Διαφήμιση
( 2 ψήφοι )

European Football Managers logoΤο πρώτο ελληνικό online manager game. Η προγραμματιστική εταιρεία S.D.S. Game Studios, δημιουργός του παιχνιδιού στρατηγικής «1453-1821: Η ώρα της απελευθέρωσης» ετοίμασε/ετοιμάζει ένα online Football manager game, το οποίο ακόμη βρίσκεται σε beta στάδιο. Το όνομα αυτού: EFM, που σε πλήρη ονομασία σημαίνει European Football Managers.

Γενικά χαρακτηριστικά

Στο παιχνίδι έχουν ήδη εγγραφεί -την αρχική αυτή στιγμή- πάνω από 600 παίκτες, ενώ ανά πάσα στιγμή βρίσκονται συνδεδεμένοι περίπου 10-30 άτομα. Οι συμμετοχές μέχρι στιγμής είναι αρκετά ενθαρρυντικές για τα ελληνικά δεδομένα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι ακόμα το επιχείρημα είναι σε δοκιμαστικό στάδιο. Το παιχνίδι έχει διεθνείς προοπτικές, καθ' ότι διαθέτει δύο γλώσσες, ελληνική και αγγλική.

Όταν ξεκινάτε να παίζετε στο EFM, αρχικά συμπληρώνετε το προφίλ σας, όπου έχετε την δυνατότητα να εισάγετε φωτογραφία προπονητή, όνομα ομάδας, λογότυπο ομάδας και διάφορα άλλα στοιχεία. Υπάρχει επίσης δυνατότητα για δημιουργία λίστας φίλων, όπως συνηθίζεται άλλωστε σε όλα τα σύγχρονα Football manager games. Αργότερα θα ενεργοποιηθεί και ο Messenger, ώστε να μπορείτε να κάνετε live chat με άλλους παίκτες και να βρίσκετε άμεσες απαντήσεις στις απορίες σας. Σημαντικό επίσης χαρακτηριστικό είναι και το επίπεδο κάθε προπονητή. Ξεκινάτε από το Επίπεδο 1 και αποκτώντας πόντους εμπειρίας ανεβαίνετε σε ανώτερα επίπεδα. Γενικά όπως θα δείτε και παρακάτω, το EFM ακολουθεί σε ορισμένους τομείς την λογική του Fifa Manager, εμπνευσμένο πάντοτε από άλλα online football manager games.

Αφού συμπληρώσετε τα βασικά στοιχεία, καλείστε πλέον -από ένα προκαθορισμένο χρηματικό πακέτο που διαθέτετε- να επιλέξετε τους πρώτους σας παίκτες. Τα ονόματα των παικτών τελείως τυχαία και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στο σημείο αυτό λοιπόν, σας εμφανίζονται οι καρτέλες με τα προφίλ των παικτών, ανάλογα με την θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Οι προτεινόμενοι παίκτες έχουν διάφορες ηλικίες (συνήθως είναι νεαροί) ενώ με μια ματιά στα χαρακτηριστικά τους μπορείτε να πάρετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται και να υπογράψετε αυτούς που θέλετε, πάντοτε με τον ανάλογο μισθό, βάση ικανοτήτων.

Μία ένστασή μας εδώ είναι ότι τα χαρακτηριστικά όλων των παικτών (με άριστα το 100) είναι όλα τους ανεβασμένα από την αρχή, και πιο συγκεκριμένα εμφανίζουν έναν μέσο όρο γύρω στο 60-70, δείχνοντας σημάδια... επαγγελματία! Αυτό σημαίνει ότι όποιος παίξει για λίγους μήνες, θα καταφέρει να 100αρίσει τους παίκτες που θέλει εύκολα, τουλάχιστον στα βασικά χαρακτηριστικά θέσης τους.

Αφού δημιουργήσετε την ομάδα σας μπορείτε να ξεκινήσετε να παίζετε. Κάπου εδώ θα έρθετε αντιμέτωποι με το δύσχρηστο περιβάλλον του EFM. Οι γραμματοσειρές που έχουν επιλεχθεί είναι χοντροκομμένες και μεγάλες σε μέγεθος, άρα θα χρειαστεί αρκετές φορές να κάνετε scrolling στη σελίδα για να δείτε ακόμα και τις πιο απαραίτητες επιλογές που χρειάζεστε. Επίσης, αν θέλετε να κάνετε αλλαγές τακτικής στην ομάδα ή να αγοράσετε υπηρεσίες για τον σύλλογό σας, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην ξεχνάτε να αποθηκεύετε τις αλλαγές σας κάνοντας κλικ στην επιλογή στο κάτω μέρος της οθόνης. Αν δεν κάνετε κλικ τότε οι αλλαγές σας δεν θα αποθηκευτούν κι εκτός αυτού δεν θα σας εμφανιστεί καμία απολύτως προειδοποίηση.

http://www.efmgame.com/Data/efmscreenshots/0.jpg

Τακτικές

Η αλλαγή παικτών στην οθόνη των τακτικών είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε κι αυτό διότι όταν θέλετε να κάνετε μία αλλαγή, δεν υπάρχει το καθιερωμένο drag & drop, αλλά θα πρέπει να…σημειώσετε κάπου τους παίκτες που θα αλλάξετε, να μεταβείτε σε άλλη οθόνη κι εκεί να επιλέξετε με τελείως στατικό τρόπο την αλλαγή σας.

