Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/21-04-10/21-04-10_333964_11.jpgΜέτρα παίρνουν οι γερμανικές εταιρείες Πληροφορικής, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερες γυναίκες και να εργαστούν στο χώρο αυτό.

Περίπου 20.000 κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της Πληροφορικής στη Γερμανία, ωστόσο η κυριαρχία των ανδρών είναι φανερή, καθώς είναι λίγες οι γυναίκες που ενδιαφέρονται γι' αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας.

«Σημαντικές υποδομές όπως ο τομέας της Υγείας, οι μεταφορές και η ενέργεια θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν με τη συμβολή της τεχνολογίας της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας», αναφέρει ο Άγκουστ-Βίλχελμ Σερ, πρόεδρος του γερμανικού συνδέσμου τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, Bitkom.

«Η ζήτηση για εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό είναι τεράστια, προκειμένου να πετύχουμε αυτή την αλλαγή», δηλώνει ο κ. Σερ και προσθέτει: «πρέπει να κάνουμε τις νεαρές γυναίκες να ενδιαφερθούν από νωρίς για τα τεχνολογικά επαγγέλματα».

Ωστόσο, μία έρευνα της Bitkom και της εταιρείας ερευνών Forsa έδειξε πέρυσι ότι μόλις το 9% από τους 40.500 εργαζόμενους που κάνουν την πρακτική τους στον τομέα της Πληροφορικής είναι γυναίκες. Το ποσοστό είναι μειωμένο σε σχέση με το 2001, όπου το ποσοστό των γυναικών έφτανε το 14%. Στα πανεπιστήμια, το 2009 από τους 126.000 φοιτητές μόλις το 15% ήταν γυναίκες.

Ενώ οι γονείς συμβουλεύουν όλο και περισσότερο τα παιδιά να ακολουθήσουν μία καριέρα στον τομέα της Πληροφορικής, κυριαρχεί ακόμη η προκατάληψη. «Μπία στις πέντε οικογένειες θεωρεί ότι οι επιστήμονες στον τομέα της Πληροφορικής έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας και περιορισμένες ευκαιρίες για να εξελιχθούν επαγγελματικά», αναφέρει η έκθεση της Bitkom.

«Πολλές προκαταλήψεις μπορούν εύκολα να διορθωθούν» υπογραμμίζει ο κ. Σερ και συμπληρώνει: «Η εικόνα ενός μοναχικού προγραμματιστή, που περνάει τα βράδια του στο υπόγειο και δεν μπορεί να βρει κάποιον σύντροφο, είναι ξεπερασμένη».

Πρωτοποριακά εργασιακά μοντέλα

Η βιομηχανία της Πληροφορικής προσφέρει πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες και πρωτοποριακά εργασιακά μοντέλα φιλικά προς την οικογένεια, επεξηγεί ο κ. Σερ. Μάλιστα, η Bitkom διοργανώνει Ημέρες Κοριτσιών (Girls Days), προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νεαρών γυναικών για μία μελλοντική καριέρα στο χώρο της Πληροφορικής.

Επιπλέον, ορισμένες εταιρείες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να προσελκύσουν περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες. Η Deutsche Telekom ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ότι θέλει να υποστηρίξει την καριέρα των γυναικών. Εισήγαγε ένα σύστημα ποσόστωσης, ώστε να διασφαλίσει ότι μέχρι το 2015 το 1/3 των θέσεων εργασίας στα υψηλότερα και μεσαία κλιμάκια της εταιρείας θα καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Η κατασκευάστρια εταιρεία λογισμικού SAP είναι από τα σπάνια παραδείγματα, όπου για πρώτη φορά μέλος του ΔΣ έγινε γυναίκα. Είναι η δεύτερη μεγάλη εταιρεία που προχωράει σε αυτή την κίνηση μετά τον όμιλο της Siemens.

 

21/04/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;