15 Μαϊου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Σκοπός της πρωτοβουλίας, που διοργανώνουν η ΕΒΕΘ και η ΔΕΘ, είναι η ανάδειξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας ως μοχλoύ ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας
Φουτουριστικές στάσεις λεωφορείων που λειτουργούν με τον ήλιο, GPS που «γνωρίζει» τις συνήθειες του οδηγού-χρήστη και προσαρμόζεται σε αυτές, «έξυπνα» σταντς με πληροφορίες για την πόλη και άλλες πρωτοποριακές εφαρμογές που διακρίθηκαν για την υψηλή τεχνολογία, την αισθητική και την αειφορική τους χρήση φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Καινοτομίας, με τον τίτλο «Θεσσαλονίκη - Πόλη του Μέλλοντος».
Μηνύματα και πληροφορίες για την προστασία του περιβάλλοντος προβάλλει το «πράσινο» λεωφορείο, το οποίο είναι ντυμένο με αληθινό χλοοτάπητα
Ενα κυριολεκτικά «πράσινο» λεωφορείο, ντυμένο με αληθινό χλοοτάπητα, σταθμεύει σε διάφορα σημεία της πόλης, φιλοξενώντας οικολογικές κατασκευές και προβάλλοντας μηνύματα και πληροφορίες για την προστασία του περιβάλλοντος και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Την ίδια ώρα, το «πράσινο» σπίτι σε εμπορικό κέντρο της Πυλαίας προωθεί την αξία της εξοικονόμησης ενέργειας, των οικολογικών υλικών και της πράσινης ανάπτυξης, ενώ επιλεγμένα καφέ της πόλης με ειδική σήμανση προβάλλουν σε οθόνες έξυπνες ιδέες, καινοτόμα προϊόντα και πρωτοπόρους ανθρώπους.
Σκοπός της όλης πρωτοβουλίας, που διοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ) και η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), είναι η ανάδειξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας και ως απάντηση στην κρίση.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη και θα τιμηθούν για τη δραστηριότητά τους πρωτοπόροι Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες, εκπρόσωποι εταιρειών διεθνούς εμβέλειας και ερευνητικών ινστιτούτων.
Μεταξύ αυτών, οι Κ. Ράτι του ΜΙΤ Senseable City Lab, Κ. Μπιόνο της Google, Ρ. Γουόρεν της Science Gallery, Χ. Πέρεζ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Design της Βαρκελώνης κ.ά., καθώς και οι Ελληνες Ε. Αμβροσιάδου, πρωτοπόρος στον χρηματοοικονομικό τομέα, Γ. Σακελλάρης της Ameresco, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ν. Χρηστάκης και ο διευθυντής σχεδιασμού της Φεράρι για τη Φόρμουλα 1, Ν. Τομπάζης.
Πληροφορίες για τα λεωφορεία με ενέργεια από τον ήλιο
Informative Solar Bus Stop: Υψηλής αισθητικής «πράσινη» στάση λεωφορείου, που λειτουργεί αποκλειστικά με την ηλιακή ενέργεια, παρέχοντας πληροφορίες στους επιβάτες για τον χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου και άλλες χρηστικές πληροφορίες που ανανεώνονται κάθε 30 δευτερόλεπτα. Αναπτύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Design της Βαρκελώνης, παρουσιάστηκε πέρυσι στο Διεθνές Συνέδριο της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή και ήδη έχουν εγκατασταθεί οι πρώτες 100 στάσεις στη Βαρκελώνη.
«Εξυπνο» ηχοσύστημα
Holosonics Audio Spotlight: Ηχοσύστημα που δημιουργεί μια συγκεκριμένη ροή ήχου, η οποία ελέγχεται με την ίδια ακρίβεια που μπορεί να ελεγχθεί και ο φωτισμός, απομακρύνοντας κάθε ίχνος θορύβου ή παράσιτου.
Μια κατασκευή για άπλετο φωτισμό
Danzer Light: Ιδιαίτερη κατασκευή που βασίζεται σε 180 πυραμιδοειδή στοιχεία σε 4 βάσεις, τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν φωτισμό στον χώρο χωρίς την ύπαρξη καλωδίων.
GPS για άτομα με πρόβλημα όρασης
martEyes: Ελληνική πατέντα, απόρροια έρευνας 2,5 ετών του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του ΑΠΘ, που έχει βραβευτεί στα Global Telecoms Business Innovation Awards 2008. Αποτελεί το GPS των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς τους καθοδηγεί προς τον προορισμό τους με ηχητικά μηνύματα, προειδοποιώντας τους για την προσέγγισή τους σε προεπιλεγμένα από τους ίδιους σημεία.
Πλοήγηση στο ίντερνετ από... στάση λεωφορείου
EyeStop: «Στάση λεωφορείου του μέλλοντος» ονομάζουν οι ερευνητές του ΜΙΤ την πρότυπη φουτουριστική κατασκευή που ανέπτυξαν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές της Φλωρεντίας. Αυτή δίνει στον επιβάτη τη δυνατότητα να ελέγξει τα e-mails του περιμένοντας το λεωφορείο, να πλοηγηθεί στο Ιντερνετ, να δει την ακριβή θέση του λεωφορείου που τον ενδιαφέρει, να ενημερωθεί για την ιστορία της πόλης, τα αξιοθέατα, τις εκδηλώσεις, την ποιότητα του αέρα και εκατοντάδες άλλες εφαρμογές.
Ενα GPS που γνωρίζει τις συνήθειες του οδηγού
AIDA (Affective Intelligent Driving Agent): Εξελιγμένο σύστημα πλοήγησης για το αυτοκίνητο, που ανέπτυξε το ΜΙΤ σε συνεργασία με τη Volkswagen. Στόχος του είναι να λειτουργήσει ως «σύντροφος» του οδηγού, γνωρίζοντας τις συνήθειές του και προσαρμόζοντας τις πληροφορίες του πάνω σε αυτές. Αναλύοντας τη συμπεριφορά του, τον ενημερώνει για εμπορικές, επιχειρηματικές, τουριστικές και οικιστικές περιοχές σε μια πόλη, του προτείνει εναλλακτικές διαδρομές, τον προειδοποιεί για αναπάντεχα συμβάντα και τις κλιματικές συνθήκες, ενώ του υπενθυμίζει ότι τελειώνει η βενζίνη, όταν πλησιάζει σε βενζινάδικο.
12/05/2010 - ethnos.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV