Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

firefox 4Η Mozilla εργάζεται πυρετωδώς αυτό τον καιρό εν όψει της νέας έκδοσης του Firefox, η οποία αναμένεται να κάνει ντεμπούτο τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Mike Beltzner είναι απολύτως ξεκάθαρος σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτεραιότητες στον νέο Firefox: «ο επερχόμενος browser έχει ως στόχο να βελτιώσει σημαντικά τις επιδόσεις του στην ταχύτητα».

Η ταχύτητα περιλαμβάνει μια σειρά από επιμέρους διεργασίες. Η Mozilla φιλοδοξεί να βελτιώσει όλους τους τομείς του Firefox, μεταξύ άλλων το χρόνο που απαιτείται για την εκκίνησή του ή για την εμφάνιση μιας σελίδας, την απόκριση στις εντολές του χρήστη, καθώς και την ταχύτητα εκτέλεσης μέσω της JavaScript engine. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Beltzner, "οι επιδόσεις είναι τεράστιο, τεράστιο, τεράστιο θέμα για εμάς. Εμείς είμαστε αυτοί που ανέβασαν τον πήχη και τώρα πρέπει να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο".

Οι αλλαγές στον Firefox 4 περιλαμβάνουν γρήγορα γραφικά μέσω της τεχνολογίας Direct2D, πιο καθαρό interface με ξεκάθαρα tabs, έκδοση 64-bit και υποστήριξη multitouch.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί η μάχη των browsers, εν όψει μάλιστα του Internet Explorer 9 και των νέων εκδόσεων του Chrome.

 

Πολλές βελτιώσεις στο νέο Firefox

Ο υπεύθυνος της Firefox Mike Beltzner παρουσίασε τα πλάνα της εταιρίας του για την επόμενη -τέταρτη- έκδοση του Firefox browser, ο οποίος βρίσκεται αρκετά υψηλά στις προτιμήσεις των χρηστών. Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν, το νέο πρόγραμμα θα έχει πιο απλό interface, πιο απλή χρήση των φίλτρων ασφαλείας και αρκετές περισσότερες δυνατότητες για παραμετροποίηση στα γούστα του χρήστη.

Ακόμη και για τους developers, o Firefox 4 θα επεκτείνει την υποστήριξή του σε τεχνολογίες HTML5, όπως CSS3, SMIL και CSS Transitions. Αρκετά σημαντικό είναι πως θα προσφέρει Direct2D renderign που θα υποβοηθιέται από το hardware του υπολογιστή, ενώ θα περιλαμβάνει και μία πιο γρήγορη JavaScript μηχανή.

 

12/05/2010 - e-pcmag.gr / nooz.gr

 

Σ' αυτό που δεν βλέπω να γίνεται αναφορά είναι το πρόβλημα υπερ-φόρτωσης της μνήμης RAM που από κάποια αναβάθμιση της 2ης έκδοσης (και ειδικά τώρα στην 3η) και μετά άρχισε να παρουσιάζεται. Να γίνω πιο λιανός: Όταν ανοίγετε τον FIrefox δημιουργείται μία διεργασία στα Windows και στην μνήμη RAM π.χ. 30mb. Ανοίγοντας περισσότερες καρτέλες (tabs) και ιστοσελίδες αυτή η μνήμη που καταναλώνεται ανεβαίνει για παράδειγμα στις 7-8 καρτέλες τα ~150mb ... αλλά όταν κλέινετε κάποιες καρτέλες που δεν σας χρειάζονται η μνήμη αυτή «δεν αδειάζει»! Αυτό συνεχίζεται αν εσείς συνεχίσετε να σερφάρετε και ανοίγοντας καμιά 40αριά καρτέλες -συνολικά- ... η μνήμη ξεπερνά τα 500mb καθιστώντας βαρύ τον Firefox αλλά και το σύστημά σας (προσωπικά έχω δει Firefox να καταναλώνει 1,2Gb RAM έχοντας εκείνη τη στιγμή 3 καρτέλες ανοιχτές!)! Το πρόβλημα αυτό το έλυσε ο Chrome που για κάθε νέα καρτέλα δημιουργεί μία νέα διεργασία στη μνήμη η οποία κλείνει/τερματίζει όταν κλείσει και η καρτέλα. Ευελπιστούμε να ασχοληθούν και με αυτό το πρόβλημα στην 4η έκδοση του Firefox γιατί «παραέγινε το πράμα» και τα στατιστικά του Chrome έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν!

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;