Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=14377712&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=310&h=Αποστολή e-mail με δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια σε «αναξιοπαθούσες»...

Δόλωμα για ευκολόπιστους άνδρες αποτελούν τα e-mail που στέλνουν κατά συρροήν «αναξιοπαθούσες» Ρωσίδες, ζητώντας συμπόνια και... χρήματα!

«Βρίσκομαι για διακοπές στην Αγγλία και αντιμετωπίζω μια τραγική κατάσταση. Μου έκλεψαν την τσάντα με τα λεφτά και όλα τα ταξιδιωτικά μου έγγραφα και έχω μείνει μόνη στο Λονδίνο, χωρίς να μπορώ καν να πληρώσω το ξενοδοχείο στο οποίο μένω.Σε παρακαλώ θερμά να με βοηθήσεις και να μου στείλεις 2.500 ευρώ άμεσα. Σου υπόσχομαι ότι θα σου επιστρέψω τα χρήματα μόλις επιστρέψω ασφαλής στην πατρίδα μου». Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο περιγράφει την «τραγική» κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υποτιθέμενη νεαρή Ρωσίδα, ζητώντας τη βοήθεια του ευκολόπιστου παραλήπτη του e-mail, συνήθως, παραθέτοντας επιπλέον λεπτομέρειες σε σχέση με τη μεταφορά των χρημάτων μέσω της Western Union. Παράλληλα η συνημμένη φωτογραφία μιας νέας- και στο 90% των περιπτώσεων ξανθιάς- γυναίκας εμπλουτίζει την ιστορία με την έμμεση «υπόσχεση» για γνωριμία με τη ρωσίδα καλλονή.

Αν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό ο παραλήπτης του e-mail θα μπορούσε ίσως να διχαστεί ανάμεσα στην επιθυμία του να βοηθήσει και στην αναμενόμενη επιφυλακτικότητα απέναντι σε πιθανή απάτη. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, τα εν λόγω email στέλνονται κατά εκατοντάδες σε άντρες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις δακρύβρεχτες ιστορίες να εξαντλούν τα όρια της φαντασίας: από ανύπαντρες μητέρες ως και γυναίκες που έπεσαν θύματα κλοπής, ληστείας ή και σοβαρής ασθένειας και χρειάζονται οικονομική υποστήριξη για να ορθοποδήσουν! Σε ένα e-mail το οποίο έχει αποσταλεί κατά συρροήν τις τελευταίες εβδομάδες αναγράφεται η απίστευτη ιστορία αναξιοπαθούσας προσφυγοπούλας, η οποία έχει κληρονομήσει μεγάλη περιουσία, στην οποία όμως δεν έχει πρόσβαση, αν δεν τη συνδιαχειριστεί με τον... παραλήπτη του e-mail!

Τα εν λόγω κυκλώματα σπάνια περιορίζονται σε ένα απρόσωπο e-mail, αντιθέτως στέλνουν φωτογραφίες, αναφέρουν αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις, ενώ συχνά εμφανίζουν ελκυστικές γυναίκες σε βιντεο-κλήση μέσω Ιnternet έτσι ώστε το ανυποψίαστο θύμα να νιώθει σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται περί πραγματικής προσωπικής σχέσης!

«Γνώρισα τη Νάντια μέσω ιστοσελίδας
γνωριμιών και αμέσως “ταιριάξαμε”. Αρχίσαμε να μιλάμε καθημερινά μέσω chat και να εκμυστηρευόμαστε λεπτομέρειες από τη ζωή μας. Η Νάντια ζούσε στη Ρουμανία υπό πολύ δύσκολες συνθήκες και είχε δύο παιδιά. Προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα με τα προβλήματα της καθημερινότητας. Μου έστειλε φωτογραφίες της και έμεινα έκθαμβος από το πόσο όμορφη ήταν» διηγείται ο Πέτρος στο «Βήμα». Κάπως έτσι άρχισε η υποτιθέμενη ιστορία μιας αγάπης η οποία στην πραγματικότητα ήταν ιστορία... μιας απάτης!

Ο Πέτρος και η Νάντια (ή οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν πίσω από το καλοστημένο κόλπο) άρχισαν να μιλούν καθημερινά με βιντεο-κλήσεις και, καθώς η σχέση τους γινόταν όλο και πιο δυνατή, ο Πέτρος άρχισε να στέλνει μικροδωράκια και άλλα αντικείμενα στη Ρουμανία. Εν τέλει αποφάσισε να στείλει τρία εισιτήρια, για τη Νάντια και τα δυο παιδιά της, ώστε να έρθουν στην Ελλάδα να τον συναντήσουν. Το τέλος της ιστορίας βρίσκει τον Πέτρο να περιμένει τη Νάντια στο αεροδρόμιο, όπου αυτή... δεν εμφανίστηκε ποτέ καθώς μόλις έλαβε τα εισιτήρια τα εξαργύρωσε και δεν ξανάδωσε σημεία ζωής.

Πώς ψαρεύεται ο χάννος

«Οι εν λόγω περιπτώσεις είναι γνωστές στη γλώσσα του Διαδικτύου ως “fishing”, διότι πρόκειται για “ψάρεμα” ευκολόπιστων χρηστών του Internet που παρασύρονται από την επιθυμία τους να βοηθήσουν και την έμμεση υπόσχεση για μια ερωτική σχέση με μια νεαρή καλλονή» σχολιάζει η δρ Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου & Επικεφαλής της Δράσης «Saferinternet.gr».

Αν και οι περισσότεροι τηλεφωνούν προτού πέσουν στην παγίδα και άρα το κακό προλαμβάνεται, υπάρχουν και οι δυσάρεστες περιπτώσεις, όπου η καταγγελία γίνεται κατόπιν εορτής. «Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις ενημερώνουμε άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθούν οι αποστολείς των e-mail, οι οποίοι έχουν ήδη εισπράξει μεγάλα χρηματικά ποσά».

http://asset.tovima.gr/assetservice/Image.ashx?c=14377629&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=1000

 

Οταν θα λάβεις αυτό το mail...

1. Καταγγείλετέ το: Αναφέρετε αμέσως το περιεχόμενο και την ηλεκτρονική διεύθυνση του αποστολέα είτε τηλεφωνικώς, στην ανοιχτή γραμμή βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (800 11 800 15), είτε μέσω e-mail, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: info@saferinternet.gr, report@safeline.gr, help@saferinternet.gr.

2. Μην απαντήσετε:
Αφού καταγγείλετε το περιστατικό, διαγράψτε το e-mail και σε καμία περίπτωση μην απαντήσετε.

3. Μην πεισθείτε:
Μην πεισθείτε από την αποστολή φωτογραφιών ή από τις τηλεφωνικές κλήσεις ή από τα βιντεο-κλήσεις μέσω Ιnternet.

4. Οχι στα mail αγνώστων:
Μην ανοίγετε e-mail που προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, διότι πιθανόν είναι -εκτός από το ενδεχόμενο να πέσετε θύμα απάτης- να προσβληθεί ο υπολογιστής σας από ιούς.

 

15/04/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;