13 Μαϊου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Η πειρατεία λογισμικού έχει κοστίσει στις τεχνολογικές εταιρείες περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2009, με την Ασία να κυριαρχεί ως η περιοχή με τις μεγαλύτερες απώλειες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες λόγω πειρατείας λογισμικού έφτασε τα 51,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009, εκ των οποίων τα 16,5 δισεκατομμύρια αναλογούν στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, όπως επισημαίνει η έκθεση της Συμμαχίας Επιχειρηματικού Λογισμικού (BSA), που εδρεύει στη Σιγκαπούρη.
Παρά κάποιες επιτυχίες στην προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, 43% του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε το 2009 στους υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν πειρατικό, σε σχέση με ποσοστό 41% το 2008, σύμφωνα με την έκθεση που συντάχτηκε σε συνεργασία με την εταιρεία έρευνας αγορών, IDC.
Αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη της αγοράς προσωπικών υπολογιστών στην Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Το Μπαγκλαντές ήταν η χώρα της Ασίας με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης πειρατικού λογισμικού, ακολουθούμενο από τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία και το Βιετνάμ. Κίνα και Ινδία βρέθηκαν και αυτές στις πρώτες θέσεις αυτής της κατάταξης.
«Η μελέτη αυτή καθιστά σαφές ότι ενώ οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πειρατείας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στέφονται με μερική επιτυχία, οι απώλειες που φτάνουν τα 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια παραμένουν οι μεγαλύτερες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου», σχολίασε ο Τζέφρι Χάρντι, αντιπρόεδρος της BSA και περιφερειακός διευθυντής. «Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την ενημέρωση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τους κινδύνους και την επίπτωση της πειρατείας λογισμικού», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η BSA αναφέρει στην έκθεση ότι για κάθε 100 δολάρια πωλήσεων νόμιμου λογισμικού το 2009, οι πωλήσεις του πειρατικού λογισμικού έφταναν τα 75. Η πρώην σοβιετική δημοκρατία της Γεωργίας βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που παράγουν παράνομο λογισμικό, με 95% του συνόλου του λογισμικού που χρησιμοποιείται στη χώρα να προέρχεται από πειρατικές πηγές. Ακολουθούν η Ζιμπάμπουε με 92%, το Μπαγκλαντές με 91% και η Μολδαβία με 91%.
Η BSA είναι μια οργάνωση των εταιρειών λογισμικού που εργάζεται για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και στην οποία συμμετέχουν μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες του χώρου, μεταξύ των οποίων η Apple, η Microsoft και η Adobe, αλλά και μικρότερες, τοπικές εταιρείες.
Η πρόσφατη αυτή μελέτη καλύπτει την πειρατεία όλων των κατηγοριών λογισμικού που τρέχει σε προσωπικούς υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών συστημάτων, βάσεων δεδομένων, προγραμμάτων ασφαλείας αλλά και λογισμικού εφαρμογών σουΐτας γραφείου, καθώς επίσης και παιχνίδια για υπολογιστές.
11/05/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο
Διαβάστε επίσης: Πειρατεία και πνευματικά δικαιώματα
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV