30 Απριλιου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Το φίλτρο σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μια τηλεόραση μπορεί να λειτουργήσει κάπως σαν τον οργουελικό «Μεγάλο Αδελφό».
Πρόκειται για ηλεκτρονικά κυκλώματα -στην περίπτωση της τηλεόρασης- και λογισμικά τα οποία μπορούν να προβούν σε κάποιες αποτρεπτικές ενέργειες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα λογισμικά μπορεί κανείς να τα βρει δωρεάν στο διαδίκτυο. Στόχος τους είναι να «ρυθμίσουν την πρόσβαση σε πληροφορίες ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο σύμφωνα με καθορισμένα κριτήρια», λέει στον «Ε.Τ.» η κ. Βερόνικα Σαμαρά, επικεφαλής του Ελληνικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου (saferinternet.gr).
Μάλιστα, αυτή τη στιγμή διενεργείται η δεύτερη ανεξάρτητη έρευνα, που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet Plus με στόχο την αξιολόγηση των συστημάτων και των υπηρεσιών φιλτραρίσματος που υπάρχουν στη διεθνή αγορά. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα γνωρίζουμε τον Οκτώβρη του 2010. Τα φίλτρα πάντως είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των παιδιών και κυρίως «για τις ηλικίες μέχρι 11-12 ετών. Και δεν αναφέρομαι μονάχα σε εκείνα που κλειδώνουν συγκεκριμένες ιστοσελίδες, αλλά γενικότερα σε φίλτρα γονικού ελέγχου», λέει η κ Σαμαρά, «Χρειάζεται όμως και ο έλεγχος από τους γονείς γιατί τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν πώς να κλείσουν τα φίλτρα».
Φυσικά, τα φίλτρα είναι μια καλή λύση, δεν θα πρέπει να είναι όμως η μοναδική. Οι γονείς οφείλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο και να καθοδηγήσουν το παιδί. Οπως λέει η κ. Σαμαρά: «Ενα παιδί γύρω στα πέντε με έξι, πάντως, καλό θα είναι να σερφάρει σε επιλεγμένες από τους γονείς του ιστοσελίδες και όσο μεγαλώνει θα μειώνουμε τον αριθμό των απαγορευμένων sites και θα μαθαίνουμε στο παιδί να σερφάρει με ασφάλεια». Eνας συνδυασμός μάλιστα φίλτρου και δικαιωμάτων διαχείρισης από την πλευρά του γονιού είναι απαραίτητος. «Οι γονείς πρέπει να είναι διαχειριστές του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να του δίνουν εντολές, όπως για παράδειγμα να μην αφήνουν το παιδί περισσότερες από 2 ώρες ημερησίως να παίζει βιντεοπαιχνίδια. Oμως, αυτό θα το γνωρίζει το παιδί. Ο γονιός δεν πρέπει να το κατασκοπεύει, οφείλει να του εξηγεί τι κάνει και γιατί το κάνει».
21/04/2010 - e-typos.com
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV