Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

pirate cdΗ πειρατεία λογισμικού έχει κοστίσει στις τεχνολογικές εταιρείες περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2009, με την Ασία να κυριαρχεί ως η περιοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες λόγω πειρατείας λογισμικού έφτασε τα 51,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εκ των οποίων τα 16,5 δισεκατομμύρια αναλογούν στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, όπως επισημαίνει η έκθεση της Συμμαχίας Επιχειρηματικού Λογισμικού (BSA), που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.

Παρά κάποιες επιτυχίες στην προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, 43% του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε το 2009 στους υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν πειρατικό, σε σχέση με ποσοστό 41% το 2008, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχτηκε σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας αγορών, IDC.

Αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη της αγοράς προσωπικών υπολογιστών στην Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Το Μπαγκλαντές ήταν η χώρα της Ασίας με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης πειρατικού λογισμικού, ακολουθούμενο από τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία και το Βιετνάμ. Κίνα και Ινδία βρέθηκαν και αυτές στις πρώτες θέσεις αυτής της κατάταξης.

«Η μελέτη αυτή καθιστά σαφές ότι ενώ οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στέφονται με μερική επιτυχία, οι απώλειες που φτάνουν τα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια παραμένουν οι μεγαλύτερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου», σχολίασε ο Τζέφρι Χάρντι, αντιπρόεδρος της BSA και περιφερειακός διευθυντής. «Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την ενημέρωση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τους κινδύνους και την επίπτωση της πειρατείας λογισμικού», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η BSA αναφέρει στην έκθεση ότι για κάθε 100 δολάρια πωλήσεων νόμιμου λογισμικού το 2009, οι πωλήσεις του πειρατικού λογισμικού έφταναν τα 75. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που παράγουν παράνομο λογισμικό, με 95% του συνόλου του λογισμικού που χρησιμοποιείται στη χώρα να προέρχεται από πειρατικές πηγές. Ακολουθούν η Ζιμπάμπουε με 92%, το Μπαγκλαντές με 91% και η Μολδαβία με 91%.

Η BSA είναι μια οργάνωση των εταιρειών λογισμικού που εργάζεται για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και στην οποία συμμετέχουν μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου, μεταξύ των οποίων η Apple, η Microsoft και η Adobe, αλλά και μικρότερες, τοπικές εταιρείες.

Η πρόσφατη αυτή μελέτη καλύπτει την πειρατεία όλων των κατηγοριών λογισμικού που τρέχει σε προσωπικούς υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων, βάσεων δεδομένων, προγραμμάτων ασφαλείας αλλά και λογισμικού εφαρμογών σουΐτας γραφείου, καθώς επίσης και παιχνίδια για υπολογιστές.

 

11/05/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

 

Διαβάστε επίσης: Πειρατεία και πνευματικά δικαιώματα

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;