Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

padgets logoΝέες εφαρμογές ηλεκτρονικών υπολογιστών, τις οποίες ανέπτυξαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έρχονται να φέρουν την… επανάσταση στην επικοινωνία του πολίτη με το Δημόσιο. Με τον όρο ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή αλλιώς e-government, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε, χαρακτηρίζουμε πλέον την εισαγωγή των τεχνολογιών της πληροφορικής και των υπολογιστών στη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις νέες διοικητικές πρακτικές, τις οποίες οι τεχνολογίες αυτές εισάγουν.

Σκοπός της εφαρμογής αυτής είναι αφενός μεν η διευκόλυνση των πολιτών - χρηστών του διαδικτύου από τη μια πλευρά, αλλά και η αμεσότερη επαφή τους με τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού. Στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης λοιπόν δημιουργήθηκαν τα PADGETS. Οπως λέει στον «Ε.Τ.» ο δρ Γιάννης Χαραλαμπίδης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Τα PADGETS (Policy Gadgets) είναι νέες, εξειδικευμένες εφαρμογές που θα υποστηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών στο δημόσιο διάλογο, μέσα από ηλεκτρονικά κοινωνικά μέσα. Με τη χρήση των PADGETS, οι πολιτικοί θα μπορούν να θέτουν ερωτήματα προς τους πολίτες μέσα από πολλά, διαφορετικά «ψηφιακά κανάλια» - εκεί όπου υπάρχει πλήθος χρηστών με αυξημένους χρόνους παρουσίας σε σύνδεση. Ετσι, διαδεδομένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και άλλα κοινωνικά μέσα, όπως το Facebook, το Twitter ή το YouTube, θα μπορούν να αξιοποιούνται για την ηλεκτρονική συμμετοχή και αλληλεπίδραση πολιτών, επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων».

Το έργο αυτό είναι εν μέρει προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και «συν-επένδυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του ΕΜΠ και της ATC, για νέα εργαλεία και ιδέες στην κατεύθυνση της Ανοιχτής Διακυβέρνησης και της Μοντελοποίησης και Προσομοίωσης της Πολιτικής (Policy Modelling and Simulation). Αλλωστε, όσο και αν προοδεύσει το τεχνολογικό μέρος και οι ταχύτητες στο διαδίκτυο, δεν θα μπορούμε να φτάσουμε σε πραγματική συμμετοχική διακυβέρνηση αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε τις ιδέες και τις πιθανές επιπτώσεις ενός νόμου κατανοητές σε όλους τους πολίτες. Αυτό το κενό καλείται να καλύψουν τα PADGETS», υπογραμμίζει ο δρ Χαραλαμπίδης. «Με τον τρόπο αυτό, σκοπεύουμε στο να παρέχουμε τελικά στους χρήστες - πολίτες τη δυνατότητα να βρίσκουν, να κατανοούν σε βάθος, και να αντιδρούν στις διάφορες πρωτοβουλίες ή νόμους, χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται δεκάδες διαφορετικούς διαδικτυακούς τόπους και να πρέπει να διαβάσουν εκατοντάδες σελίδες.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα PADGETS αλλά και άλλες ανάλογες προσπάθειες συμβάλλουν στο να αποκτήσουν οι πολίτες μια πιο προσωποποιημένη, άμεση αλλά και εύκολη διασύνδεση με την πολιτική, τη στιγμή της δημιουργίας της». Συνεπώς, οι πολίτες - χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν μέρος ενεργά στα κοινά με τη βοήθεια ενός μέσου που διαρκώς ανανεώνεται και προοδεύει. Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι το κατά πόσο θα «αγκαλιαστεί» από τους πολίτες η νέα αυτή μορφή ηλεκτρονικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση.

Η διάρκεια του έργου είναι 3 χρόνια με ημερομηνία έναρξης την 1η Ιανουαρίου 2010.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στο padgets.eu.

 

14/04/2010 - e-typos.com / pathfinder.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;