Στις τακτικές, σας παρέχονται εννέα διαφορετικά συστήματα με πέντε παραλλαγές θέσεων στο καθένα. Όσο για το θέμα της στρατηγικής αγώνα, υπάρχει δυνατότητα επιλογών για άμυνα, κέντρο, επίθεση, παιχνίδι αντεπιθέσεων ή παιχνίδι κατοχής μπάλας.

http://www.efmgame.com/Data/efmscreenshots/3.jpg

Άλλες επιλογές

Η προπόνηση στο EFM είναι ένας αχανής κι αδιευκρίνιστος τομέας, στον οποίο απλά επιλέγετε τους παίκτες που θέλετε να προπονήσετε (όλη την ομάδα ή παίκτες μιας συγκεκριμένης θέσης). Κάθε προπόνηση έχει μια καθορισμένη διάρκεια 90’ κι εσείς θα πρέπει να μπείτε μετά από την λήξη της για να ορίσετε μια νέα προπόνηση. Το περίεργο εδώ είναι ότι δεν παρέχεται καμία άλλη πληροφορία για το πως εξελίσσονται οι παίκτες σας.

Αυτό που μας εξέπληξε απ’ την άλλη, είναι το γεγονός ότι από το ξεκίνημα προσθέτετε πόντους ικανοτήτων σε παίκτες. Αυτό είναι ένα μη ρεαλιστικό στοιχείο που βλέπουμε για πρώτη φορά σε manager game. Σε κάθε νέο παίκτη, μπορούν να προστεθούν από 20 έως 35 πόντοι χαρακτηριστικών (ανάλογα με την περίσταση) τους οποίους κατανέμετε όπου θέλετε. Ήταν που ήταν ανεβασμένα τα χαρακτηριστικά όλων των παικτών, τώρα…ήρθε κι έδεσε! Αυτό όπως καταλαβαίνετε σας επιτρέπει για παράδειγμα να 100αρίσετε την Ικανότητα του τερματοφύλακά σας ή το Σουτ του επιθετικού σας. Άρα επί της ουσίας το παιχνίδι χάνει από νωρίς το ενδιαφέρον του.

Στο EFM, εκτός από παίκτης είστε ταυτόχρονα και πρόεδρος. Αν θέλετε μπορείτε να αγοράσετε κτίρια για την ομάδα σας, αλλά για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να διαθέτετε τόσο χρήματα στο EFM, όσο και…πραγματικά χρήματα, τα οποία αποκτάτε στέλνοντας SMS. Βέβαια αυτό ίσως να μην έχει κανένα νόημα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, την στιγμή που άλλα manager games σας τα δίνουν όλα τζάμπα, ενώ παράλληλα έχουν ήδη μία βάση εκατοντάδων χιλιάδων παικτών.

Με την αγορά κτιρίων αποκτάτε πλεονεκτήματα στα χαρακτηριστικά όλων των παικτών σας: Τα αποδυτήρια δίνουν +1 Επιθετικότητα, το γυμναστήριο +1 Ισορροπία και +1 Επιτάχυνση και η διαμονή παικτών σε ξενοδοχείο +1 Καθαρή σκέψη. Μελλοντικά ενδέχεται να δούμε κι άλλα κτίρια, ενώ έχει προγραμματιστεί και η δυνατότητα κατασκευής ακαδημιών. Υπάρχει επίσης ήδη κι επιλογή για ανάπτυξη νέου γηπέδου, ώστε να προσελκύσετε περισσότερους θεατές, άρα να έχετε μακροπρόθεσμα και μεγαλύτερα έσοδα.

Live

Όπως κάθε έκδοση που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και αυτή έχει αρκετά bugs και προβλήματα για αρχή. Καταρχήν κάποια από τα μενού του παιχνιδιού υπερκαλύπτονται μεταξύ τους αν επιχειρήσετε να κάνετε scroll down. Υπάρχουν επίσης ορισμένα μενού με bugs, όπως αυτό της εσφαλμένης αλλαγής του αριθμού φανέλας ενός παίκτη. Τέλος, το βασικότερο είναι ότι δεν υπάρχει επιλογή για Browsing, ώστε να μπορείτε να δείτε όλους τους άλλους προπονητές ή έστω όσους είναι online. Για αυτούς που είναι διαθέσιμοι για παιχνίδι ούτε λόγος. Γιατί το ζητούμενο εδώ είναι ότι δυστυχώς όσες ώρες περάσαμε σε αυτή την δοκιμαστική έκδοση, δεν καταφέραμε να παίξουμε κάποιο παιχνίδι. Παίξαμε δηλαδή, αλλά το είδαμε μετά στα στατιστικά μας κατά τύχη, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση μέσω ειδήσεων για αποτέλεσμα, αποδόσεις παικτών, σκόρερς κτλ. Δηλαδή το παιχνίδι δεν έγινε... εν γνώση μας (“εμού και του ιδίου που λέμε”; Ε, κάτι τέτοιο τέλος πάντων..).

Συνοψίζοντας

Το EFM αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα μέσα στο 2010. Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ακριβή ημερομηνία κυκλοφορίας. Παρ’ όλα αυτά, όσοι από εσάς θέλετε να δοκιμάσετε την δοκιμαστική του έκδοση, είστε ελεύθεροι να το κάνετε, από την διεύθυνση EFMgame.com. Μέχρι στιγμής βέβαια, το ιδιόμορφο περιβάλλον του EFM, η δυσλειτουργία του, οι απειροελάχιστες επιλογές του και η αντιρεαλιστική φιλοσοφία του, είναι μόνο μερικοί από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δύσκολα θα «κολλήσετε» μαζί του...

 

10/05/2010 - gameworld.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;