Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η Κίνα φιλοξενεί ήδη το μεγαλύτερο διαδικτυακό πληθυσμό του κόσμουΤο Πεκίνο ανακοίνωσε ότι εντείνει τον έλεγχο του Διαδικτύου ώστε να αποτρέψει τις «ξένες εχθρικές δυνάμεις» που προσπαθούν να «διεισδύσουν στην Κίνα μέσω του Διαδικτύου».

Τα νέα μέτρα αποτελούν τη νέα φάση στην επιχείρηση της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον της πορνογραφίας, του εγκλήματος και των «επιβλαβών πληροφοριών στο Διαδίκτυο», ανακοίνωσε το Γραφείο Πληροφοριών σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Xinhua.

Η ανακοίνωση δεν διευκρινίζει ποιες είναι οι εν λόγω «ξένες δυνάμεις», είναι όμως γνωστό ότι το Πεκίνο λογοκρίνει συστηματικά το online αντικαθεστωτικό περιεχόμενο και έχει επανειλημένα στραφεί εναντίον δικτυακών τόπων που σχετίζονται με αντιφρονούντες ή με εθνικές μειονότητες, όπως οι Θιβετιανοί, οι Ουιγούροι και οι Μογγόλοι.

«Θα ενισχύσουμε το μποκάρισμα επιβλαβών πληροφοριών από το εξωτερικό της Κίνας» και θα «αποτρέψουμε την διείσδυση ξένων εχθρικών δυνάμεων μέσω του Διαδικτύου» φέρεται να δήλωσε στο Xinhua ο Ουανγκ Τσενγκ, επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών.

Στην προηγούμενη φάση της επιχείρησης για τον έλεγχο του Διαδικτύου, η Kίνα απαγόρευσε πέρυσι το Facebook, το YouTube και το Twitter. Και τον περασμένο μήνα η Google ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κινεζική αγορά, τόσο λόγω της λογοκρισίας όσο και λόγω των εκτεταμένων κυβερνοεπιθέσεων που είχε δεχθεί από κινεζικό έδαφος.

Επιπλέον, η η κινεζική κυβέρνηση ψήφισε την Πέμπτη νέο νόμο που υποχρεώνει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να παρακολουθούν τους συνδρομητές τους και να ενημερώνουν την κυβέρνηση για συζητήσεις που αφορούν «κρατικά μυστικά», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι συνιστά «κρατικό μυστικό».

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι όσοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν νέους δικτυακούς τόπους πρέπει να ζητούν πρώτα άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές και να υποβάλλουν φωτογραφίες τους.

Ο διαδικτυακός πληθυσμός της Κίνας είναι ήδη ο μεγαλύτερος του κόσμου και πρόσφατα ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια χρήστες.

 

04/05/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;