08 Μαϊου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Α. Παπανδρέου έκλεισε τις εργασίες του το Digital Economy Forum, το οποίο διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ”σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, οφείλουμε να ρίξουμε το βάρος εκεί που πιστεύουμε ότι είναι το μέλλον της χώρας μας.
Η κυβέρνηση θα επενδύσει στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες διότι με τη βοήθειά τους μπορούμε να καταπολεμήσουμε προβλήματα που αποτελούν επί δεκαετίες ολόκληρες τροχοπέδη για την οικονομία μας. Την εισφοροδιαφυγή, την σπατάλη, την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν 100% ευρυζωνική κάλυψη, και η ανάπτυξη Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας με ένα πρόγραμμα μαζικών επενδύσεων σε δίκτυα οπτικών ινών και ασύρματη ευρυζωνική κάλυψη.
Έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται: η Ενιαία Αρχή Πληρωμής - δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τελικά όλων των συναλλαγών με το δημόσιο, η Κάρτα Πολίτη για απαραίτητες πληροφορίες ώστε να εξυπηρετείται ο πολίτης χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Προμηθειών, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Καυσίμων, η Παραγωγική Λειτουργία Πληροφοριακών συστημάτων Νοσοκομείων - παρακολούθηση του προϋπολογισμού του, η on - line παρακολούθηση προϋπολογισμού - του κράτους - του δημοσίου. Πρόκειται για παρεμβάσεις κρίσιμες για τη χώρα και την πορεία της στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Γ. Παπανδρέου, προχωράει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμών οι οποίοι θα υλοποιηθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (e-Auctions), ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου υλοποίησης των Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών. Επίσης, καταρτίζεται για πρώτη φορά Κανονισμός Προμηθειών Υπηρεσιών Δημοσίου, ο οποίος θα καθορίζει το πλαίσιο για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και προχωρά άμεσα τόσο η εφαρμογή της «συμφωνίας - πλαίσιο», όσο και στην καθιέρωση του «ανταγωνιστικού διαλόγου», που θα επιταχύνουν κατά πολύ τις διαδικασίες επιλογής και κατακύρωσης έργων στο Δημόσιο.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο μηχανισμό στήριξης της χώρα μας, τονίζοντας πως «η εξασφάλιση για μεγάλο χρονικό διάστημα της απρόσκοπτης υπηρέτησης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας δίνει το χρόνο να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να μην βρεθούμε ποτέ ξανά στις συνθήκες αυτές. Εδώ είναι η ευθύνη όλων μας. Πρωτίστως της κυβέρνησης, αλλά και όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας». Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως «απαιτείται όχι μόνο να τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα όσα έχουμε δεσμευτεί, αλλά να κάνουμε τώρα τις μεγάλες αλλαγές που διορθώνουν τις παθογένειες δεκαετιών. Αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να βγούμε πιο γρήγορα και με λιγότερες απώλειες από την κρίση. Αλλαγές, που όμως θα κάνουν την κρίση ευκαιρία για μια καλύτερη Ελλάδα. Η χώρα μας γύρισε σελίδα».
Παπακωνσταντίνου
«Σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα σε μια στιγμή που πρέπει να τα αλλάξουμε όλα, σε μια στιγμή που πρέπει να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν για πολύ καιρό οι Έλληνες καλούνται να καταβάλουν θυσίες. Το σημερινό συνέδριο του ΣΕΠΕ είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υιοθετώ το σύνθημα του digital economy forum ότι η ανάκαμψη θα είναι ψηφιακή». Τη δήλωση αυτή πραγματοποίησε ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του ΣΕΠΕ για τα 15 χρόνια από την ίδρυσή του. Ο υπουργός επεσήμανε πως για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποτελεσματικότητα του νέου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης είναι απαραίτητες σύγχρονες υποδομές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Ο ίδιος τόνισε πως εάν δεν υπάρξει διασύνδεση των βάσεων δεδομένων στο δημόσιο τομέα δεν θα υπάρξει επαρκής έλεγχος και επομένως δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών.
Kατσέλη
Από το βήμα του συνεδρίου η κα. Λούκα Κατσέλη, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, τόνισε πως οι επιχειρήσεις πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών είναι φορείς δημιουργίας και στήριξης της οικονομίας. Επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες βάσεις. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, αυτό που μπορεί να γίνει τώρα είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να μπουν οι βάσεις ώστε το 2012- 2013, να υπάρξει αναθέρμανση της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης των νέων εταιρειών σε μία ημέρα και το γενικό εμπορικό ηλεκτρονικό μητρώο επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση αναδιατάσσει ολόκληρο το πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης, δίνοντας προτεραιότητα στις οριζόντιες παρεμβάσεις με τέσσερις ηλεκτρονικές δράσεις που αφορούν τις ηλεκτρονικές προμήθειες, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την μηχανογράφηση των νοσοκομείων και την ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τον έλεγχο των δαπανών. Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη οι δαπάνες του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση για το 2010 υπολογίζεται να φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα το ποσό των 120 εκατ. ευρώ θα διατεθεί από το πρόγραμμα Jerremy για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Διαμαντοπούλου
Η αξιοποίηση του προγράμματος Jeremy ουσιαστικά φέρνει στο προσκήνιο νέα εργαλεία χρηματοδότησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποτελούν και έναν από τους στόχους της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται πιθανότατα και η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε από την υπουργό κα. Άννα Διαμαντοπούλου, επίσης χθες, στο πλαίσιο του e-Skills Week 2010 conference που πραγματοποιήθηκε παράλληλα με το digital economy forum, για τη δημιουργία ενός “ταμείου επενδύσεων” (venture capital fund) το οποίο θα απευθύνεται σε φοιτητές που έχουν ενδιαφέρουσες επιχειρήματικές ιδέες.
Ραγκούσης
Την κάρτα πολίτη, μια νέα ηλεκτρονική ταυτότητα προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου. Με την κάρτα πολίτη θα καταστεί δυνατή και η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, η χρήση της οποίας θα απαιτείται για μια σειρά συναλλαγών με το δημόσιο στο Διαδίκτυο. Η εποχή της μεταπολίτευσης τελείωσε και σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της χώρας μας που συγκεντρώθηκαν κυρίως στη δημόσια διοίκηση, δήλωσε ο υπουργός. Η κυβέρνησή μας, συνέχισε ο κ. Ραγκούσης, έχει διπλή ευθύνη, να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση της χώρας και να προχωρήσει στην απονομή δικαιοσύνης για όσους ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση.
Ρέππας
«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Απαιτείται μια άλλη πολιτική αλλά και μια άλλη αντίληψη, τόνισε ο κ. Δημήτρης Ρέππας, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, αποτυπώνονται οι ήδη υπάρχουσες ψηφιακές υποδομές κατά μήκος υπαρχόντων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, τον τρόπο αξιοποίησης των οποίων θα εξετάσουμε ενδελεχώς στο πλαίσιο του μεγάλου έργου για την κατασκευή της εθνικής υποδομής οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Ο κ. Ρέππας τόνισε πως ήδη ο κλάδος των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκδηλώνει ενδιαφέρον και πρωτοβουλίες για επενδύσεις στον τομέα των ευρυζωνικών ασύρματων υποδομών ύψους 1,8 δις. Ευρώ την επόμενη τριετία. Για να προχωρήσουν αυτές οι επενδύσεις το υπουργείο προχωρά στη διαμόρφωση ενός ορθολογικού και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση εγκατάσατασης και λειτουργίας κεριαοσυστημάτων. Ο κ. Ρέππας προανήγγειλε επίσης τη συγχώνευση φορέων του ΟΣΕ, των αστικών συγκοινωνιών και των κατασκευαστικών του Δημοσίου.
Bολουδάκης
Η ευρυζωνική πρόσβαση για όλους, η ουσιαστική ηλεκτρονική δημοκρατία, με συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, η δυνατότητα ελέγχου της εξουσίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η παροχή του ευρύτερου δυνατού πακέτου ηλεκτρονικών υπηρεσιών στον πολίτη καθώς και η ενίσχυση των επενδύσεων των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα ΤΠΕ είναι τα βασικά σημεία ψηφιακής στρατηγικής της ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Μανούσο Βολουδάκη, γραμματέα νέων τεχνολογιών έρευνας και καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του κ. Αντώνη Κ. Σαμαρά, Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Τζωρτζάκης
«Να μετατρέψουμε τα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση σε σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας της χώρας μέσα από τη σύμπραξη του δημόσιου τομέα, του χρηματοπιστωτικού κλάδου και της αγοράς», ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κ. Παντελής Τζωρτζάκης, κατά την έναρξη του συνεδρίου digital economy forum, που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού των 15 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΠΕ. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ η σημασία της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την έξοδο από την οικονομική κρίση, προβάλλει όχι απλά ως η βέλτιστη επιλογή αλλά ως μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από τις Συμπληγάδες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε. Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, των φορέων της αγοράς αλλά και όλων των διακεκριμένων συνέδρων πιστεύω ακράδαντα ότι δίνει ένα πρωτόγνωρο στίγμα συνεργασίας», επεσήμανε ο κ. Π. Τζωρτζάκης.
06/05/2010 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV