12 Μαϊου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
...που κατέληξε σε κοινό συμπέρασμα:
Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα!
Ψηφιακές γέφυρες φέρνουν κοντά Τούρκους και Ελληνες φοιτητές των Πανεπιστημίων Αναντολού του Εσκισεχίρ και Αριστοτελείου της Θεσσαλονίκης. Μέσα από μια συνεργασία των δύο πανεπιστημίων σχετικά με το πώς μπορεί η τεχνολογία να γεφυρώσει τις σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης, να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα, ενώ αποδεικνύουν ότι τα στερεότυπα για τις σχέσεις των δύο χωρών δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα.
Οι φοιτητές από τα Τμήματα Δημοσιογραφίας των δύο πανεπιστημίων συνεργάστηκαν στα πλαίσια μιας διαδικτυακής διαβούλευσης με θέμα τη σημασία του πολιτισμού για την προώθηση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες, καθώς και το ρόλο της δημοσιογραφίας, χρησιμοποιώντας τα νέα μέσα για να κάνουν τη διαβούλευση σε πραγματικό χρόνο. Αν και ήταν η πρώτη φορά που η Λιντία Μούτσμαν, ο Κενάν Ατεσγκοζ, ο Μεχμέτ Νεσίμ Κουρνάζ και ο Αλπέρ Αρίκ συνεργάζονταν με Ελληνες φοιτητές, όλοι συμφωνούν πως απ’ την αρχή υπήρχε φιλικό κλίμα και πνεύμα συνεργασίας και απ’ τις δύο πλευρές. «Η παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα που υπήρχε πιστεύω πως άνοιξε τους ορίζοντες όσων συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαβούλευση. Βίωσα την εμπειρία της συνεργασίας μου με τους Ελληνες με πολύ ενδιαφέρον και είδα ότι οι νέοι είναι όπως τους περίμενα, ανοιχτόμυαλοι και όχι προκατειλημμένοι», λέει η Λιντία Μούτσμαν στον Ελεύθερο Τύπο. Ο Κενάν Ατεσγκοζ αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών και στις προοπτικές αυτής της συνεργασίας: «Ως φοιτητές είμαστε υπεύθυνοι να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι τόσο θετικός σ’ αυτή τη συνεργασία. Πιστεύω πως πρέπει να βελτιώσουμε τα πράγματα και αυτό το πνεύμα να το μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές». Αλλά και για τα παιδιά του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου, τον Αργύρη Κουρτίδη, την Ιωάννα Κωστοπούλου, τη Χριστίνα Τραυλού και τη Σοφία Φυτοπούλου, ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία αυτή η συνεργασία. «Είχα τη δυνατότητα να επικοινωνήσω και να ανταλλάξω απόψεις με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας, εκμηδενίζοντας τις γεωγραφικές αποστάσεις. Παρά τα πράγματα που μας χωρίζουν, σκοπός και των δύο πλευρών, όπως αποδείχτηκε, είναι η αρμονική συνύπαρξη αυτών των δύο διαφορετικών πολιτισμών», λέει η Σοφία Φυτοπούλου στον Ελεύθερο Τύπο. «Είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, αποδεικνύοντας έτσι πως η νέα τεχνολογία μπορεί να φέρει τους λαούς μας πιο κοντά», ισχυρίζεται η Χριστίνα Τραυλού.
Αν και έχουν διαφορετικό πολιτισμό και τρόπο ζωής, και οι δύο πλευρές συμφωνούν σε ένα πράγμα: στην εξάλειψη των στερεοτύπων που διέπουν τις σχέσεις των χωρών τους. Η Ιστορία και το παρελθόν που έχει η χώρα μας με την Τουρκία έχουν αφήσει κατάλοιπα στο παρόν, στιγματίζοντας ακόμα και σήμερα τις πολιτικές, αλλά και κοινωνικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας. Ο Αργύρης Κουρτίδης αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν σήμερα να πιστεύει κανείς σε τέτοια στερεότυπα: «Είμαι κάθετος στο ότι δεν ισχύουν. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και κάθε γενίκευση σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο θα ήταν αυθαίρετη». Και ο Μεχμέτ Νεσίμ Κουρνάζ φαίνεται να ασπάζεται αυτήν την άποψη: «Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, κάποια στερεότυπα όμως και ιδεολογίες είναι που κάνουν τους ανθρώπους να διαφωνούν. Αρα αυτό που χρειάζεται να πολεμήσουμε είναι αυτές τις ιδεολογίες και τα στερεότυπα». «Τα στερεότυπα σίγουρα υπάρχουν, τα μέσα όμως προσπαθούν να τα αναπαράγουν για να ισχύσουν ή για να διαιωνίζονται», υποστηρίζει η Ιωάννα Κωστοπούλου.
Μπορούν όμως αυτά τα στερεότυπα να εξαλειφθούν; Οι φοιτητές των δύο πανεπιστημίων πιστεύουν πως με θέληση όλα μπορούν να γίνουν. Ο Αλπέρ Αρίκ συμφωνεί με αυτήν την άποψη: «Οντως υπάρχουν κάποια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά δεν θα έπρεπε να υπερβάλουμε και να τους δίνουμε μεγάλες διαστάσεις. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα ξεπεράσουμε». «Ο μεγαλύτερος εχθρός των στερεοτύπων είναι η… πραγματικότητα. Προκειμένου λοιπόν να εξαλειφθούν, οι δύο λαοί δεν έχουν παρά να βγάλουν τις παρωπίδες τους», ισχυρίζεται ο Αργύρης Κουρτίδης. «Πρέπει να διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», λέει η Χριστίνα Τραυλού στον Ελεύθερο Τύπο. Η υπεύθυνη καθηγήτρια του Τμήματος του ΑΠΘ και δημοσιογράφος Αννα Παναγιωταρέα λέει τη δική της άποψη στον Ελεύθερο Τύπο: «Χρειάζεται πολλή δουλειά από κοινού. Αλλά κυρίως είναι αναγκαία η επίδειξη καλής θέλησης και η αναφορά στις καλές προθέσεις και των δύο, ώστε να ξεπεραστούν στερεότυπα που βασίζονται σε σελίδες του ιστορικού παρελθόντος των δύο χωρών».
Οσον αφορά το ρόλο των πολιτικών στην εξάλειψη αυτών των στερεοτύπων, τα παιδιά πάλι έρχονται σε συμφωνία: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά οι πολιτικοί συχνά κάνουν παραπλανητικές δηλώσεις και προσπαθούν να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους με το να διογκώνουν τους φόβους των ανθρώπων», υποστηρίζει η Λιντία Μούτσμαν. «Συγκριτικά με το πώς τα καταφέρνουν οι πολιτικοί, οι πολίτες τα πάνε πολύ καλύτερα στις σχέσεις μεταξύ τους…», λέει ο Κενάν Ατεσγκοζ στον Ελεύθερο Τύπο.
05/05/2010 - e-typos.com
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV