Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

cosmote logoΣτοιχεία για πιθανή παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού αναζήτησε στην Cosmote κλιμάκιο στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή κινήθηκε μετά καταγγελίες που υπέβαλαν δικαιοπάροχοι του δικτύου Γερμανός στο τέλος 2009 και αφορούσαν, αφενός τον εναρμονισμό τιμών στα προϊόντα που διατίθενται από το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός, αφετέρου τη λειτουργία παράλληλου δικτύου με αυτό της Γερμανός, στο οποίο η Cosmote διέθετε προϊόντα της σε χαμηλότερες τιμές.

Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμολόγηση των προϊόντων που διατίθενται από τα καταστήματα του δικτύου της Γερμανός γίνονται σε καθημερινή βάση μέσω ηλεκτρονικού συστήματος που ελέγχεται κεντρικά.

Στελέχη της Cosmote επιβεβαίωσαν την επίσκεψη του κλιμακίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία της και σημείωσαν ότι συνέδραμαν στο έργο του κλιμακίου παρέχοντας όλα τα έγγραφα που ζητήθηκαν. Ωστόσο τα στελέχη της Cosmote απέρριψαν το σκεπτικό των δύο καταγγελιών και εκτίμησαν ότι η υπόθεση αυτή ανακινείται πολιτικά, εξαιτίας της αδυναμίας να τεκμηριωθεί δικαστικά ως σκάνδαλο η υπόθεση εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός ΑΒΕΕ το 2006. Για το θέμα πρόσφατα υπήρξαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το θέμα των συμβάσεων δικαιόχρησης (γνωστό με τον αγγλικό όρο franchising) διερευνάται εδώ και αρκετό καιρό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού συνολικότερα στο οργανωμένο λιανεμπόριο με τις έρευνες να επικεντρώνονται στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ένδυσης-υπόδησης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και έτοιμου φαγητού. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσαν καταγγελίες δικαιοπαρόχων σε βάρος της Carrefour-Μαρινόπουλος. Το 2008 η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο ύψους 5,19 εκατ. ευρώ στην Carrefour-Μαρινόπουλος διαπιστώνοντας ότι καθόριζε τις τιμές μεταπώλησης των προϊόντων σε δικαιοπάροχο του δικτύου της DIA. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2010 η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ανεξάρτητης αρχής κατέληξε ύστερα από διερεύνηση της καταγγελίας δικαιοπαρόχων του δικτύου της «5’ Μαρινόπουλος» ότι η γνωστή αλυσίδα επίσης καθορίζει κεντρικά τις τιμές.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και νομολογία, ελληνική και κοινοτική, ο δικαιοπάροχος μπορεί να επιβάλλει μέγιστες τιμές πώλησης ή να συνιστά ενδεικτικές τιμές, υπό τον όρο ότι αυτές δεν ισοδυναμούν με πάγιες ή ελάχιστες τιμές πώλησης συνεπεία πιέσεων οποιουδήποτε μέρους στη σύμβαση ή κινήτρων που προσφέρονται από οποιοδήποτε συμβαλλόμενο μέρος.


21/04/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;