Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Παρ΄ ότι σε εξελιγμένα υπολογιστικά συστήματα, τα οποία τα μεταχειρίζονται σε κέντρα ερευνών και πανεπιστήμια, χρησιμοποιούνται επεξεργαστές πολύ μεγάλης ισχύος με 8 ή ακόμα και περισσότερους πυρήνες, η αγορά για αρκετό καιρό είχε κολλήσει σε προϊόντα με μέχρι τέσσερις πυρήνες. Τόσο η Intel όσο και η AΜD τήρησαν αρκετό καιρό στάση αναμονής, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έκανε το κοινό απρόθυμο να ξοδέψει πολλά χρήματα για αναβάθμιση του υπολογιστή του αλλά και γιατί τα λειτουργικά συστήματα και τα κάθε τύπου προγράμματα δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί στη νέα αρχιτεκτονική των πολυπύρηνων επεξεργαστών.

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=14437692&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=450&h=

Ο ερχομός όμως της άνοιξης αλλάζει τα δεδομένα και οι δύο μεγάλοι κατασκευαστές επεξεργαστών παρουσίασαν σχεδόν ταυτόχρονα επεξεργαστές με έξι πυρήνες, τους πανίσχυρους Hexa-Core. Τα μοντέλα της Ιntel και πιο συγκεκριμένα ο νέος Core i7-980Χ στα 3,33GΗz βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων και έχουν εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά τους. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο νέος επεξεργαστής είναι πιο μικρός, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και έχει δύο παραπάνω πυρήνες από τον ήδη ταχύτατο τετραπύρηνο Core i7-975, αντιλαμβάνεται το τεχνολογικό άλμα που επιτυγχάνεται. Μάλιστα, ο Core i7-980Χ δεν χρειάζεται νέου τύπου μητρική κάρτα ή άλλες αλλαγές και μπορεί να τρέξει σε κάθε σύγχρονο υπολογιστή με μια απλή αναβάθμιση του Bios. Η τιμή του επεξεργαστή είναι 1.019 ευρώ! Παρ΄ ότι κρίνεται υψηλή για κάθε μέσο κάτοχο υπολογιστή, ωστόσο είναι πολύ λογική, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος των παλαιότερων μοντέλων όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, το οποίο ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ.

Από την πλευρά της, η ΑΜD βρίσκεται ένα βήμα πιο πίσω, έχοντας ανακοινώσει την κυκλοφορία του Ρhenom ΙΙ Χ6 και ήδη διατίθενται οι απαραίτητες αναβαθμίσεις του ΒΙΟS.

Συγκεκριμένα, τα μοντέλα που θα δούμε μάλλον μέσα στο καλοκαίρι θα είναι το 1035Τ στα 2,6 GHz, το 1055Τ στα 2,8GΗz και το πιο γρήγορο 1075Τ στα 3,0GΗz. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και οι τρεις επεξεργαστές θα είναι σαφώς πιο αργοί από τους αντίστοιχους της Ιntel, παράλληλα όμως και πολύ πιο οικονομικοί (αν και οι τιμές τους δεν έχουν ανακοινωθεί).

Οι περιορισμοί

Οπως κάθε φορά που οι εταιρείες διατυμπανίζουν τις δυνατότητες των νέων τους προϊόντων και στην περίπτωση των εξαπύρηνων επεξεργαστών υπάρχουν κάποια γκρίζα σημεία που σχετίζονται όχι τόσο με την ταχύτητα και την ισχύ των προϊόντων αυτών καθαυτών όσο με τις πραγματικές επιδόσεις τους στην εκτέλεση διαφόρων εφαρμογών. Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι μέσοι ερασιτέχνες καταναλωτές δεν αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες.

Ακόμα και στον τομέα της επεξεργασίας βίντεο και μουσικής ή στα περισσότερα παιχνίδια, η εκτέλεση των προγραμμάτων γίνεται από έναν ή δύο πυρήνες του επεξεργαστή, με την υπόλοιπη ισχύ να μένει σε αχρηστία. Οσο οι προγραμματιστές δεν αποφασίζουν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα προγράμματά τους, οι επιπλέον πυρήνες θα είναι οριακά χρήσιμοι. Ταυτόχρονα, η κυκλοφορία λειτουργικών συστημάτων που είναι σαφώς πιο ελαφριά και γρήγορα από τους προκατόχους τους (όπως λ.χ. τα Windows 7 σε σχέση με τα Vista) δεν δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις σε ισχύ. Ολα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι για τους περισσότερους αναμονή μερικών μηνών ή ακόμα και ενός έτους για την αγορά ενός πιο γρήγορου πολυπύρηνου επεξεργαστή συνεπάγεται μειωμένο κόστος αγοράς, χωρίς σημαντική υστέρηση στις επιδόσεις των υπολογιστών τους.

Τα πρώτα μοντέλα υπολογιστών

Για εκείνους που παρά τους περιορισμούς είναι έτοιμοι να ξοδέψουν 1.000 ευρώ για έναν εξαπύρηνο επεξεργαστή, δεν θέλουν όμως να μπουν στη διαδικασία να “στήσουν” μόνοι τους τον υπολογιστή τους (μια αρκετά δύσκολη δουλειά), υπάρχουν ήδη εταιρείες που προτείνουν πανίσχυρους υπολογιστές γραφείου με ενσωματωμένο τον Core i7-980Χ της Ιntel. Η εξειδικευμένη σε υπολογιστές για γκέιμερς CyberΡower (η οποία δεν έχει διανομή στην Ελλάδα) κυκλοφορεί τα μοντέλα Βlack Ρearl, Gamer Χtreme 3D, και Fang Series Βlack Μamba σε τιμές που αρχίζουν από περίπου 3.000 ευρώ.

Από την άλλη, όλοι περιμένουν πιθανώς πριν από το καλοκαίρι την έλευση του νέου Μac Ρro της Αpple, το οποίο θα ενσωματώνει τον Core i7-980x της Ιntel. Παρ΄ ότι η αμερικανική εταιρεία δεν έχει προχωρήσει σε ανακοινώσεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις τιμές του πανίσχυρου υπολογιστή γραφείου, οι πωλήσεις έχουν παγώσει για την ώρα καθώς το κοινό περιμένει τα νέα μοντέλα, τα οποία πιθανώς να κινούνται περί τα 3.000 ευρώ, ανάλογα και με τις συσκευές που θα επιλέξει κάποιος να διαθέτει.

 

ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;