13 Μαϊου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διετές ευρωπαϊκό έργο DRIVER ΙΙ (Digital Repository Infrastructure Vision for European Research), το οποίο αφορά την προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ενιαίας πύλης πρόσβασης σε ένα τεράστιο πλήθος επιστημονικών δημοσιευμάτων που είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή σε ευρωπαϊκά ψηφιακά αποθετήρια.
Το έργο πραγματοποιήθηκε από Eυρωπαίους επιστήμονες, υπό τον συντονισμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όραμα και στόχος του DRIVER ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας, δυνατής και ευέλικτης πανευρωπαϊκής υποδομής για ηλεκτρονικά αποθετήρια, η οποία θα προσφέρει υπερσύγχρονες υπηρεσίες σε ερευνητές, διαχειριστές, αλλά και στο ευρύ κοινό.
Το έργο DRIVER προσπάθησε να επιτύχει τη σύνδεση και οργάνωση του αυξανόμενου πλήθους των πληροφοριών που υπάρχουν στον ψηφιακό κόσμο, στην αχανή σφαίρα της πληροφορίας ("data-sphere"). Επιπλέον, ενίσχυσε το κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης στη γνώση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αποθετηρίων σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης από τα αποθετήρια 250 σημαντικών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων 33 χωρών.
Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία σήμερα, είναι οι διαφορετικές πλατφόρμες και τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τις χιλιάδες ψηφιακές βιβλιοθήκες και αρχεία της Ευρώπης, οι οποίες δεν είναι πάντα συμβατές μεταξύ τους ή με τα εργαλεία του χρήστη. Παράλληλα, οι τεχνολογίες αυτές μπορεί να αλλάξουν ή να καταστούν παρωχημένες, προκαλώντας την απώλεια ή αχρηστία ενός σημαντικού όγκου τεκμηρίων της ανθρώπινης γνώσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.
Το D-NET v1.2 επιτρέπει στους χρήστες να συλλέξουν περιεχόμενο ανοικτής πρόσβασης από ποικίλα ιδρυματικά αποθετήρια και παρουσιάζει το περιεχόμενο με έναν ομοιόμορφο και ελεύθερα προσβάσιμο τρόπο. Επιπλέον, τα ιδρυματικά αποθετήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό για να συνδεθούν και να κάνουν το περιεχόμενό τους διαθέσιμο μέσω του DRIVER ή κάποιων άλλων ανάλογων πυλών ψηφιακής πληροφορίας. Η πλατφόρμα D-NET διατίθεται ως λογισμικό ανοικτού κώδικα, με άδεια Apache, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.driver-repository.eu/Downloads.
Μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί από την ομάδα του DRIVER μια σταθερή πλατφόρμα που μπορεί να προσεγγίσει οποιοδήποτε είδος κειμένου, αλλά η ανάπτυξή του συνεχίζεται μέχρι να μπορεί να προσεγγίσει media όλων των ειδών. "Πρόκειται, πραγματικά, για ένα έργο χωρίς τέλος, καθώς θα υπάρχουν πάντα περισσότερα πράγματα να προσθέσεις, νέα πρότυπα και τεχνολογίες θα προκύψουν και θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο D-NET", δήλωσε ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, συντονιστής του DRIVER, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Έχουμε επιτύχει ένα ορόσημο, αλλά πρόκειται για το πρώτο από πολλά".
Το DRIVER δημιούργησε μια μηχανή αναζήτησης που ανασύρει, σήμερα, πάνω από 2,5 εκατομμύρια επιστημονικές δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης από τα αποθετήρια 250 σημαντικών ευρωπαϊκών ιδρυμάτων 33 χωρών.
Ένα νέο, τριετές ευρωπαϊκό έργο στον τομέα της Ανοικτής Πρόσβασης, το OpenAIRE (Open Access Infrastructure Research for Europe), βασιζόμενο, μεταξύ άλλων, στις λειτουργικές δυνατότητες που προσφέρει το D-NET, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2009.
Το OpenAIRE στοχεύει να ενισχύσει την ευρύτερη υιοθέτηση της πολιτικής της Ανοικτής Πρόσβασης, όπως αυτή ορίζεται από την Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για την Ανοικτή Πρόσβαση και το πιλοτικό πρόγραμμα Ανοικτής Πρόσβασης στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ. Συντονιστής του OpenAIRE είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχει και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Το έργο DRIVER χρηματοδοτήθηκε από τη θεματική προτεραιότητα "Ερευνητικές Υποδομές" του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες προσπάθειες που έχουν γίνει παγκοσμίως στον τομέα αυτόν, η οποία μάλιστα έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα έρευνας με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την πρώτη φάση και 3,4 εκατομμύρια ευρώ για τη δεύτερη φάση που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2010.
12/05/2010 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV