Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Oι περισσότεροι έχουν ξεχάσει τις δυσκολίες που υπήρχαν για να συνδέσει κανείς έναν υπολογιστή με κάθε είδους περιφερειακές συσκευές, πριν από την εμφάνιση των θυρών USΒ. Ωστόσο, μετά το πέρασμα από τις θύρες USΒ έκδοσης 1 σε αυτές της έκδοσης 2 (την οποία ακόμα και σήμερα διαθέτουν οι περισσότεροι υπολογιστές), έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι απαιτήσεις που υπάρχουν για γρήγορη μεταφορά δεδομένων πιέζουν για αλλαγές.

Πάνω στην ώρα έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες συσκευές που υποστηρίζουν συνδέσεις USΒ 3.0 και υπόσχονται να αλλάξουν προς το καλύτερο τη χρήση περιφερειακών συσκευών. Τι είναι όμως το USΒ 3.0 και σε τι διαφέρει από το παλιότερο USΒ 2.0; Αξίζει κανείς να δαπανήσει χρήματα για να αναβαθμίσει τον υπολογιστή του ή μήπως πρόκειται για περιττή αναβάθμιση;

Η μέγιστη ταχύτητα του USΒ 3.0 φτάνει τα 4,8 Gbps κάτι που σημαίνει ότι είναι δεκαπλάσια από αυτή του USΒ 2.0. Αν δεν βρίσκετε το στοιχείο αυτό εντυπωσιακό, σκεφθείτε ότι μια ταινία σε υψηλή ευκρίνεια, η οποία έχει μέγεθος περίπου 27 GΒ χρειάζεται μόλις 70 δευτερόλεπτα για να μεταφερθεί μέσω USΒ 3.0, ενώ με USΒ 2.0 θα έπρεπε κανείς να περιμένει περίπου 15 λεπτά. Η διαφορά αυτή είναι περισσότερο αισθητή στους δίσκους SSD οι οποίοι είναι και πιο γρήγοροι εν συγκρίσει με τους απλούς σκληρούς δίσκους.

Επίσης, βελτιωμένη είναι η μεταφορά αρχείων όταν κάποιος επιλέγει την ίδια ώρα να στείλει και να δεχθεί δεδομένα. Ο διαχωρισμός των πακέτων γίνεται πολύ πιο αποτελεσματικά και γρήγορα και πρακτικά είναι εφικτή η ταυτόχρονη μεταφορά από και προς τον υπολογιστή πολλών αρχείων ταυτόχρονα. Επίσης, πιο εύκολα και γρήγορα θα γίνεται και η φόρτιση συσκευών (όπως λ.χ. iΡods ή κινητά τηλέφωνα), καθώς το πιο παχύ καλώδιο επιτρέπει τη μεταφορά περισσότερου ρεύματος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που δίνονται, θα μπορεί κανείς μέσω της ίδιας USΒ να φορτίζει 4 συσκευές την ίδια στιγμή. Όπως είναι αναμενόμενο οι θύρες USΒ 3.0 θα είναι συμβατές και με συσκευές USΒ 2.0, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, παρά το γεγονός ότι κανονικά τα νεώτερα καλώδια είναι πιο χοντρά και έχουν διαφορετική αρχιτεκτονική.

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το 2010 θα είναι η χρονιά των συσκευών με θύρα USΒ 3.0 και μάλλον δεν έχουν άδικο. Οι ανάγκες για γρήγορη μεταφορά δεδομένων είναι πλέον πιεστικές, καθώς το μέγεθος των αρχείων (μουσικής, ταινιών ή άλλων εφαρμογών) κατά μέσο όρο μεγαλώνει εντυπωσιακά, όπως και η χωρητικότητα των εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων. Με αυτά τα δεδομένα, η μεταφορά και αντιγραφή αρχείων από μια εξωτερική συσκευή σε έναν υπολογιστή και αντίστροφα μπορεί να κρατήσει δεκάδες λεπτά και να σπάσει τα νεύρα ακόμα και των πιο υπομονετικών.

Η μέγιστη ταχύτητα του USΒ 3.0 φτάνει τα 4,8 Gbps κάτι που σημαίνει ότι είναι δεκαπλάσια από αυτή του USΒ 2.0!

 

ndigital - tenea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;