Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μαρκ ΖάκερμπεργκΗ εξέλιξη του Facebook από κοινωνική λέσχη του Διαδικτύου σε κολοσσό του Ίντερνετ δημιουργεί φόβους ότι η δημοφιλής ιστοσελίδα επιλέγει την κερδοφορία πάνω από την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η πρόσφατη κίνηση της εταιρίας να δημιουργήσει ειδικές εφαρμογές, που επιτρέπουν τη χρήση του Facebook σε κάθε ιστοσελίδα του Διαδικτύου, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Οι χρήστες του Facebook μπορούν τώρα να επισκέπτονται ιστοσελίδες με εφαρμογές «Open Graph» που επιτρέπουν στο χρήστη να δει ποιοι φίλοι του από το Facebook έχουν επισκεφθεί τις σελίδες αυτές.

Ενώ ο συνιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ χαρακτήρισε τη νέα εφαρμογή «αναπόφευκτη στροφή προς τις προσωπικές ιστοσελίδες», ορισμένοι επικριτές της τη θεωρούν ανησυχητική. «Πρόκειται για μετακίνηση από την καλή διασφάλιση προσωπικών δεδομένων στο Facebook, στη συλλογή μεγάλου όγκου στοιχείων για τους χρήστες, που μπορούν να διοχετευθούν σε εμπορικές εταιρίες με σκοπό το κέρδος», λέει ο δικηγόρος Κερτ Οπσαλ.

Η ιστοσελίδα Facebook διαθέτει σήμερα περισσότερους από 400 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Πριν λίγους μήνες, το Facebook είχε προσπαθήσει να εντάξει στη σελίδα του το πρόγραμμα Beacon, που επέτρεπε, στους χρήστες να βλέπουν τί ακριβώς έχουν αγοράσει οι φίλοι τους σε εμπορικές ιστοσελίδες. Το πρόγραμμα αποσύρθηκε ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες χρηστών, που εκτιμούσαν ότι το πρόγραμμα επιτρέπει την κοινοποίηση προσωπικών τους δεδομένων στο Διαδίκτυο.

«Η εταιρία του Facebook συνάπτει εμπορικές συμφωνίες χωρίς καμία διαφάνεια. Οι χρήστες καθίστανται έτσι άθελά τους ανταλλάξιμα προϊόντα», λέει ο κ. Οπσαλ, που ανησυχεί ότι ιστοσελίδες θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα, τα οποία θεωρούνται δημόσια στο Facebook, αλλά μπορούν να αποτελέσουν αφορμή στοχευμένης διαφήμισης με αποδέκτες μέλη της διαδικτυακής κοινότητας.

«Τελικός στόχος του Facebook είναι η κερδοφορία. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι δευτερεύουσας σημασίας. Κάθε τι που σου προσφέρεται δωρεάν σου ζητά κάτι σε αντάλλαγμα, Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για μερικά στοιχεία της καθημερινής μας ζωής. Η έκθεση των δεδομένων αυτών είναι, όμως, ελάχιστη. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και τόσο, το Facebook δεν πουλά τα ονόματά μας στη μαφία», λέει ο αναλυτής Ρομπ Εντερλε.

 

03/05/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;