Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

ΟΤΕ logoΣτη μείωση συνέβαλαν οι έκτακτοι φόροι 73 εκατ. ευρώ. Αρνητικές προβλέψεις για τα επόμενα τρίμηνα...

Ικανοποιητική είναι η πορεία του ΟΤΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, παρά τη θεαματική μείωση της κερδοφορίας του.

Τα ενοποιημένα έσοδα υποχώρησαν κατά 3,1% στο 1,41 δισ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων, χρηματοοικονομικών εξόδων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) υποχώρησαν κατά 34,5% φτάνοντας τα 0,48 δισεκατομμύρια ευρώ και τα κέρδη μετά φόρους παρουσίασαν υποχώρηση κατά 75%, κλείνοντας στα 68 εκατομμύρια ευρώ.

Ομως, η θεαματική αυτή μείωση της κερδοφορίας είναι κυρίως αποτέλεσμα έκτακτων γεγονότων, όπως οι έκτακτοι φόροι ύψους 73 εκατομμυρίων ευρώ, που επιβλήθηκαν λόγω του φορολογικού ελέγχου στη μητρική εταιρεία, και της έκτακτης εισφοράς.

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το λογιστικό κέρδος ύψους 187 εκατ. ευρώ που είχε ο όμιλος στο πρώτο τρίμηνο του 2009 από την εκχώρηση του 4% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας Δημοσίου στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ο ΟΤΕ αναφέρει ότι η πραγματική μείωση των λειτουργικών κερδών ΕΒΙΤDA μεταξύ των δύο περιόδων ήταν 5,1%.

Στο Χρηματιστήριο

Παρά τη θετική πορεία των αποτελεσμάτων στο πρώτο τρίμηνο, χθες η μετοχή του ΟΤΕ υποχώρησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών (-1,99%) σε μια θετική συνεδρίαση. Η υποχώρηση της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποδίδεται αφενός στη μείωση της κερδοφορίας, αφετέρου στην εκτίμηση της διοίκησης του ΟΤΕ ότι τα επόμενα τρίμηνα του 2010 δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκά.

Π. Βουρλούμης

«Ο ΟΤΕ επέδειξε αντοχή κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, συγκρατώντας τον βαθμό απώλειας εσόδων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε τριμήνων. Αν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, θεωρούμε ότι δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό μείωσης εσόδων και κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου για όλο το έτος», σχολίασε ο πρόεδρος του οργανισμού, Παναγής Βουρλούμης.

Τον όμιλο ΟΤΕ έσωσε για άλλη μία φορά η Cosmote. Αυτή τη φορά όμως ήταν η Cosmote Ελλάδος που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, σε αντίθεση με τις θυγατρικές του εξωτερικού που εν γένει υποχώρησαν.

Η Cosmote στην Ελλάδα πέτυχε αύξηση εσόδων (+1,8%) και αύξηση κερδών EBITDA κατά 7,6%. Αντίθετα, σημαντική κάμψη σημείωσε η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα (ΟΤΕ Α.Ε.), αφού τα έσοδα υποχώρησαν πάνω από 7%.

Η μητρική εταιρεία έχασε σημαντικό όγκο τηλεφωνικών γραμμών (μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 8,4%), ενώ υποχώρησε σημαντικά και το μερίδιό της στις ευρυζωνικές συνδέσεις, το οποίο φαίνεται ότι βρέθηκε αρκετά κάτω από 50%. Είναι ενδεικτικό ότι για δεύτερη φορά μετά το 2005, η μητρική εταιρεία εμφάνισε ζημίες μετά φόρους, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξορθολογισμός γραμμών

Ο γενικός διευθυντής λειτουργικών του ΟΤΕ κ. Ι. Αϊβάζης απέδωσε την πορεία αυτή στον εξορθολογισμό των γραμμών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις λόγω της κρίσης, αλλά και στις μη ανταγωνιστικές τιμές που πουλάει ο ΟΤΕ τις ευρυζωνικές του συνδέσεις, λόγω της επιβαλλόμενης ρύθμισης.

Tέλος, η σταθερή τηλεφωνία στη Ρουμανία είχε καλύτερη πορεία απ’ ό,τι στην Ελλάδα -μείωση των εσόδων κατά 3,3%- καθώς η απώλεια εσόδων από την τηλεφωνία αντισταθμίζεται από τις πωλήσεις συνδρομητικών υπηρεσιών τηλεόρασης και ευρυζωνικών συνδέσεων.

Αποχωρεί από την αγορά της Ν. Υόρκης

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Deutsche Telekom, ο ΟΤΕ ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα διαγραφής των αποθετηρίων τίτλων του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η διοίκηση του ΟΤΕ επικαλείται τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης της μετοχής στην Αθήνα, ενώ εκτιμά ότι η διαγραφή των τίτλων θα συντελεστεί στο β΄ εξάμηνο του 2010. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται δυσαρεστημένο από την επιλογή της διοίκησης του ΟΤΕ, αναφέροντας ότι δεν είχε ενημερωθεί. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη. Σε ό,τι αφορά την απαίτηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ύψους 340 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ, ως επιπρόσθετο κόστος στην εθελουσία έξοδο του 2005, η διοίκηση του Οργανισμού αναφέρει ότι δεν την αναγνωρίζει και ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα λυθεί δικαστικά, ενώ δεν έχει λάβει καμία πρόβλεψη σχετικά με τη συγκεκριμένη απαίτηση. Από την άλλη πλευρά, ο φορολογικός έλεγχος στον ΟΤΕ για τα έτη 2006 - 08, επέβαλε επιπρόσθετους φόρους ύψους 57,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37,7 εκατ. αναγνωρίσθηκαν από τον ΟΤΕ.

 

13/05/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;