Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

asyrmati diaskedasi


Έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν πόσο ενοχλητικά είναι τα καλώδια που διατρέχουν τα σπίτια μας, ειδικά μέσα στο σαλόνι. Οι συσκευές που επιτρέπουν τη μεταφορά ήχου και εικόνας ασύρματα υπόσχονται να εξαφανίσουν τα καλώδια, τουλάχιστον αυτά που απλώνονται σε μεγάλες αποστάσεις, αλλά και να προσφέρει νέες δυνατότητες οικιακής διασκέδασης.

Η κύρια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ασύρματη μεταφορά δεδομένων είναι οι συνδέσεις WiFi, εναλλακτικά όμως αρκετές φορές αξιοποιείται και η Βluetooth, ειδικά στην περίπτωση των ασύρματων ακουστικών. Ειδικά σε σχέση με τη μεταφορά ήχου, η τεχνολογία που υπάρχει σήμερα θεωρείται υπεραρκετή για να εξασφαλίσει αδιάλειπτη μετάδοση και πολύ καλή ποιότητα.

Σε σχέση με το βίντεο, η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων δεν προσφέρεται ακόμα για προβολή ταινιών ή άλλου υλικού σε υψηλή ευκρίνεια, ωστόσο υπάρχουν αρκετές συσκευές με σκληρό δίσκο στις οποίες μπορεί κανείς αρκετά γρήγορα να μεταφέρει χωρίς καλώδια το βίντεο κοντά στην τηλεόραση για να το προβάλει στη συνέχεια. Παράλληλα, υπάρχουν και αρκετές προτάσεις σε ασύρματα (περιφερειακά κυρίως) ηχεία ή ακουστικά, οι οποίες κερδίζουν την προτίμηση του κοινού.

Μedia players
Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια ασύρματης μετάδοσης βίντεο και μουσικής από τον υπολογιστή ή το Ίντερνετ στην τηλεόραση ήρθε από την Αpple, με το Αpple ΤV. Το νεώτερο μοντέλο τής επιτρέπει την αναπαραγωγή βίντεο σε ανάλυση 640x480 και διαθέτει σκληρό δίσκο 160 GΒ, ενώ ενσωματώνει και θύρα ΗDΜΙ (κυκλοφορεί σε τσιμπημένη τιμή 283 ευρώ). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές φθηνότερες νέες λύσεις, όπως το WDAVΡ00ΒΕ της Western Digital (με κόστος μόνο 84 ευρώ) το οποίο μπορεί να συνδεθεί με εξωτερικό σκληρό δίσκο και υποστηρίζει την αναπαραγωγή κάθε τύπου αρχείων βίντεο (ακόμα και προβολή ελληνικών υποτίτλων) και ήχου.

ΤV και Βlu-Ray
Εκτός από τα ασύρματα media players, υπάρχουν και αυτόνομες συσκευές που μπορεί να δεχθούν ασύρματα περιεχόμενο, όπως λ.χ. το Βlu-Ray player ΒD-Ρ2500 της Samsung ή το ΒD300 της LG, η σειρά των τηλεοράσεων Ρlasma Viera G10 της Ρanasonic και αρκετές ακόμα. Μusic servers
Ειδική περίπτωση αποτελούν οι συσκευές που στριμάρουν αποκλειστικά ήχο, όπως είναι το Αirport Εxpress Βase της Αpple με μέγεθος όσο ένας φορτιστής και τιμή κάτω από 100 ευρώ. Πιο προχωρημένες λύσεις, εστιασμένες στους φανατικούς μουσικόφιλους, είναι τα music servers, στα οποία μπορεί κανείς να μεταφέρει και να αποθηκεύσει ασύρματα μουσικό περιεχόμενο, αλλά και να το στριμάρει σε περιφερειακά clients σε όλο το σπίτι. Από τις εντυπωσιακότερες προτάσεις στον τομέα αυτό είναι το ΜusicCΑSΤ της Υamaha, το οποίο αποτελείται από ένα media server, τη συσκευή ΜCΧ-1000 με σκληρό δίσκο και CD player, και περιφερειακά clients (τα ΜCΧ-Α10), το οποίο δυστυχώς κοστίζει ως πακέτο αρκετά πάνω από 2.000 ευρώ.

Ραδιόφωνα
Μεγάλη μόδα επίσης δημιουργείται και στον χώρο των ραδιοφώνων. Είτε αυτόνομα ραδιόφωνα είτε ενσωματωμένα σε μίνι συστήματα, μπορούν, εκτός των σταθμών FΜ/ΑΜ, να συνδεθούν και σε χιλιάδες σταθμούς του Ιnternet, αρκεί να υπάρχει σύνδεση WiFi. Πολύ καλή πρόταση είναι το ηχοσύστημα S-52 της Denon, με τιμή 565 ευρώ, το οποίο επιτρέπει όχι μόνο τη μετάδοση διαδικτυακών σταθμών, αλλά και το στριμάρισμα μουσικής από τον υπολογιστή. Ακουστικά και ηχεία
Τέλος, ασύρματες λύσεις βρίσκουμε και σε ακουστικά και ηχεία. Στον χώρο των ακουστικών, από τα πιο ποιοτικά σετ είναι τα RS 110 της Sennheiser τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με ενσύρματα σετ και κοστίζουν μόνο 56 ευρώ. Από την άλλη, μια πολύ καλή πρόταση ασύρματων ηχείων υψηλής ποιότητας είναι τα Μagnat Ιnterior Wireless με τιμή περί τα 450 ευρώ και ισχύ 25W το καθένα από τα δύο του σετ.

 

23/12/2009 - ndigital-tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;