10 Μαϊου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Ρομποτικό ποδόσφαιρο έπαιξαν στην Αθήνα ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης
Η επόμενη γενιά ποδοσφαιριστών θα έχει να αντιμετωπίσει στα γήπεδα τις μηχανές, υπόσχονται οι διοργανωτές του διεθνούς πρωταθλήματος RoboCup, που πέρασε αυτή την εβδομάδα από την Αθήνα.
Στο φιλικό τουρνουά μεταξύ τριών χωρών, το οποίο φιλοξενήθηκε στο πανελλήνιο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης, η «εθνική ρομπότ» της Γερμανίας επικράτησε της Ελλάδας και της Ιταλίας.
«Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν χωρίς γκολ και κρίθηκαν τελικά στα πέναλτι» ανέφερε στο in.gr ο Αλέξανδρος Παράσχος, μέλος της προπονητικής ομάδας των Κουρητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Τα ρομπότ λειτουργούν εντελώς αυτόνομα στο παιχνίδι, παραμένουν όμως άτσαλα και συχνά χρειάζονται ανθρώπινη παρέμβαση για να ορθοποδήσουν. Στα 13 χρόνια του πρωταθλήματος, σταδιακά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα προβλήματα της ρομποτικής, όπως η μηχανική όραση, η αντίληψη του χώρου και ο σχεδιασμός κινήσεων.
Επίσημος στόχος του Robocup, στο οποίο συμμετέχουν 40 χώρες, είναι «να αναπτυχθεί μέχρι το έτος 2050 μια ομάδα πλήρως αυτόνομων ανθρωποειδών ρομπότ που μπορούν να αντιμετωπίσουν και να νικήσουν την ανθρώπινη πρωταθλήτρια κόσμου».
Και οι τρεις ομάδες που συμμετείχαν στην επίδειξη χρησιμοποίησαν πανομοιότυπους παίκτες, τα ανθρωποειδή ρομπότ Nao, τα οποία παράγει για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς η γαλλική Aldebaran Robotics.
Κάθε παίκτης, αξίας γύρω στα 10.000 ευρώ, διαθέτει κάμερα, ραντάρ υπερήχων και αισθητήρες στις αρθρώσεις και τα πόδια, για να μπορεί να αντιλαμβάνεται πού πατάει και πού βρίσκεται.
Η διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων βρίσκεται στο λογισμικό που τρέχει κάθε παίκτης. «Όλη η δουλειά γίνεται με την κάμερα» εξήγησε ο κ. Παράσχος, προπτυχιακός φοιτητής στην ομάδα του καθηγητή Μιχάλη Λαγουδάκη.
«Το λογισμικό παίρνει την εικόνα, διαχωρίζει τα χρώματα και αναγνωρίζει τα αντικείμενα από το χρώμα και το σχήμα τους. Όταν αντιληφθεί πόσο απέχει η μπάλα από τα πόδια του, πρέπει να αποφασίσει μόνο του πώς θα φτάσει μέχρι εκεί».
Το επόμενο επίσημο πρωτάθλημα RoboCup θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη.
Από αθλητές, φίλοι και καλλιτέχνες
Το Robocup ήταν η πιο διασκεδαστική πλευρά στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης, το οποίο διοργάνωσαν στο Ίδρυμα Ευγενίδου το ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος και η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης.
Οι πρακτικές εφαρμογές που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν την εξόρυξη δεδομένων, τη μηχανική όραση, τη μηχανική μετάφραση, τις μηχανές αναζήτηση και τα συστήματα προφορικών διαλόγων.
Τις επόμενες δεκαετίες, «η νέα οικολογία του πλανήτη δεν θα περιλαμβάνει μόνο ανθρώπους, άψυχα αντικείμενα και ζώα, αλλά και μια ποικιλία ενδιάμεσων μορφών, όπως οι εικονικοί χαρακτήρες, τα υβριδικά συστήματα και οι εμβιομηχανικοί οργανισμοί» προέβλεψε ο Δρ Νικόλαος Μαυρίδης, διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Μέσων στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
«Προτού εμφανιστούν τα ρομπότ ως φυσικές παρουσίες στα σπίτια μας, θα έχουμε αρχίσει να μιλάμε όλο και περισσότερο με εικονικούς χαρακτήρες στο Διαδίκτυο, είτε πρόκειται για chat bot [μηχανές συζήτησης] είτε για χαρακτήρες που έχουν πρόσωπα» είπε ο ερευνητής.
Ο Δρ Μαυρίδης εργάζεται με τρία διαφορετικά ρομπότ που εστιάζονται σε τρεις βασικές ικανότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν οι μηχανές:
Το ρομπότ Ripley, που αναπτύχθηκε στο MIT, εξετάζει τη άρρηκτη σχέση ανάμεσα στη σημειολογία των λέξεων, την αντίληψη και τη δράση.
Η Sara, ένα «Facebot» με το δικό του προφίλ στο Facebook, προσπαθεί να συνάψει φιλικές σχέσεις με τους ανθρώπους αξιοποιώντας κοινές κοινωνικές επαφές και αναμνήσεις.
Και τέλος ο Αβικέννας, που παίρνει το όνομα και τη μορφή ενός Αραβα σοφού του 10ου αιώνα, και είναι το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που μιλάει αραβικά.
Ο σοφός Αβικέννας θα ήθελε να φέρει τα ρομπότ πιο κοντά στους ανθρώπους μέσω της τέχνης, και για το λόγο αυτό εκπαιδεύεται ως ηθοποιός για παραστάσεις «τηλεσυμμετοχής» και «διαδραστικού θεάτρου».
Πότε όμως θα τελειώσουν οι πρόβες και θα απογειωθεί η καριέρα τέτοιων ρομποτικών καλλιτεχνών;
Ο ίδιος ο Δρ Μαυρίδης αρνείται να προχωρήσει σε προβλέψεις, προφανώς όμως δεν είναι υπεραισιόδοξος. «Νομίζω θα χρειαζόμουν τρεις ζωές για να μελετήσω όσα με ενδιαφέρουν στη ρομποτική» είπε.
07/05/2010 - Newsroom ΔΟΛ
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV