήστη από τον ίδιο ή μισθώνονται από εναλλακτικούς παρόχους για να δοθούν στους πελάτες τους γιατί δεν φτάνουν εκεί τα δικά τους δίκτυα). Οι γραμμές αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο ανήλθαν στις 886.530 στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Η πρόσβαση μέσω των δικτύων των εναλλακτικών του ΟΤΕ παρόχων έχει αυξηθεί κατά 6% μέσα σε ένα χρόνο (από τον Σεπτέμβριο του 2008 στον Σεπτέμβριο του 2009), όμως ο ΟΤΕ έδωσε περισσότερες γραμμές ADSL στο ίδιο διάστημα (σημειώνοντας αύξηση κατά 3,7% έναντι 1,3% των γραμμών που έδωσαν οι εναλλακτικοί πάροχοι μέσω των δικών τους δικτύων).

Εναλλακτικά του ADSL δίκτυα ευρυζωνικής πρόσβασης συνεχίζουν ουσιαστικά να μην υπάρχουν, αφού λιγότερο του 1% του αριθμού των ευρυζωνικών γραμμών αφορά σε οπτικές ίνες, σταθερή ασύρματη πρόσβαση, δορυφορικές συνδέσεις ή μισθωμένες γραμμές).

 

Οι μισοί συνδέονται στα 2Mbps

Περίπου οι μισές γραμμές (48%) είναι γραμμές ταχύτητας download έως 2Mbps, 13% των γραμμών είναι ταχύτητας 2-10Mbps και 39% άνω των 10Mbps. Η μέση ταχύτητα των γραμμών του ΟΤΕ (ΑΡΥΣ) τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε σε σχέση με το παρελθόν στα 4Mbps (τον Σεπτέμβριο του 2009 ήταν γύρω στα 2,7Mbps).

 

1.277.783 στο Ίντερνετ μέσω 3G

Στον υπολογισμό της ευρυζωνικής διείσδυσης δεν έχουν έχουν περιληφθεί οι ενεργοί συνδρομητές κινητών επικοιινωνιών τρίτης γενιάς (3G). Το τρίμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου μπήκαν στο Ίντερνετ, απέκτησαν πρόσβαση σε περιεχόμενο Web/Internet, ή/και online gaming κ.λπ. 1.277.783 συνδρομητές κάνοντας χρήση υπηρεσιών δεδομένων μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G. Από αυτούς, 205.520 συνδρομητές κάνουν χρήση καρτών για πρόσβαση στο Ίντερνετ από φορητούς υπολογιστές μέσω δικτύων 3G.

 

ndigital.in.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;