Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Τα κεντρικά της Palm βρίσκονται στο Σάνιβεϊλ της ΚαλιφόρνιαςΗ αμερικανική Palm, πρωτοπόρος των υπολογιστών χειρός που έχει όμως χάσει πια την αίγλη της, εξαγοράζεται για 1,4 δισ. δολάρια από τη Hewlett-Packard, η οποία θα επιχειρήσει έτσι να ανταγωνιστεί την Apple, τη Nokia, τη Motorola και τη RIM στη μεγάλη αγορά των smartphone.

Η ανακοίνωσε εξέπληξε τη Γουόλ Στριτ, σχολιάζει το Reuters, καθώς η φημολογία των τελευταίων ημερών για την πώληση της Palm εστιαζόταν σε υποψήφιους αγοραστές από την Ασία, όπως η κινεζική Lenovo.

H συμφωνία αποτιμά την αξία της Palm στα 1,2 δισ. δολάρια, ή 5,70 δολάρια ανά μετοχή, ποσό περίπου 23% υψηλότερο από την την τιμή της μετοχής την Τετάρτη.

Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Palm αυξήθηκε κατά 27%, ένδειξη ότι οι επενδυτές αισιοδοξούν για ανάκαμψη της εταιρείας, ενώ η μετοχή της HP υποχώρησε κατά περίπου 1%.

Η Palm ιδρύθηκε το 1992 και έγινε πρωτοπόρος των υπολογιστών χειρός, γνωστών κάποτε και ως PDA (Προσωπικός Ψηφιακός Βοηθός), με την ιστορική συσκευή Palm Pilot.

Τα τελευταία χρόνια όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την αγορά των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων που συνδέονται στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner, το 2009 η Palm είχε μερίδιο μόλις 1,2% στην παγκόσμια αγορά smartphone, συγκριτικά με 41,1% για τη Nokia, 19,9% για τη RIM που παράγει τα Blackberry, και 14,4% για τα iPhone της Apple.

Το λειτουργικό σύστημα webOS της Palm και οι δύο μόνο συσκευές που έχει βγάλει πρόσφατα στην αγορά, το Pre και το Pixie, πήραν μεν καλές κριτικές, δεν είχαν όμως μεγάλη απήχηση στους καταναλωτές.

Προφανώς η HP ελπίζει ότι το λειτουργικό σύστημα και οι τεχνολογίες της Palm έχουν περιθώριο επιτυχίας. Η μεγάλη εταιρεία υπολογιστών, σχολιάζουν αναλυτές, μπορεί να επεκτείνει τις σχέσεις της Palm με τις εταιρείες κινητής, και επιπλέον να επαναδιαπραγματευτεί τις τιμές με τους προμηθευτές της Palm.

«Η Nokia θα είναι ένας από τους παίκτες που θα επηρεαστούν περισσότερο» εκτίμησε, μιλώντας στο Reuters, ο αναλυτής Φρανσίσκο Τζερόνιμο της εταιρείας ερευνών IDC. «Η συμφωνία θα ασκήσει επίσης πιέσεις στη Motorola και την HTC» πρόσθεσε.

 

29/04/2010 - Newsroom ΔΟΛ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;