Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Το μέτρο θα έδινε πλεονέκτημα στην κινεζική βιομηχανία και θα μπορούσε να επιδεινώσει τη λογοκρισίαΕπικρίσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ δέχεται το Πεκίνο για τη διορία που έδωσε σε ξένους προμηθευτές τεχνολογίας να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για την κρυπτογράφηση και άλλα συστήματα ασφάλειας που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους.

Η απαίτηση της Κίνας αφορά όλες τις ξένες εταιρείες που προμηθεύουν το κινεζικό δημόσιο με 13 είδη προϊόντων, όπως εξοπλισμό δικτύωσης και τηλεπικοινωνιών, βάσεις δεδομένων και λογισμικό προστασίας.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ο νέος κανονισμός ενισχύει την εθνική ασφάλεια, παραδέχεται όμως ότι παράλληλα θα δώσει πλεονέκτημα τις κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές εταιρείες φοβούνται για διαρροή εταιρικών μυστικών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι οι ισχυρισμοί του Πεκίνου είναι πρωτοφανείς και αβάσιμοι.

«Δεν βλέπουμε αυτά που ισχυρίζονται όσον αφορά την ασφάλεια, οπότε στην πραγματικότητα το αμφισβητούμε» δήλωσε την Τρίτη ο επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Κάρελ ντε Γκουχτ, στη διάρκεια επίσκεψής τους στην Κίνα.

Να ακολουθήσει τις «παγκόσμιες νόρμες» κάλεσε  το Πεκίνο και εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση της Google από την κινεζική αγορά λόγω της εκτεταμένης λογοκρισίας του Διαδικτύου, αλλά και λόγω των αλλεπάλληλων κυβερνοεπιθέσεων που εξαπολύονται από το κινεζικό έδαφος.

Ξένες εταιρείες φέρονται να ανησυχούν ότι ο νέος κανονισμός που προωθεί το Πεκίνο θα έδιναν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στις υπηρεσίες λογοκρισίας.

Η νέα κόντρα επίσης μία εβδομάδα μετά τη διένεξη που ξέσπασε ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον για τα σχέδια της Κίνας να ευνοεί τις κινεζικές εταιρείες σε διαγωνισμούς του δημοσίου.

Μετά τις πιέσεις η Κίνα αποφάσισε τελικά να υπαναχωρήσει και χαλάρωσε τα μέτρα ώστε να δίνει ευκαιρίες και στους ξένους προμηθευτές.

 

28/04/2010 - Newsroom ΔΟΛ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;