Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
κοινωνικά δίκτυαΑυξάνονται όλο και περισσότερο οι χρήστες κοινωνικών δικτύων που επιλέγουν να περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση τρίτων στο προφίλ τους και τα στοιχεία που ανεβάζουν οι ίδιοι στο Διαδίκτυο.

Η Μιν Λιού, μια 21χρονη φοιτήτρια σε κολέγιο της Νέας Υόρκης δημιούργησε το προφίλ της στο Facebook όταν ήταν 17 χρόνων, και αμέσως «πόσταρε» τα πάντα για την προσωπική της ζωή, από εξόδους και πάρτι στα οποία πήγε με φίλους, μέχρι φωτογραφίες από προηγούμενες σχέσεις της. Πρόσφατα όμως, άρχισε να το ξανασκέφτεται, ειδικά από τη στιγμή που πλέον βρίσκεται στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Ζήτησε μάλιστα από μια φίλη της να κατεβάσει φωτογραφία της όπου εμφανίζεται με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, φορώντας ένα στενό φόρεμα. «Θέλω οι άλλοι να με παίρνουν στα σοβαρά», πρόσθεσε.

Η κοινή «ιντερνετική» λογική υπαγορεύει ότι οποιοσδήποτε κάτω από τα τριάντα δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα να αποκαλύψει πλευρές της προσωπικότητας και της προσωπικής του ζωής στο Διαδίκτυο, από την αγαπημένη του πίτσα μέχρι προηγούμενες σχέσεις. Όμως, όλο και περισσότερα μέλη της «γενιάς που τα λέει όλα» ξανασκέφτεται τι πραγματικά συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Αν και η συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα διατηρεί το momentum σταθερής ανάπτυξης, πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από ένα μήνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, βρήκε ότι περίπου οι μισοί νεαροί ενήλικες ανησυχούν περισσότερο για τα προσωπικά τους δεδομένα απ' ότι πριν από πέντε χρόνια. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται περισσότερο επιμελείς σε ότι αφορά την online προστασία τους σε σχέση με τους υπόλοιπους ενήλικες. Μελέτη του Ινστιτούτου Pew βρήκε ότι οι σημερινοί εικοσάρηδες ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο στην διαδικτυακή τους φήμη και περιορίζουν τις πληροφορίες που εμφανίζονται για τους ίδιους στο Ίντερνετ. «Η κοινωνική δικτύωση απαιτεί επιτήρηση, όχι μόνο σε όσα ο ίδιος δημοσιεύεις αλλά και σε όσα δημοσιεύουν οι φίλοι σου για εσένα», επεσήμανε η Μαίρη Μάντεν, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Pew. «Σήμερα είσαι ο ίδιος υπεύθυνος για όσα μπορεί να βρει κάποιος για το άτομο σου».

Τα προσωπικά δεδομένα και η διαφύλαξη τους έχει γίνει θέμα μείζονος σημασίας για τους ενεργούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων. Την περασμένη εβδομάδα εξάλλου, το Facebook έσπευσε να καλύψει ένα κενό ασφαλείας που επέτρεπε στους χρήστες να δουν τις συνομιλίες άλλων χρηστών που ήταν στη λίστα των επαφών τους στο Facebook. Ο Σαμ Τζάκσον, φοιτητής στο Γέηλ, που ξεκίνησε το πρώτο του blog σε ηλικία 15 ετών, έμαθε να μην εμπιστεύεται κανένα κοινωνικό δίκτυο σε ότι αφορά τις προσωπικές του πληροφορίες. «Πριν από τέσσερα χρόνια υπήρχαν πράγματα που δεν θα έλεγα σήμερα, αυτό-λογοκρίνομαι πολύ περισσότερο. Προσπαθώ να είναι όσο πιο σωστός και ειλικρινής μπορώ, αλλά είμαι πολύ πιο συνειδητοποιημένος σε ότι αφορά τα άτομα που συναναστρέφομαι online», δήλωσε.

Τηλεφωνική έρευνα σε 1.000 άτομα, που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, βρήκε ότι 88% των χρηστών κοινωνικών δικτύων ηλικίας 18-24 ετών θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρχει νομοθεσία που να υποχρεώνει τις ιστοσελίδες να σβήνουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Ενώ, 62% δήλωσε ότι θέλουν νόμο που να δίνει στους χρήστες το δικαίωμα να γνωρίζουν τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει μια ιστοσελίδα για το άτομό τους.

 

10/05/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες New York Times

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;