Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=14437710&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=450&h=Μετά τη μεγάλη επιτυχία του λειτουργικού συστήματος Windows 7 για υπολογιστές, η Μicrosoft πρόκειται σύντομα να διαθέσει στην αγορά ένα νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα το οποίο ακούει στο όνομα Windows Phone 7 Series. Από ό,τι φαίνεται, η έξυπνη φιλοσοφία των λιτών χαρακτηριστικών, της σταθερότητας και της ταχύτητας εκτέλεσης κάθε είδους εφαρμογών βρίσκεται στην καρδιά και αυτού του νέου λειτουργικού.

Με την κίνηση αυτή, η Μicrosoft επιδιώκει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στον χώρο των κινητών τηλεφώνων, αλλά και γενικότερα των φορητών συσκευών κάθε είδους. Αν σκεφτεί κανείς ότι μέσα στο 2008 και το 2009 το λειτουργικό Windows Mobile OS έχασε περίπου το ένα τρίτο του μεριδίου αγοράς που κατείχε, έναντι κυρίως του iΡhone ΟS της Apple και εσχάτως του Android της Google, αντιλαμβάνεται πόσο βάρος δίνει η Μicrosoft στην προώθηση του νέου λειτουργικού. Πιο συγκεκριμένα, τα Windows Μobile είχαν το 11% της αγοράς κινητών τηλεφώνων το 2008 και στο τέλος του 2009 βρέθηκαν να ελέγχουν μόνο το 7,9%.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μicrosoft επιχειρεί να διευκολύνει και τη δουλειά των προγραμματιστών τρίτων εφαρμογών για το λειτουργικό της, επιβάλλοντας κοινά πρότυπα λειτουργίας του ανεξάρτητα από τη συσκευή στην οποία θα εγκατασταθεί. Στο σημείο αυτό θα κριθεί και ο ανταγωνισμός με το iΡhone της Αpple, σε μια επανάληψη της τιτάνιας σύγκρουσης που είδαμε στον χώρο των λειτουργικών συστημάτων για υπολογιστές τη δεκαετία του 1980.

Τα χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τη Μicrosoft, το νέο λειτουργικό θα συνδυάζει τα multimedia χαρακτηριστικά του Zune (το οποίο στην Ελλάδα δεν είδαμε ποτέ, για άγνωστους λόγους) με τις δυνατότητες gaming του Xbox. Επίσης, η αμερικανική εταιρεία υπολογίζει στη βοήθεια των απανταχού προγραμματιστών, προσφέροντας αρκετές ευκολίες στην ανάπτυξη εφαρμογών. Ηδη αρκετοί κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων και όχι μόνο (όπως είναι η Dell, η Garmin, η Asus, η HTC, η HewlettPackard, η LG, η Samsung, η Sony Ericsson και η Toshiba) κατασκευάζουν τις δικές τους συσκευές και τα πρώτα μοντέλα θα κυκλοφορήσουν στο τέλος του έτους.

Ανάμεσα στις νέες δυνατότητες του λειτουργικού ξεχωρίζει η βελτιωμένη τεχνολογία πολλαπλής αφής, αλλά και η εύκολη και απροβλημάτιστη συνεργασία με υπολογιστές που τρέχουν σε Windows 7. Επίσης, βάρος έχει δοθεί στην εκτέλεση widgets σχετικών με τον καιρό, τις ειδήσεις, τα αθλητικά, αλλά και στην άψογη συνεργασία με υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η εγκατάσταση του νέου λειτουργικού σε ένα τηλέφωνο προϋποθέτει ότι αυτό θα διαθέτει οπωσδήποτε ραδιοφωνικό δέκτη FΜ.

Το Windows Ρhone 7 θα έχει αρκετές λειτουργίες εύκολης και γρήγορης πρόσβασης στο Ιnternet και κυρίως στις υπηρεσίες της Μicrosoft (π.χ. στη μηχανή αναζήτησης Βing ή στο Χbox Live).

Η κεντρική οθόνη θα είναι απλή στον σχεδιασμό και λιτή και θα επιτρέπει πρόσβαση σε έξι κατηγορίες (People, Pictures, Games, Music & Video, Marketplace και Office). Οπως καταλαβαίνει κανείς, το βάρος δεν πέφτει τόσο στις καθαρά τηλεφωνικές λειτουργίες, όσο κυρίως στη διασκέδαση (παιχνίδια, φωτογραφίες, μουσική), στο σερφάρισμα και στην κοινωνική δικτύωση.

Μειονεκτήματα

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα Windows 7 για κινητό δεν θα υποστηρίζουν το Flash της Adobe, τη στιγμή που ήδη κυκλοφορεί σχετικό plugin για κινητά τηλέφωνα με Αndroid. Μένει να δούμε κατά πόσο με αυτόν τον τρόπο η Μicrosoft θα ενισχύσει τη δική της παρόμοια εφαρμογή που ακούει στο όνομα Silverlight ή θα αναγκαστεί μελλοντικά να κάνει πίσω.

Παράλληλα, ο browser είναι μάλλον πιο αργός από το Μobile Safari του iΡhone, τουλάχιστον όμως αρκετά σταθερός. Από την άλλη, το Οutlook που θα χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των e-mail λέγεται ότι είναι εξαιρετικό, ενώ σίγουρα θετικό είναι ότι θα τρέχουν κανονικά όλα τα προγράμματα του Μicrosoft Οffice (σε ειδικές εκδόσεις).

Αρνητικό είναι το γεγονός ότι το νέο λειτουργικό δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί σε παλιότερα κινητά τηλέφωνα, ούτε καν σε αυτά που τρέχουν σε Windows Μobile 6.5. Το στοιχείο αυτό σίγουρα θα δυσαρεστήσει αρκετούς κατόχους σύγχρονων κινητών τηλεφώνων (όπως λ.χ. το ΗΤC ΗD2) οι οποίοι θα δουν τις συσκευές τους να μένουν πίσω.

 

20/04/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;