Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ορλάντο Φάιτζες: Ο βρετανός ιστορικός, συγγραφέας του περίφηµου «Χορού της Νατάσσας»Αν µερικά σχόλια στο Διαδίκτυο αρκούν για να κάνουν µερικούς ιστορικούς άνω κάτω τότε αξίζουν ένα µικρό µερίδιο στην Ιστορία. Ειδικά όταν εκθέτουν έναν γνωστό ιστορικό όπως ο Ορλάντο Φάιτζες - έστω και εν αγνοία του…...

Εκείνη που υποπτεύθηκε ότι υπήρχε κάτι περισσότερο από µια απλή σύµπτωση ήταν η Ρέιτσελ Πολόνσκι, µια ιστορικός που απολαύει της αναγνώρισης στους ακαδηµαϊκούς κύκλους. Εξεπλάγη λοιπόν όταν διάβασε στην ιστοσελίδα του Amazon το εξής σχόλιο για το βιβλίο της «Molotov’s Magic Lantern»: «Δύσκολα θα µπορούσε να καταλάβει κανείς γιατί εκδόθηκε ένα τέτοιο βιβλίο». Υπογραφή, Historian. Ως καλή ιστορικός, η Πολόνσκι θέλησε να µάθει κάτι περισσότερο. Σύντοµα ανακάλυψε ότι ο Ηistorian είχε εκφραστεί µε τον ίδιο αρνητικό τρόπο για την Κέιτ Σάµερσκεϊλ, επίσης ιστορικό και ειδική στη Ρωσία όπως η Πολόνσκι. Οταν η Σάµερσκεϊλ τιµήθηκε µε το βραβείο Σάµιουελ Τζόνσον, ο Ηistorian άφησε να ξεσπάσει όλη του η οργή: «Δεν καταλαβαίνω πώς αποφάσισαν να τη βραβεύσουν οι κριτές». Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε το «Comrades» («Σύντροφοι») του Ρόµπερτ Σέρβις:

«Απαίσιο βιβλίο»

Το συµπέρασµα της Πολόνσκι ήταν ότι ο Ηistorian δεν έτρεφε καµία εκτίµηση στους ιστορικούς που είχαν εξειδικευτεί στην ιστορία της Ρωσίας. Με µια εξαίρεση: για τον Ορλάντο Φάιτζες ο Ηistorian ξετρελαινόταν. «Είναι ένας ιστορικός που έχει ένα µοναδικό χάρισµα: ξέρει να διηγείται. Ελπίζω ότι δεν θα σταµατήσει να γράφει ποτέ» έγραψε. Με µερικά κλικ ακόµη η Πολόνσκι άρχισε να υποψιάζεται πως ο Ηistorian ήταν ο ίδιος ο Φάιτζες. Ο συγγραφέας του εκπληκτικού «Χορού της Νατάσας» (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ηλέκτρα) έπεσε από τα σύννεφα. Οταν η αρχική του έκπληξη µετατράπηκε σε οργή, αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και ήρθε σε επαφή µε τον δικηγόρο του.

Η άβολη αλήθεια
Τελικά η αλήθεια αποκαλύφθηκε και έφερε σε δύσκολη θέση τον διάσηµο ιστορικό: ο Ηistorian είναι η σύζυγός του Στέφανι Πάλµερ, δικηγόρος µε ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώµατα και καθηγήτρια στο Κέµπριτζ. Αντί να καταθέσει αγωγή, ο Φάιτζες ζήτησε συγγνώµη και µαζί µε αυτόν και η Πάλµερ. Από µια άποψη, πάντως, δεν έκανε κάτι ασυνήθιστο. Οπως σηµειώνει ο «Guardian», ουδείς εµπιστεύεται τα σχόλια στο Αmazon: «Ολοι ξέρουµε ότι τα θετικά σχόλια γράφονται από φίλους και τα αρνητικά από εχθρούς».

 

22/04/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;